Ποιες σχέσεις διαρκούν και ποιες καταλήγουν σε διαζύγιο

Τρία είναι τα κλειδιά μιας επιτυχημένης σχέσης, σύμφωνα με έρευνα του διάσημου ψυχολόγου John Gottman:

couple-2 Να φερόμαστε στον σύντροφό μας όπως σε έναν καλό μας φίλο, να αντιμετωπίζουμε τις συγκρούσεις με θετικό τρόπο και να μπορούμε να επανέλθουμε μετά από μια διαφωνία ή αρνητικές καταστάσεις. Πως θα το καταφέρετε αυτό σύμφωνα με αυτόν;

1.Εκφράστε το ενδιαφέρον σας: Μάθετε τι συμβαίνει στον σύντροφό σας, ρωτήστε τον πως πέρασε την μέρα του και τι τον απασχολεί. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να έρθετε πιο κοντά ο ένας στον άλλο και να γνωρίζετε ο ένας για τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις φοβίες του άλλου.

loving-couple 2.Ευγένεια και τρυφερότητα: Αποφύγετε την κριτική, το ρίξιμο ευθυνών και αρκεστείτε στις ανάγκες σας. Να αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα με θετική διάθεση και όχι με γκρίνια ή κατηγορώντας τους άλλους. Για παράδειγμα μην λέτε «γιατί δεν καθάρισες την κουζίνα» αλλά «τα πιάτα είναι άπλυτα, θα ήθελες να με βοηθήσεις να καθαρίσουμε;». Μάθετε να ακούτε, να έχετε αμοιβαίο σεβασμό, χιούμορ και ενδιαφέρον για τα συναισθήματα του άλλου.

3.Μετά από ένα καυγά, καλό είναι να αναλαμβάνει ο καθένας τις ευθύνες του. Ακόμα κι αν είναι δύσκολο να παραδεχτείτε το λάθος σας, ο Gottman, συμβουλεύει ότι είναι ο πιο εύκολος τρόπος να συμφιλιωθείτε μετά από ένα καυγά. Οι συγκρούσεις μπορούν να γίνουν ένας τρόπος για να έρθουμε πιο κοντά με τον σύντροφό μας, αν μάθουμε από αυτές κι αν μέσα από συζητήσεις αποκτήσουμε περισσότερη οικειότητα με τον σύντροφο μας, σεβασμό και εμπιστοσύνη.

Πηγή