Σας έχει τύχει ποτέ να αισθάνεστε ότι δεν θέλετε να κάνετε απολύτως τίποτα; Αισθάνεστε έλλειψη ενέργειας ή καθόλου όρεξη για να ασχοληθείτε με οτιδήποτε δημιουργικό; Μην ανησυχείτε. Αυτό έχει συμβεί σχεδόν σε όλους μας σε κάποια περίοδο της ζωής μας.
Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές. Δεν είναι εύκολο να κάνετε διάγνωση μόνοι σας στον εαυτό σας. Αν δείτε ότι είστε σε αυτή την κατάσταση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα απευθυνθείτε σε ειδικό για βοήθεια. Κατ’ αρχήν θα πρέπει να αποκλείσετε οργανικούς λόγους, όπως υπερκόπωση ή έλλειψη βιταμινών και στοιχείων στο σώμα σας, που σας δίνουν το αίσθημα κόπωσης. Απευθυνθείτε σε ένα παθολόγο ή ενδοκρινολόγο (για εξέταση του ορμονικού σας συστήματος) και στη συνέχεια σε ένα διατροφολόγο για να σας προτείνει την κατάλληλη διατροφή που θα σας τονώσει.
Επίσης, αν έχετε πάθει burnout (επαγγελματική εξουθένωση), ίσως θα πρέπει να κάνετε ριζικές αλλαγές στην εργασία σας για να πάψετε να νιώθετε έτσι. Ένας σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης ή coach είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να σας βοηθήσει να υλοποιήσετε ριζικές αλλαγές στην καριέρα σας.
Ανεξάρτητα από την αιτία, το σημαντικό είναι πώς θα αντιμετωπίσετε την κατάσταση άμεσα, σωματικά και ψυχολογικά. Αν και η απάντηση είναι διαφορετική για τον καθένα από μας, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούν λίγο πολύ να μας βοηθήσουν.
Ως γενικοί τρόποι αντιμετώπισης προτείνονται οι ακόλουθοι:
-
Ασχοληθείτε με οτιδήποτε. Ακόμα και αν δεν υπάρχει τίποτα που να σας προκαλεί το ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή, σίγουρα στο παρελθόν υπήρχαν χόμπυ ή ενδιαφέροντα που εγκαταλείψατε. Μήπως να ασχοληθείτε με κάποιο από αυτά, αντί να κάθεστε με τα χέρια σταυρωμένα και τα μάτια καρφωμένα στην τηλεώραση;
-
Βάλτε χαρά στη ζωή σας, έστω και τεχνητά. Κάντε κάθε μέρα οτιδήποτε σας προκαλεί ευχαρίστηση. Μια μάσκα ομορφιάς, βόλτα για ψώνια, έναν καφέ με τους φίλους σας, παιχνίδι με το σκύλο. Το να έχετε κάθε μέρα ένα 10λεπτο για τη δική σας ευχαρίστηση είναι απαραίτητο και για να βγείτε από την κατάσταση δυσθυμίας που είστε τώρα, αλλά και για να φροντίσετε να μην σας ξανασυμβεί στο μέλλον.
-
Βάλτε το γέλιο στη ζωή σας,βλέποντας αγαπημένες κωμωδίες, αστεία βίντεο στο You Tube, κάνοντας φάρσες στους φίλους σας, δοκιμάζοντας γιόγκα γέλιου. Το γέλιο παράγει ενδορφίνες στον οργανισμό, την ορμόνη της χαράς, που σας δίνει ενέργεια και ζωτικότητα στη στιγμή.
-
Κάντε παρέα με θετικούς ανθρώπους. Αν είστε σε φάση κατάπτωσης απομακρυνθείτε από αρνητικούς ανθρώπους. Η επίδρασή τους πάνω σας μπορεί να είναι σαν να έχετε ένα τεράστιο βαρίδι στους ώμους σας που σας σπρώχνει προς τα κάτω. Η αποστασιοποιήση από άτομα εκνευριστικά, απαισιόδοξα και μίζερα είναι καθοριστική προκειμένου να μη χαλιόμαστε. Μιλήστε με θετικούς ανθρώπους που τους περισσεύει ενέργεια να μοιραστούν μαζί σας, τώρα που τη χρειάζεστε.
-
Αντίστοιχα απομακρυνθείτε από όλα τα αρνητικά ερεθίσματα που σας βομβαρδίζουν. Η τηλεόραση, ιδιαίτερα τα δελτία ειδήσεων και οι ενημερωτικές εκπομπές, έχει αποδειχθεί ότι μας φορτίζουν αρνητικά. Είναι καλύτερα να ενημερωνόμαστε από της εφημερίδες και τα περιοδικά που επιλέγουμε συνειδητά με δικά μας κριτήρια.
-
Αυξήστε την πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και αμυλούχων τροφών ολικής αλέσεως. Έτσι θα αυξηθεί στον οργανισμό σας η παραγωγή των ουσιών που συμβάλλουν στην καλή διάθεση.
-
Το ίδιο συμβαίνει όταν αυξάνουμε τη σωματική μας δραστηριότητα.
-
Το άκουσμα μουσικής και ιδιαίτερα της χορευτικής μουσικής, έχει αποδειχθεί ένας από τους καλύτερους διώκτες της κακοκεφιάς. Προσέξτε να διαλέξετεχαρούμενη μουσική όπως, είναι π.χ. η λάτιν και με αισιόδοξους στίχους, για να μην έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που προσδοκάτε.
-
Τα μυθιστορήματα που μας αποσπούν από την πραγματικότητα μεταφέροντάς μας σε άλλο τόσο και χρόνο θεωρούναι ιδανικές αποδράσεις.
Και αν ακολουθήσετε όλες τις παραπάνω συμβουλές και πάλι δεν δείτε βελτίωση, οπωσδήποτε αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια. Και πάνω απ’όλα, διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Ό,τι κι να είναι αυτό που βιώνετε, φάση είναι και θα περάσει. Συν Αθηνά και χείρα κίνει!
Πηγή , Εύη Ξυραφά