Η ψηφιακή φωτογραφική μάς έχει λύσει τα χέρια. Πράγματι, ποτέ δεν ήταν ευκολότερο να απαθανατίζουμε τα στιγμιότυπα της ζωής μας. Γι’ αυτό ενδεχομένως έχουμε αφεθεί στην ευκολία!Νομίζουμε ότι η μηχανή μας τα κάνει όλα μόνη της κι εμείς περιοριζόμαστε απλώς στο να πατήσουμε το κουμπάκι…Σταμάτα λοιπόν να στοχεύεις και να «πυροβολείς» αδιακρίτως, κομπάζοντας για το τι μπορεί να κάνει η φανταχτερή ψηφιακή σου, και ξεκίνα να μετατρέπεις τις στιγμές σου στις φωτογραφίες που θες!Μπορείς να γίνεις άμεσα πολύ καλύτερος φωτογράφος: αν ακολουθήσεις κάποιους βασικούς κανόνες τεχνικής και αισθητικής, θα βελτιώσεις την απόδοσή σου και θα γίνεις περιζήτητος
1) Εστίασε σε ένα αντικείμενο
Το να εστιάσεις σε ένα αντικείμενο, συμβάλλει στο να πει η φωτογραφία σου μια ιστορία. Προσπάθησε να δώσεις βάση σε αυτό και έπειτα να αναδείξεις τα υπόλοιπα στοιχεία έτσι ώστε να έχουν δευτερεύοντα ρόλο.
2) Χρησιμοποίησε το βοηθητικό πλέγμα
Το βοηθητικό πλέγμα βοηθάει ώστε να είναι τέλεια κεντραρισμένες οι φωτογραφίες σου. Αυτό είναι απαραίτητο κυρίως σε φωτογραφίες τοπίων, όπου δεν θέλουμε να τραβήξουμε στραβά και θολά.
3) Βάλε τον κενό χώρο στη φωτογραφία σου
Ο κενός χώρος σε μια φωτογραφία, συμβάλει σε μια ατμοσφαιρική εικόνα που ταξιδεύει τους θεατές της. Προσπάθησε να κεντράρεις σε ένα αντικείμενο και έπειτα να “ντύσεις” την υπόλοιπη εικόνα με κενό χώρο.
4) Δοκίμασε διαφορετικές οπτικές γωνίες
Οι διαφορετικές οπτικές γωνίες, δημιουργούν ένα εφέ που πάντα εντυπωσιάζει. Προσπάθησε να τραβάς από κάτω προς τα επάνω ή το αντίθετο για να δώσεις βάθος σε μια φωτογραφία.
5) Παίξε με την αντανάκλαση
Οι αντανακλάσεις δημιουργούν μια ψευδαίσθηση που όλοι αγαπάμε. Δοκίμασε να παίξεις με το στεκούμενο νερό στους δρόμους και θα δεις τη μαγεία να ξεδιπλώνεται στον φακό σου.
6) Χρησιμοποίησε γραμμές οδηγούς
Οι γραμμές οδηγοί, είναι ουσιαστικά απλές γραμμές κάθετες ή οριζόντιες που δημιουργούνται από αντικείμενα ή τοπία. Η φωτογραφία μοιάζει να έχει κίνηση και βάθος και αποκτάει μια ρετρό διάθεση.
7) Συμμετρία
Η συμμετρία σε μια φωτογραφία, είναι σημαντική ειδικά αν ψάχνεις για μια πιο επαγγελματική εικόνα. Προσπάθησε να κεντράρεις το αντικείμενο ή να το τοποθετείς στην άκρη της φωτογραφίας και να έχεις όλα τα στοιχεία σε απόλυτες ευθείες, οριζόντιες ή κάθετες γραμμές.
8) Δοκίμασε τις επαναλαμβανόμενες εικόνες
Οι επαναλαμβανόμενες εικόνες βοηθούν για μια πιο μοντέρνα εκδοχή φωτογραφίας. Διάλεξε το αντικείμενο που θέλεις να αναδείξεις και τοποθέτησε πολλά παρόμοια ή ίδια για ένα μοναδικό εφέ.
9) Παίξε με την επεξεργασία του χρώματος
Η επεξεργασία του χρώματος, βοηθάει στο να αναδειχθεί αποτελεσματικά ο πρωταγωνιστής της εικόνας. Υπάρχουν πολλές δωρεάν εφαρμογές κινητού και υπολογιστή, που θα σε βοηθήσουν στο να επιτύχεις αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα εύκολα και γρήγορα.
10) Απόφυγε το zoom
Προσπάθησε να αποφύγεις το zoom στις φωτογραφίες, καθώς αλλοιώνει την ανάλυση. Αντ’ αυτού, τράβηξε από πιο κοντά φωτογραφίες, ή επίλεξε την περικοπή για να κεντράρεις εκεί που θέλεις.
11) Τράβηξε τις λεπτομέρειες
Μπορείς να εστιάσεις σε λεπτομέρειες και να αφήσεις τα άλλα στοιχεία να αχνοφαίνονται στο φόντο της φωτογραφίας. Με αυτόν τον τρόπο η εικόνα αποκτά μια ιδιαίτερη αισθητική που θυμίζει επαγγελματία φωτογράφο.
12) Χρησιμοποίησε το φυσικό φως
Το φυσικό φως είναι ο καλύτερος βοηθός ενός φωτογράφου. Εξαφανίζει ανεπιθύμητες σκιές και αναδεικνύει με πιο όμορφο τρόπο το αντικείμενο. Απόφυγε τις αλόγιστη χρήση του φλας για πιο φυσικό αποτέλεσμα.
13) Αυθόρμητες φωτογραφίες
Οι αυθόρμητες φωτογραφίες δεν θεωρούνται αδίκως οι πιο επιτυχημένες. Συνήθως είναι τότε που δεν δίνουμε βάση στο στήσιμο ενός αντικειμένου και έτσι ο φυσικός τρόπος που το αποθανατίζουμε αναδεικνύει την πραγματική ομορφιά του.
14) Πρωτοτύπησε
Οι πρωτότυπες φωτογραφίες είναι αυτές που μας μένουν περισσότερο. Το καινούργιο είναι κάτι που μας εξιτάρει και συνήθως ζητάμε και άλλο από αυτό για να μας θυμίσει τις δυνατότητές μας.
15) Τράβηξε αστείες φωτογραφίες
Τράβηξε αστείες φωτογραφίες για να χαρίσεις λίγο γέλιο και χαρά σε όποιον τις συναντάει. Οι αυθόρμητες αστείες εικόνες μας κάνουν να σταματήσουμε και να τις παρατηρήσουμε για περισσότερη ώρα.
16) Επεξεργασία εικόνας όπου χρειάζεται
Μην διστάσεις να επεξεργαστείς μια φωτογραφία, όμως μην το παρακάνεις και την κάνεις αγνώριστη. Η επεξεργασία έχει λόγω ύπαρξης κυρίως για την βελτίωση και όχι την αλλοίωση μιας εικόνας.
Αν το να τραβάς τέλειες φωτογραφίες δεν ήταν το ατού σου, τώρα ξέρεις με ποιο τρόπο πρέπει να εξασκηθείς ώστε να βγάζεις τις πιο όμορφες σαν επαγγελματικές εικόνες που όλοι θα θαυμάζουν.