Πως μπορούμε να σταματήσουμε την κακόπιστη κριτική

1. ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΣΜΟ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΜΙΑ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΚΟΠΙΣΤΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ.

Όταν κρίνουμε κάποιον χωρίς να τον έχουμε γνωρίσει καλά, χάνουμε την ευκαιρία να καταλάβουμε τι είναι αυτό που κάνει τον άλλον μοναδικό. Επιτρέπουμε στον εαυτό μας να λειτουργήσει κοντόφθαλμα και να αρνηθεί να δει τα καλά στοιχεία στον άλλο. Μια επιπόλαια τέτοια κρίση θα θολώσει την μεγάλη εικόνα και θα μας αποτρέπψει από το να βλέπουμε το καλό στον κάθε άνθρωπο. Εδικά στην περίπτωση που αυτοί είναι κοντινοί μας άνθρωποι, χάνουμε πολλές φορές την ευκαιρία να τους αγαπήσουμε περισσότερο.

 4-apotelesmatiki-tropi-na-antimetopisete-aftous-pou-sas-krinoun

Μην κρίνετε ίνα μην κριθείτε. Μην καταδικάζετε και δεν θα καταδικαστείτε. Συγχωρήστε, και θα συγχωρεθείτε. – Λουκάς 6:37

Το να απεμπλακούμε από τον πειρασμό να κριτικάρουμε τους άλλους, αυτό θα μας κάνει να σταματήσουμε επιτέλους να κριτικάρουμε και τον ίδιο μας τον εαυτό για το καθετί. Ίσως έχουμε γίνει με τον καιρό ο χειρότερος κριτής του εαυτού μας. Όταν σταματάμε να κρίνουμε υπερβολικά τον εαυτό μας, αφήνουμε περισσότερο χώρο στο να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Οι τομείς που θέλουμε να βελτιώσουμε ίσως σταδιακά μεταβληθούν προς το καλύτερο επειδή έχουμε αλλάξει τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στον εαυτό μας προς μια περισσότερο θετική κρίση.

Μια μέρα που την περάσαμε κρίνοντας τον άλλον είναι μια οδυνηρή μέρα. Μία μέρα που περάσαμε κρίνοντας άδικα τον εαυτό μας είναι επίσης μια οδυνηρή μέρα.
– Buddha

Καθώς αρχίζουμε αργά να μετριάζουμε την κριτική μας, θα δούμε ότι θα δεχόμαστε λιγότερη κριτική από τους άλλους. Οι δονήσεις μας θα γίνουν πιο καθαρές και θα απλωθούν γύρω μας επηρεάζοντας τον τρόπο που σας βλέπουν οι άλλοι.

2. ΚΑΝΤΕ ΠΙΟ ΘΕΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ.

Η πρώτη συμβουλή είναι μια σταδιακή διαδικασία και είναι κάτι που δεν γίνεται εν μία νυκτί. Εν τω μεταξύ, η πρακτική να αλλάξουμε την προοπτική μας και να γίνουμε πιο θετικοί, είναι μια εξαιρετική λύση.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε υπόλογος μιας κακής κριτικής, δείτε πόσα πολλά έχετε επιτύχει. Έχετε κάνει πολύ δρόμο, έχετε κατορθώσει πολλά και κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε, και το ξέρετε. Στην πραγματικότητα, όσο καλύτερα πράγματα επιτυγχάνετε, τόσο περισσότερη κριτική θα δέχεστε. Έτσι, δημιουργώντας τη συνήθεια να σκέφτεστε πιο θετικά, αποκτάτε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και βλέπετε τη ζωή πιο θετικά.

Η υψηλότερη πνευματική ενασχόληση είναι να παρατηρούμε τον εαυτό μας χωρίς να τον κρίνουμε. – Swami Kripalu

pointing-finger
3. ΜΗΝ ΤΟ ΠΕΡΝΕΤΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ.

Αν κάποιος σας επικρίνει, μην ξεχνάτε ότι η γνώμη του προκύπτει από την περιορισμένη γνώση και αντίληψη που έχει για σας. Εκείνος δεν είναι εσείς και δεν βίωσε ποτέ τη ζωή όπως εσείς. Ως εκ τούτου, η γνώμη του πραγματικά δεν έχει σημασία. Στην πραγματικότητα, μερικές φορές όταν κάποιος αισθάνεται μια μορφή ζήλειας απέναντί σας, θα προσπαθήσει σκόπιμα να σας πληγώσει. Αυτό τον κάνει να αισθάνεται καλύτερα.

Ισως είναι δύσκολο να μάθε κανείς να μένει απρόσβλητος από την κριτική, ειδικά αν προέρχεται από κάποιον που αγαπάει. Μπορεί να αισθάνεστε σαν να πρέπει να προστατέψετε τον εαυτό σας. Όμως, η καλύτερη επιλογή είναι απλώς να πάψουμε να επηρεαζόμαστε.

Χρειάζεται δύναμη για αυτό. Αυτή η δύναμη προέρχεται από μια εσωτερική αυτοπεποίθηση, ότι γνωρίζουμε πως κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Αν δυσκολευτούμε να το κάνουμε, ας αναρωτηθεούμε μήπως υπάρχει κάποια αλήθεια στα λεγόμενα του. Μερικές φορές η κρίση που έχει ενσυναίσθηση μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιωθούμε και να αναπτυχθούμε.

Όταν κρίνεις τους άλλους, δεν σου μένει χρόνος να τους αγαπήσεις. – Μητέρα Τερέζα

4.ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΑ ΚΥΛΗΣΕΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ.

Έτσι, εάν έχετε δοκιμάσει όλες τις παραπάνω συμβουλές και εξακολουθείτε να λαμβάνετε κακόβουλη κριτική (όχι αγαπητική κριτική που έχει ενσυναίσθηση), την οποία δεν μπορείτε να χειριστείτε καλύτερα να αφήσετε την κατάσταση να εξελιχθεί και να θέσετε τα δικά σας όρια στη σχέση σας με αυτό το άτομο.

Ένα αρνητικό περιβάλλον, ειδικά με τους ανθρώπους που πραγματικά ενδιαφέρονται, μπορει να επηρεάσει γρήγορα την προσωπική σας ευτυχία και την αυτο-ανάπτυξη. Πρέπει να αναπτυχθούμε και πρέπει να ξεπεράσουμε αρκετές εξωτερικές επιρροές. Πρέπει να γεμίσουμε το περιβάλλον μας με αγαπημένους, θετικούς ανθρώπους που νοιάζονται για την ευημερία μας και σκεφτόμαστε το καλό μας.

Αγάπη είναι η απουσία κριτικής! – Δαλάι Λάμα

Πηγή