Αποξένωση: Πώς να βελτιώσεις τις σχέσεις σου με άλλους ανθρώπους

  Συχνά απομακρυνόμαστε από τους άλλους ανθρώπους γύρω μας. Αδυνατούμε να δούμε την διασύνδεση πέρα από την επιφανειακή αποσύνδεση.  Σύμφωνα με τους ψυχολόγους η έλλειψη κοινωνικής σύνδεσης αποτελεί μεγαλύτερη βλάβη στην υγεία από την παχυσαρκία, το κάπνισμα και την υπέρταση. Αντίθετα, ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί οδηγούν σε αύξηση της πιθανότητας για μακροζωία κατά 50%. Επίσης, άνθρωποι που αισθάνονται πιο συνδεδεμένοι με τους άλλους, έχουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης, υψηλότερη αυτοεκτίμηση και σωματική -ψυχολογική ευεξία.

  final-woman

   Εάν αισθάνεσαι αποσύνδεση και μοναξιά, αυτό ίσως συμβαίνει επειδή:

  • Διστάζεις να προσεγγίσεις τους άλλους από φόβο μήπως απορριφθείς. Ίσως γεγονότα του παρελθόντος να συμβάλλουν στους δισταγμούς σου, ειδικά εάν έχεις βιώσει απογοήτευση και απόρριψη στις σχέσεις σου.

  • Ένιωθες πάντα ψυχολογικά διαφορετικός/η από τους άλλους και βρίσκεις δύσκολο να βρείς άτομο που να εκπέμπετε στο ίδιο μήκος κύματος.

  • Οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας επιτρέπουν λίγο χρόνο για γνωριμίες και φιλικές συναλλαγές.

  • Επικεντρώνεσαι στις διαφορές (πολιτικές, θρησκευτικές, πολιτισμικές, εθνικές, άλλες προτιμήσεις). Πράγματι, ως άνθρωποι συχνά επιδιώκουμε ν’ ανήκουμε σε ομάδες και να είμαστε διαφορετικοί από τους άλλους γιατί αυτό μας δίνει μία αίσθηση ταυτότητας. Αλλά το να επιτείνουμε τις διαφορές με με τους άλλους, δε θα μας δώσει ποτέ την αίσθηση της πραγματικής διασύνδεσης. Η πραγματική εσωτερική σύνδεση με τους άλλους προκύπτει όταν παραμένουμε ενωμένοι μέσα στη διαφορετικότητα μας, όταν ανακαλύπτουμε πώς οι διαφορές μας δεν είναι παρά επιφανειακές στρώσεις που καλύπτουν την βαθύτερη ομοιότητα μας.

   Γι’ αυτό για να ενισχύσεις την εσωτερική σου σύνδεση με τους άλλους θυμήσου ότι:

  1. Μέσα στον καθένα από εμάς, υπάρχει το λουλούδι και το σκουπίδι, το όμορφο και το άσχημο, το φωτεινό και το σκοτεινό, κι όλα εναλλάσσονται διαρκώς, μεγαλώνουν κι αποσυντίθενται , μεταμορφώνονται και αναγεννιούνται. Γι’ αυτό, κάθε φορά που πιάνεις τον εαυτό σου έτοιμο να κρίνει, μην ξεχνάς να κοιτάξεις για λίγο πέρα από την επιφάνεια του άλλου, πέρα από αυτό που φαίνεται ότι μπορεί να είναι.

  2. Αντί λοιπόν για κριτική, δοκίμασε να προσφέρεις αγάπη και ζεστασιά στους άλλους. Εάν φοβάσαι την απόρριψη, έχε υπόψη σου ότι η ζεστή συμπεριφορά αποδοχής προς τους άλλους, λειτουργεί σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία, όσο πιο ζεστός είσαι δηλαδή προς τους άλλους, τόσο πιο πιθανόν είναι να νιώσουν ότι τους συμπαθείς και να σε συμπαθήσουν.

  3. Εάν θεωρείς ότι δεν έχεις χρόνο λόγω υποχρεώσεων ν’ απλώσεις το χέρι προς τους άλλους, θυμήσου πως κάθε μέρα παρέχει έστω και μικρές ευκαιρίες να νιώσεις συνδεδεμένος: με τον άνθρωπο που περιμένετε μαζί το λεωφορείο, με τον ταμία του σούπερ-μάρκετ, με τον πελάτη στη δουλειά σου. Δεν χρειάζεται κάτι μεγάλο: κάποιες φορές ένα χαμόγελο ή μια ερώτηση γνήσιου ενδιαφέροντος αρκούν.

  4. Αντί να επικεντρώνεσαι σε αυτά που σε χωρίζουν από τους άλλους, τις διαφορές σας, προσπάθησε να καταλάβεις τι είναι αυτό που σας ενώνει. Προσπάθησε να καταλάβεις τις βαθύτερες ανάγκες σου που ίσως εξυπηρετεί η συμπεριφορά αποσύνδεσης. Νιώθεις ότι είναι ένας τρόπος να νιώθεις σημαντικός; Να προστατεύεσαι; Από πού μπορεί να προκύπτουν αυτές οι ανάγκες;

  5. Άνοιξε την καρδιά σου στην αγάπη, τόσο προς τον εαυτό σου όσο και προς τους άλλους. Η αγάπη μπορεί να έχει εκατοντάδες μορφές: Μπορεί να είναι αποδοχή, ένα γνήσιο κομπλιμέντο, μια πράξη ευγένειας, βαθιά κατανόηση, ένα ζεστό χαμόγελο, ένα χέρι βοήθειας. Είναι εξίσου σημαντικό να την δίνεις στον εαυτό σου όσο και στους άλλους. Το ταξίδι προς τη βαθιά σύνδεση με τους άλλους προϋποθέτει ότι ξεκινάς όντας συνδεδεμένος με τον εαυτό σου και τις ανάγκες σου.

  Μαρία Μεραμβελιωτάκη Simon MSc. Συμβουλευτική ψυχολόγος

  Πηγή