Απιστία, το μεγαλύτερο λάθος

Όταν τελειώνει μια σχέση πολλές είναι οι περιπτώσεις που σκεφτόμαστε αν κάναμε κάτι λάθος και έγινε αυτός ο χωρισμός. Η απιστία είναι ένα από τα λάθη μιας σχέσης ή γάμου.  Είναι το λάθος ή κατάσταση ή όπως θέλετε πείτε το, το οποίο με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε χωρισμό στις περισσότερες περιπτώσεις. Το γιατί δεν επιδέχεται μόνο μία απάντηση.

apistia

Η απιστία δημιουργεί λειτουργικά και δομικά προβλήματα σε μια σχέση καθώς ταράζει μια για πάντα την εμπιστοσύνη και την επικοινωνία μεταξύ των δύο ανθρώπων που είναι σε σχέση.

Ειδικά από την πλευρά και την ψυχολογική θέση του ατόμου στο οποίο ο άλλος ήταν άπιστος, δημιουργούνται συχνά εμμονές, άγχη, φοβίες, ακόμη και άρνηση του ίδιου του του εαυτού (ότι δεν αξίζει κλπ).

Η απιστία είναι ένα τραυματικό ψυχολογικά γεγονός, το οποίο αφήνει το «σημάδι» του για πάντα σε έναν άνθρωπο που την υφίσταται. Βλέπει ενδεχομένως και στις επόμενες σχέσεις του τον επόμενο «άπιστο σύντροφο» που ενδεχομένως δεν είναι καν άπιστος.

Οδηγεί το άτομο σε μια μορφή απελπισίας που τις περισσότερες φορές συνοδεύεται με μείωση της αυτοπεποίθησής του, με την άρνηση να δεχθεί ότι δε φταίει το ίδιο για την απιστία που άλλος έκανε.

Καταστρέφει τον ρομαντισμό, την αλήθεια, την πραγματικότητα της σχέσης με αποτέλεσμα όσο και να πει το άτομο που δέχθηκε αυτήν την κατάσταση, ότι θα προσπαθήσει να συγχωρήσει, να δεχθεί κλπ. να καταλήγει να χωρίζει.

Η απιστία είναι η πιο μη απαραίτητη πράξη στα πλαίσια μιας σχέσης. Είναι επίσης τελείως αδικαιολόγητη. Το άτομο που την κάνει μπορούσε και είχε το ελεύθερο να χωρίσει. Το ότι δεν το έκανε λέει πολλά για το ίδιο.


Όταν κάποιος μαθαίνει πως ο σύντροφός του τον απάτησε, τα πρώτα αισθήματα που βιώνει είναι αυτά του θυμού, της αναστάτωσης και της απογοήτευσης.

Είναι γεγονός ότι αν κάποιος είναι θύμα απιστίας αυτό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη συμπεριφορά του, τον τρόπο που βλέπει τις σχέσεις και φυσικά την ικανότητά του να εμπιστεύεται τους άλλους.

Πολλοί από τους ανθρώπους που έχουν βιώσει την αποκάλυψη της απιστίας του συντρόφου τους περιγράφουν αυτήν τη στιγμή ως τη χειρότερη της ζωής τους. 

Η απιστία είναι από τις πιο δύσκολες ψυχολογικές καταστάσεις που καλούμαστε να διαχειριστούμε. Μέσα σε λίγα λεπτά μπορεί από στεναχωρημένος, να γίνεις εξοργισμένος και σε λίγο να μην νιώθεις απλά τίποτα. 

Όμως μην κάνεις τίποτα από όλα αυτά:

1. Μην μπεις στη διαδικασία να εκδικηθείς

Όχι, δεν υπάρχει λόγος να τον απατήσεις κι εσύ. Η ουσία δεν είναι να πονέσει και αυτός, αλλά να γίνεις καλά εσύ. Εστίασε σε σένα και άσε εκείνον στις δικές του σκέψεις και πράξεις. 

2. Μην καταρρεύσεις

Πιθανότατα να μην μπορείς να συγκεντρωθείς, να θυμηθείς οτιδήποτε ή να πας στη δουλειά. Συχνά σου κόβεται η όρεξη, δεν μπορείς να φας και να κοιμηθείς. Μπορεί να παρουσιάσεις δηλαδή συμπτώματα κατάθλιψης. Το άγχος γίνεται έντονο και νιώθεις σαν να σου έχει συμβεί το χειρότερο πράγμα στον κόσμο. Ναι, η αλήθεια είναι ότι ο χρόνος όλα τα γιατρεύει. Υπομονή, ψυχραιμία και όλα θα γίνουν. 

3. Μην κατηγορήσεις τον εαυτό σου

Προφανώς δεν είναι δικό σου λάθος ότι ο σύντροφος σου σε απατά, αλλά η απιστία δεν είναι το πρόβλημα στη σχέση –είναι το τελικό αποτέλεσμα άλλων προβλημάτων. 

4. Μην βάλεις τα παιδιά στη μέση

Είναι δυσάρεστο, αλλά συμβαίνει πολλά ζευγάρια να βάζουν τα παιδιά στη μέση όταν μπαίνει ένα τρίτο πρόσωπο στη σχέση ενός παντρεμένου ζευγαριού. Τα παιδιά υποφέρουν όταν μιλάτε άσχημα για τον άλλο γονέα τους. Στην προσπάθειά σας να «βλάψετε» το άτομο που σας πλήγωσε, μπορεί να καταλήξετε να πληγώσετε τα ίδια σας τα παιδιά και δεν το αξίζουν.

5. Μην αφήσεις άλλους να αποφασίσουν για σένα αν θα μείνεις ή όχι στη σχέση αυτή

Μίλησε με τους κοντινούς σου ανθρώπους για την απιστία που βιώνεις, αλλά μην επηρεάζεσαι από την γνώμη τους. Το αν θα μείνεις σε αυτή τη σχέση είναι προσωπική σου επιλογή και μόνο.  

6. Μην αγνοείς τι συνέβη

Κανένα πρόβλημα δεν λύνεται ή εξαφανίζεται όταν το αγνοείς. Το πιο εύκολο πράγμα είναι να κάνεις πώς δεν κατάλαβες. Το δύσκολο είναι να καθίσεις και να το αντιμετωπίσεις. 

7. Μην προσπαθείς να κάνεις τα πράγματα όπως ήταν πριν από την απιστία

8. Μην φοβάσαι να πας σε ψυχολόγο

Η βοήθεια ενός ειδικού θα σε βοηθούσε πολύ και αν μπορείς οικονομικά να το υποστηρίξεις, τότε θα ήταν το καλύτερο που θα μπορούσες να κάνεις. 

9. Μην ξεχνάς να φροντίζεις τον εαυτό σου

10. Μην βιάζεσαι να μπεις σε μια άλλη σχέση

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις είναι να μπεις αμέσως σε μια άλλη σχέση. Πρέπει να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου να σκεφτεί και να διαχειριστεί τα δύσκολα συναισθήματα που έρχονται με έναν χωρισμό. Μόνο, έτσι θα μπορείς στη συνέχεια να είσαι έτοιμος για μια επόμενη σχέση. 

Ερμίνα Παπαδήμα Πηγή και εδώ