15 μικροπράγματα που μπορούν να σας κάνουν λιγότερο συμπαθητικούς

Μικροπράγματα που κάνουν τους ανθρώπους λιγότερο συμπαθητικούς. Σίγουρα αυτή δεν είναι η λίστα με όλα τα μικροπράγματα που ενοχλούν τους άλλους και σας κάνουν λιγότερο συμπαθητικούς, αλλά να ξέρετε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τα κάνουν ακούσια, ενώ θα μπορούσαν εύκολα να τα αποφύγουν και να είναι πιο ευχάριστοι και ελκυστικοί.

conversation

Ίσως να μην κάνετε κανένα από αυτά ή να τα κάνετε ακούσια. Και με τους δύο τρόπους, θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει μια λίστα παρόμοια με αυτήν, που να την επισκέπτεστε που και που πριν από κοινωνικές αλληλεπιδράσεις – συναντήσεις εργασίας, κοινωνικές εκδηλώσεις, γενέθλια και γιορτές – έτσι ώστε να μην ξεχνάμε και κάνουμε ακούσια  κάτι από αυτά που μπορούμε εύκολα να αποφύγουμε.

# 1. Δεν λέτε τίποτα ούτε αντίο όταν φεύγετε (κυρίως) από τη δουλειά και μερικές φορές σε εκδηλώσεις. Έτσι, οι άνθρωποι παίρνουν αυτήν τη συμπεριφορά ως αγενή και παράξενη, και κινδυνεύετε να είστε λιγότερο συμπαθητικοί.

Αποχαιρετίστε λοιπόν με ευγένεια το άτομο με το οποίο μιλήσατε ή τους οικοδεσπότες μιας κοινωνικής εκδήλωσης. Εάν δεν το κάνετε, οι άνθρωποι ενδέχεται να σταματήσουν να σας προσκαλούν στις εκδηλώσεις και μπορεί να είστε λιγότερο συμπαθητικοί.

# 2. Κάνετε κριτική και είστε επικριτικοί με τους ανθρώπους

Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κανείς δεν θέλει να αλληλεπιδράσει με ένα άτομο που συνεχίζει να τους επικρίνει. Μπορεί να είναι σωστό όταν είναι πραγματικά απαραίτητο, αλλά στους ανθρώπους  δεν τους αρέσει ποτέ ένα άτομο να το κάνει για αυτούς.

Παρομοίως, εάν είστε συχνά ακούσιος επικριτικός σε κάποιον, αυτό θα βλάψει και την φήμη σας σαν άτομο εμπιστοσύνης.

# 3. Δεν πάτε ή δεν απαντάτε σε προσκλήσεις

Όταν λάβετε πρόσκληση σε κάποια εκδήλωση, απαντήστε τι θα κάνετε ή προσφέρετε μια άλλη επιλογή εάν δεν μπορείτε να πάτε. Υπάρχουν πολλές καλές συμβουλές για το πώς να απορρίψετε μια πρόσκληση. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια άτομα που αποδέχονται την πρόσκληση πρώτα, αλλά στη συνέχεια δεν εμφανίζονται ή δεν βρίσκουν κάποια δικαιολογία της τελευταίας στιγμής.

Αυτό που ενοχλεί περισσότερο είναι να δώσετε μια ψεύτικη απάντηση όπως “μου συνέβη κάτι άλλο” χωρίς να πείτε τι είναι. Είναι καλύτερα να δώσετε έναν αληθινό λόγο, ή εάν δεν σας ενδιαφέρει το συγκεκριμένο γεγονός, προτείνετε μια άλλη ιδέα.

# 4. Ψεύτικο χαμόγελο

Το χαμόγελο σας βοηθάει πολύ  ανάμεσα σε πολλά άλλα που κάνετε . Εάν δεν χαμογελάτε όταν έχετε μια προσωπική αλληλεπίδραση με κάποιον, μπορεί αυτό να μην του αρέσει.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαμογελάτε συνεχώς ή να αναγκάζεστε να το κάνετε. Οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να εντοπίσουν ψεύτικα ή αναγκαστικά χαμόγελα . Για να το αποφύγετε αυτό, φροντίστε να χαμογελάσετε πραγματικά όταν αλληλεπιδράτε με ανθρώπους.

# 5. Προφέρετε λάθος ονόματα ανθρώπων ή τα ξεχνάτε

Το να θυμάστε τα ονόματα είναι ένα εξαιρετικό βήμα για να είστε πιο συμπαθητικός. Η έρευνα αναφέρει ότι η έλλειψη ενδιαφέροντος μπορεί να μας κάνει να ξεχάσουμε τα ονόματα των ανθρώπων. Και, η έλλειψη ενδιαφέροντος θα μπορούσε να σας το ανταποδώσουν οι άλλοι και να μην σας θεωρήσουν καλούς.

Μόλις γνωρίσατε κάποιον και δεν καταλαβαίνετε το όνομά του; Αντί να μην το αναφέρετε καθόλου, μπορείτε απλώς να πείτε: “Δεν κατάλαβα το όνομά σας.” Επίσης, η εκμάθηση της σωστής προφοράς και ορθογραφίας του ονόματος του άλλου αυξάνει την συμπάθεια.

# 6. Δίνετε απλή απάντηση σε μικρές συνομιλίες

Η μικρή συζήτηση είναι μια από τις πιο χρήσιμες κοινωνικές δεξιότητες που μπορείτε να έχετε. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να γνωρίσετε ανθρώπους και να κάνετε φίλους. Εάν δεν απαντήσετε ή απαντήσετε με μία ή δύο λέξεις όταν κάποιος προσπαθήσει να μιλήσει μαζί σας, ξεκινάτε με μία όχι καλή εντύπωση. Και αυτό θα μπορούσε να τους οδηγήσει να μην σας συμπαθήσουν.

Κάποιες μέρες είναι πιθανό να μην έχετε όρεξη για κουβέντα και να δεν θέλετε να λέτε τίποτα. Αν είστε σε μία από αυτές τις μέρες, φροντίστε να απαντήσετε στα σχόλιά τους, να πείτε ότι είστε πολύ απασχολημένοι και θα τα πείτε άλλη μέρα.

# 7. Παραβλέπετε άτομα σε μία ομάδα

Ας πούμε ότι βρίσκεστε σε κοινωνική συνομιλία και μπήκε ένα νέο άτομο σε αυτήν. Τι θα κάνατε; Αυτό που γίνετε συχνά είναι ότι μερικές φορές οι άνθρωποι συνεχίζουν τη συνομιλία τους σαν να μην συμμετείχε κανείς. Ναι, μπορεί να είστε στη μέση μιας συνομιλίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοήσετε αυτό το νέο άτομο και να συνεχίσετε να μιλάτε σε άλλα άτομα.

Ένας καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να βεβαιωθείτε ότι αισθάνονται ευπρόσδεκτοι, να τους καλωσορίσετε στη συζήτηση και μετά μπορείτε να συνεχίσετε τη συνομιλία σας και ίσως να τους συμπεριλάβετε ζητώντας τη γνώμη τους. Αν κάποιος το κάνει αυτό, ανεξάρτητα από το πόσο σημαντική είναι η συνομιλία που κάνει, αισθάνονται αμέσως πιο κοντά σε αυτούς.

# 8. Κόβετε τους ανθρώπους όταν μιλούν

Αφήστε τους ανθρώπους να μιλήσουν και να ολοκληρώσουν τις προτάσεις τους. Σε κανέναν δεν αρέσει ένα άλλο άτομο να κόβει την φράση του στη μέση μιας συνομιλίας. Η διακοπή κάποιου ενώ μιλά όχι μόνο βλάπτει την ελκυστικότητα σας, αλλά και διαταράσσει τη ροή της συνομιλίας, αναγκάζοντας δυνητικά τον ομιλητή να είναι αμυντικός .

Ναι, μπορεί να έχετε μια νέα ιδέα που έπεσε στο μυαλό σας ή θέλετε να διορθώσετε ενώ κάποιος μιλάει. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να περιμένετε έως ότου το πρόσωπο μπροστά σας ολοκληρώσει την πρόταση του πριν το αναφέρετε. Και, θα ήταν λιγότερο ενοχλητικό και πιο ευχάριστο.

# 9. Δίνετε συμβουλές όταν δεν σας τις ζητάνε

Οι άνθρωποι το κάνουν  γιατί μπορεί να έχουν κάποια εμπειρία στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένα άτομο. Πριν το πείτε όμως σε κάποιον, μπορείτε να ρωτήσετε αν θέλει να ακούσει την εμπειρία και τις συμβουλές σας. Εάν δεν θέλει, παραλείψτε να προσφέρετε συμβουλές και ενδεχομένως μπορεί να τους βοηθήσετε διαφορετικά.

Ο λόγος που αυτό θα μπορούσε να σας κάνει μη αρεστούς είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν τις ανεπιθύμητες συμβουλές σας ως κριτική. Αν και ο ακροατής θα επωφεληθεί πραγματικά από μία παρόμοια εμπειρία, να ζητάτε πάντα την άδεια για να μην θεωρηθεί λάθος.

# 10. Προβάλλεστε σαν να είστε ειδικοί

Όλοι γνωρίζουμε μερικούς από αυτούς τους ανθρώπους. Δεν σας μιλούν καθώς δεν αποφοιτήσατε από το Πανεπιστήμιο που πήγαιναν και μιλούν μόνο σε ανθρώπους που είναι «άξιοι του χρόνου τους».

Στην ουσία, όλοι είναι ξεχωριστοί με τον μοναδικό τους τρόπο και έχουν τις αδυναμίες τους. Σύμφωνα με έρευνα προσελκύουμε άτομα που είναι παρόμοια με εμάς. Επομένως, η συμπεριφορά που έχετε σαν η δικιά σας να είναι η καλύτερη από όλους τους άλλους ανθρώπους, σίγουρα θα μπορούσε να μειώσει την δημοφιλία σας.

# 11. Χρησιμοποιείτε αρνητικές λέξεις

Αφαιρέστε τις αρνητικές λέξεις από το λεξιλόγιό σας όσο μπορείτε. Μία έρευνα δείχνει ότι όταν χρησιμοποιείτε αρνητικές λέξεις, ακόμα και όταν λέτε «όχι», εσείς και ο ακροατής απελευθερώνει ορμόνες στρες και τους εκνευρίζετε αμέσως. Αφήστε που το άλλο άτομο μειώνεται, κάνοντάς τον όλο και πιο αρνητικό στον χρόνο.

Αν συναντήσετε αυτούς τους ανθρώπους, βγάλτε τους αργά από τη ζωή σας. Δεν έχετε χρόνο για άτομα που δεν χάνουν χρόνο για να κάνουν συνεχώς αρνητικές δηλώσεις. Έτσι, ελαχιστοποιήστε τις αρνητικές λέξεις όσο το δυνατόν περισσότερο.

# 12. Υποβάλετε άσχετες ερωτήσεις

Ακούτε πραγματικά τι λένε οι άνθρωποι; Απαντάτε στα σχόλια και τις γνώσεις τους ή συνεχίζετε να κάνετε νέες ερωτήσεις και να μεταβαίνετε σε άλλα θέματα; Η έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ δείχνει ότι η ακρόαση και η υποβολή διορατικών ερωτήσεων παρακολούθησης σε μια συνομιλία αυξάνει την δημοφιλία.

Ένα εύκολο τέχνασμα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ελέγξετε αν το κάνετε αυτό, είναι να τους ρωτήσετε εάν απαντήσατε πραγματικά στην ερώτησή τους ή εάν η ερώτησή σας έχει νόημα. Εάν δεν  απαντήσατε όπως περιμένουν, μπορείτε να  επαναλάβετε την απάντησή σας.

# 13. Συνεχίζετε να κοιτάζετε αλλού ενώ μιλούν άλλοι άνθρωποι;

Πόσο κοιτάζετε γύρω σας όταν μιλάει ένα άτομο; Η έρευνα δείχνει ότι είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε τον κανόνα 50/70 σε μια συνομιλία. Για να αποφύγετε να χαζεύετε τριγύρω, πρέπει να είστε σε επαφή με τα μάτια κατά 50% ενώ μιλάτε και 70% ενώ ακούτε.

Όταν είστε σε μια συνομιλία και ένα άτομο δεν διατηρεί καλή επαφή με τα μάτια σας και συνεχίζει να βλέπει άλλους ανθρώπους γύρω, θα αρχίσετε αναπόφευκτα να χάνετε την εστίαση (και την υπομονή). Από την εμπειρία, αν αυτό γίνεται συχνά, οι άνθρωποι αρχίζουν να αποφεύγουν αυτό το άτομο.

# 14. Παίζετε με το τηλέφωνό σας σε μια συνομιλία

Ξέρουμε ότι τα smartphone είναι εδραιωμένα στη ζωή μας. Χωρίς αυτά, νιώθουμε χαμένοι και ανήσυχοι. Όμως, συνεχίζετε να βλέπετε το τηλέφωνό σας σε μια συνομιλία; Κάτι τέτοιο όταν ένα άτομο μιλάει μπορεί να επηρεάσει την δημοφιλία σας και να βλάψει τις σχέσεις σας .

Εάν ένα άτομο συνεχίζει να κοιτάζει το τηλέφωνό του όταν του μιλάτε, θα αρχίσετε να πιστεύετε ότι δεν ενδιαφέρονται και θέλουν να σταματήσει η συνομιλία. Εάν συνεχίσετε να το κάνετε αυτό (να βλέπετε το τηλέφωνο σας), τότε οι άνθρωποι ενδέχεται να σταματήσουν να συνομιλούν μαζί σας. Είναι καλύτερο να κρατάτε το τηλέφωνό σας στην τσάντα σας όσο το δυνατόν περισσότερο.

# 15. Είστε ασυνεπείς

Είμαστε όλοι ασυνεπείς κατά κάποιο τρόπο, όλοι έχουμε σκαμπανεβάσματα στη ζωή. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αντικατοπτρίζουμε αυτήν την ταλάντευση στις πράξεις μας. Έχοντας υπερβολική ασυνέπεια και απρόβλεπτη συμπεριφορά μπορείτε να ενοχλήσετε τους ανθρώπους και μπορεί να σας πάρουν ως λιγότερο συμπαθητικούς. Η ασυνεπής συμπεριφορά αποδείχθηκε επίσης ότι μειώνει την πιθανότητα δημιουργίας καλών πρώτων εντυπώσεων.

Μερικά παραδείγματα είναι τα εξής: οι άνθρωποι είναι καλοί μία μέρα και μέτριοι μία άλλη. Όταν κάποιος προσφέρει βοήθεια και μετά εξαφανίζεται την τελευταία στιγμή. άτομα που ενδιαφέρονται για κάτι μια μέρα, κι όχι την επόμενη μέρα. Εάν οι άνθρωποι είναι ασυνεπείς με αυτό τον τρόπο, να αποφεύγετε το άτομο αυτό όσο το δυνατόν περισσότερο.