Η ευτυχία δεν έρχεται με την υπερβολική συσσώρευση του χρήματος

Το χρήμα φέρνει την ευτυχία, αλλά όχι σε υπέρογκες ποσότητες. Αυτό αποδεικνύει μία έρευνα για την ποιότητα ζωής που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης ένα νοικοκυριό με μηνιαία έσοδα 5.000 δολάρια απολαμβάνει καλύτερη ποιότητα ζωής από κάποιο που κερδίζει περισσότερα. Τα συμπεράσματα προκύπτουν από τις απαντήσεις που έδωσαν 450.000 άτομα κατά τα έτη 2008 και 2009 στη δημοσκόπηση η οποία μετρά την εξέλιξη της ευημερίας των Αμερικανών.

StepstoHappiness-1024x682

«Η αποτίμηση που κάνει κάθε ένας για τη ζωή του βελτιώνεται ανάλογα με τα εισοδήματα, ενώ παράλληλα αυξάνεται και η συναισθηματική του ευημερία» έγραψε ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας το 2002, Ντάνιελ Κάνεμαν.

Εν τούτοις, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, η «αύξηση της ευτυχίας» σταματά μετά το όριο των 60.000 ευρώ το χρόνο. Σύμφωνα με τους ειδικούς «πέραν των 60.000 η αύξηση του ετήσιου εισοδήματος ούτε οδηγεί στην ευτυχία, ούτε ανακουφίζει από τη δυστυχία και το στρες, ακόμη και αν συνεχίζει να βελτιώνει την αποτίμηση που κάνει ο καθένας για την ευτυχία στη ζωή του». Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία  των ΗΠΑ, το 32% των αμερικανικών νοικοκυριών ξεπερνούσαν αυτό το όριο το 2008.

«Ο χρόνος που αφιερώνουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα, η αποφυγή του πόνου και της ασθένειας και η εκμετάλλευση του ελεύθερου χρόνου» είναι τα υπόλοιπα στοιχεία που οδηγούν τον άνθρωπο στην ευτυχία υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Η ίδια έρευνα πάντως επιβεβαιώνει περίτρανα το γεγονός ότι και η έλλειψη χρημάτων φέρνει δυστυχία. «Το χαμηλό επίπεδο εισοδημάτων ενισχύει τη συναισθηματική οδύνη που συνοδεύει δυστυχίες όπως το διαζύγιο, η ασθένεια ή και η μοναξιά» διευκρινίζουν οι ειδικοί.

Εκτός από τα χρήματα και τα αγαθά, είναι και η ανάγκη του ατόμου να περιβάλλεται από ανθρώπους που τον αγαπούν και θα βρεθούν στο πλευρό του ανά πάσα στιγμή. Παράδειγμα αποτελεί, ένας ευτυχισμένος γάμος, που δεν έχει να κάνει μόνο με τα χρήματα αλλά και με την αλληλοκατανόηση και αγάπη που υπάρχει ανάμεσα στο ζευγάρι. Δηλαδή με λίγα λόγια οι διαπροσωπικές σχέσεις που έχει αναπτύξει το άτομο.

Άλλο παράδειγμα αποτελεί η υγεία ενός ατόμου, το να είναι κάποιος υγιής είναι ευτυχία, γιατί αν δεν υγιής, όσο αισιόδοξος και αν είναι, πάντα κάτι θα τον βασανίζει μέσα του, όπως το παράδειγμα με το παζλ που έγινε αναφορά παραπάνω.

Ευτυχία, μπορεί να πει κάποιος, είναι να είμαστε χαρούμενοι μ’ αυτά που έχουμε και να προσπαθούμε να κατακτήσουμε ακόμα πιο πολλά χωρίς όμως να φθονούμε τους γύρω μας, γι αυτά που ήδη έχουν εκείνοι.

Όλα αυτά οδηγούν στο εξής συμπέρασμα, ότι πρέπει να ξεχωρίσουμε τι όντως πραγματικά αξίζει. Ποια «πράγματα» έχουν μεγαλύτερη αξία για μας και θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή. Δηλαδή ποια είναι αυτά που θα οικοδομήσουν την ευτυχία μας. Στον καθένα από μας, είναι απολύτως λογικό αυτά τα κριτήρια, να υφίστανται διαφοροποίηση. Την απάντηση αυτή, θα πρέπει να δώσουμε εμείς οι ίδιοι.