Σημάδια μιας υγιούς σχέσης

Οι υγιείς σχέσεις είναι αυτές που μας βοηθούν να εξελιχθούμε όπως θα θέλαμε να είμαστε και ταυτόχρονα να μπορούμε να μοιράζουμε τον εαυτό μας με το άτομο που πραγματικά μας αγαπά και μας φροντίζει άνευ όρων.  Το να ερωτευτείς μπορεί να είναι εύκολο. Η παραμονή στην αγάπη είναι δύσκολη, αλλά ο τελικός στόχος είναι να διατηρηθεί μια υγιής σχέση που είναι καλή για εσάς και θα σας κάνει να νιώσετε ασφαλείς, ικανοποιημένοι και χαρούμενοι!

loving-couple

Όμως μια υγιή σχέση με κάποιον που σας αρέσει χρειάζεται πολύ σκληρή δουλειά, που να συνδέεται με την πίστη, την εμπιστοσύνη, την ευτυχία και την αγάπη. Δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη και θα πρέπει και οι δύο να το δουλέψετε για να την φτάσετε έτσι στο τέλος.

✘ Τι είναι όμως μια υγιής σχέση;

✔ Είναι μια σχέση όπου και τα δύο μέρη αλληλεξαρτώνται. Βασίζεστε ο ένας στον άλλο για αμοιβαία υποστήριξη, αλλά μπορείτε να διατηρήσετε όμως και την δική σας ταυτότητα ως μοναδικά άτομα. Η σχέση έχει ισορροπία και συνέπεια.

✔ Σε μια υγιή σχέση, αγαπάτε ο ένας τον άλλον, αλλά η αίσθηση της αξίας και της αυτοεκτίμησής σας δεν εξαρτάται από το άλλο άτομο.

Ακολουθεί μια λίστα με τα σημάδια που θα πρέπει να αναζητήσετε σε μια σχέση για να γνωρίζετε ότι η σχέση που έχετε είναι πραγματικά υγιής και όχι απλά τοξική:

1. Σεβασμός

Ακόμα κι αν είστε ζευγάρι σε μια σχέση, καταλάβετε ότι είστε διαφορετικά άτομα με διαφορετικές πεποιθήσεις, απόψεις και αξίες. Σε μια υγιή σχέση, θα πρέπει να είστε σε θέση να εκφραστείτε και ταυτόχρονα να σέβεστε και να υποστηρίζετε την ατομικότητα του συντρόφου σας.

2. Επικοινωνία

Θα ξέρετε ότι είστε σε μια υγιή σχέση όταν μπορείτε να μιλήσετε με τον σύντροφό σας για τα πάντα κάτω από τον ήλιο.

Όταν αισθάνεστε άσχημα ή σε περιόδους στεναχώριας, βρίσκετε παρηγοριά και διέξοδο στον σύντροφό σας, μιλώντας σε αυτόν ή αυτήν για τα προβλήματά σας. Όταν είστε ευτυχισμένοι, το γιορτάζετε μαζί θυμίζοντας τις στιγμές και μιλώντας για το πώς νιώθετε.

3. Συμπόνια

Μία από τις ομορφιές μιας υγιούς σχέσης είναι ότι είστε καλοί, φροντίζετε, υποστηρίζετε και αγαπάτε τον σύντροφό σας. Τον κάνετε να αισθάνεται ασφαλής, ικανοποιημένος και σημαντικός.

Λένε ότι ένα σπίτι δεν είναι ένα μέρος αλλά ένα άτομο που σε κάνει να νιώθεις αγαπημένος και ασφαλής. Σε μια υγιή σχέση, ο σύντροφός σας είναι το σπίτι σας.

4. Ειλικρίνεια

Ακόμα και στις σχέσεις, η ειλικρίνεια εξακολουθεί να είναι η καλύτερη πολιτική. Πρέπει πάντα να αισθάνεσαι ελεύθερος, να πεις την αλήθεια, ανεξάρτητα από το πόσο άσχημο είναι. Πρέπει να πείτε στον σύντροφό σας και να ξέρετε ότι θα κατανοήσουν τις επιλογές σας, τους φίλους σας και όλα.

Δεν πρέπει να υπάρχει φόβος δυσαρέσκειας παρά τις διαφορές σας. Εφόσον παραμένετε πιστοί στον σύντροφό σας και σε αυτόν.

5. Πίστη

Το να είσαι σε σχέση δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι σωματικά πάντα μαζί 24⁄7. Εάν η σχέση σας είναι υγιής, θα αισθανόσασταν ασφαλής ότι ο σύντροφός σας θα παρέμενε πιστός σε σας παρά τον χρόνο και την απόσταση που πέρασε.

Μια άλλη εκδήλωση πίστης είναι όταν είστε πάντα σε θέση να υπερασπιστείτε τον σύντροφό σας ακόμη και σε περίπτωση απουσίας του από άλλους ανθρώπους.

6. Εμπιστοσύνη

Σε μια υγιή σχέση, πιστεύετε στη κάθε λέξη του συντρόφου σας περισσότερο από ό, τι πιστεύετε σε άλλους. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να προσπαθήσουν να καταστρέψουν ό, τι έχετε, αλλά αν η πίστη σας στη σχέση σας, θα ξέρετε στην καρδιά σας ότι ο σύντροφός σας δεν θα κάνει τίποτα για να το διακινδυνεύσει. Μην αμφιβάλλετε για τον σύντροφό σας. Πιστέψτε ο ένας στον άλλο.

7. Ανάληψη ευθύνης

Όταν κάποιος ή και οι δύο κάνετε λάθη, θα τα πείτε ελεύθερα και ειλικρινά. Τα παιχνίδια δεν πρέπει να υπάρχουν σε υγιείς σχέσεις. Επίσης, εάν έχετε ήδη μιλήσει και ταξινομήσει τα πράγματα, δεν θα το αναφέρετε κάθε φορά που αναστατώνεστε. Συγχωρείστε πραγματικά και ξεχνάτε λάθη του παρελθόντος.

8. Ανεξαρτησία

Η αλληλεξάρτηση δεν σημαίνει ότι ένας σύντροφος εξαρτάται από τον άλλο και πρέπει πάντα να ζητά την άδεια ο ένας από τον άλλο. Ο καθένας έχει μία μόνο ζωή για να την ζήσει. Έχετε τις δικές σας δουλειές, τον δικό σας κύκλο φίλων και τα χόμπι σας ανεξάρτητα από τη σχέση σας. Κάντε χρόνο για τον εαυτό σας.

9. Ισότητα

Ο καθένας έχει δικαίωμα σε μια υγιή σχέση. Πρέπει πάντα να είναι ισορροπημένη. Κανένα άτομο δεν πρέπει να κρατήσει τα ηνία. Και οι δύο δουλεύετε μαζί για να κάνετε τη σχέση να λειτουργεί. Είστε συνεργάτες και ίσοι που πραγματικά αγαπούν ο ένας τον άλλον και επιλέγουν ο ένας τον άλλον κάθε μέρα.

10. Συγχρονισμός

Στην οικοδόμηση μιας υγιούς σχέσης και μετάβασης στο επόμενο επίπεδο, θα ξέρετε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για αυτό όταν και οι δύο αισθάνεστε ενθουσιασμένοι και υπέροχοι γι ‘αυτό. Δεν πρέπει να υπάρχουν μικτά συναισθήματα και αμφιβολίες. Δεν πρέπει να το μαντέψετε δεύτεροι. Όταν έρθει η ώρα να συμβεί κάτι, θα το ξέρετε μαζί!