8 σημάδια ότι είστε εξωστρεφής με ρίζες εσωστρέφειας

Πολλοί περνάνε χρόνια νομίζοντας ότι είναι εξωστρεφείς, οπότε διάβαζαν για την συμπεριφορά των εξωστρεφών και έβλεπαν ότι δεν έμοιαζαν ακριβώς σαν αυτούς. Μετά όμως ανακαλύπτουν τις εσωστρεφείς ρίζες τους και το παραδέχθηκαν. Έτσι, έβλεπαν ότι είναι απόλυτα εσωστρεφείς μέσα τους, που θα προτιμούσαν πχ πάντα το διάβασμα στο κρεβάτι από το να βγαίνουν έξω και που πρέπει να περνάνε μέρες μετά τις κοινωνικές εκδηλώσεις για να ανακτήσουν την ενέργεια τους.

0_-VRqNaVybe8FGBXyΜία εσωστρεφής με ρούχα εξωστρέφειας. Δεν έχει σημασία πώς φαίνεστε στους άλλους. Η εσωστρέφεια αφορά το πώς νιώθεις μέσα σου και πώς αντιδράς εσωτερικά.

Αλλά είναι εσωστρεφείς που όμως μπορούν να απολαύσουν ένα πάρτι στο σπίτι τους. Είναι εσωστρεφείς με πολλούς εξωστρεφείς φίλους. Είναι μεταμφιεσμένοι εσωστρεφείς, γνωστοί και ως (μικτοί) εξωστρεφείς – εσωστρεφείς.

Δεν μπορούμε να απλοποιήσουμε τον κόσμο απλώς σε εσωστρεφείς και εξωστρεφείς, καθώς υπάρχει τόσο μεγάλος χώρος μεταξύ αυτών των δύο στενών κατηγοριών. Αντίθετα, είναι πολλοί εσωστρεφείς εξωστρεφείς ή εξωστρεφείς εσωστρεφείς.

Και να πώς μπορείτε να καταλάβετε αν ανήκετε και εσείς σε μία ειδική ενδιάμεση κατηγορία.

1. Περιβάλλον = ενέργεια

Οι εσωστρεφείς τείνουν να είναι πιο επιρρεπείς στο περιβάλλον τους από τους εξωστρεφείς. Αυτό συμβαίνει επειδή οι εξωστρεφείς ξαναγεμίζουν την ενέργειά τους σε κοινωνικές καταστάσεις, ενώ οι εσωστρεφείς συχνά την ξοδεύουν. Επιπλέον, οι εσωστρεφείς έχουν μεγαλύτερη επίγνωση του περιβάλλοντός τους και δέχονται ερεθίσματα, γι αυτό και αισθάνονται πιο εύκολα καταβεβλημένοι.
Ένα βασικό σημάδι του να είσαι (σκέτο) εσωστρεφής ή (μίξη) εξωστρεφής εσωστρεφής, είναι ότι ανταποκρίνεσαι γρήγορα στους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, χαλαρώνετε ευκολότερα όταν είστε μόνοι, αγχώνεστε πιο γρήγορα σε ένα πολυσύχναστο κατάστημα και κουράζεστε πιο γρήγορα σε ένα πάρτι.
Λαμβάνετε τόσα πολλά ταυτόχρονα, συλλέγετε όλες αυτές τις μικρές ενδείξεις και προσπαθείτε να προσαρμοστείτε στην κατάσταση σαν ένας καλός μικρός εξωστρεφής – εσωστρεφής, που αντιδράτε πιο γρήγορα στο περιβάλλον σας.

2. Κάποιοι σε στραγγίζουν, άλλοι σε δίνουν ενέργεια

Για να περιγράψουν τη διαφορά μεταξύ εσωστρέφειας και εξωστρέφειας, οι άνθρωποι θα πουν συχνά ότι οι εξωστρεφείς ενεργοποιούνται βλέποντας ανθρώπους, ενώ οι εσωστρεφείς αποστραγγίζονται από αυτούς.
Αλλά αυτή είναι μια πολύ απλοποιημένη περιγραφή, καθώς πολλοί από εμάς βιώνουμε και τις δύο πλευρές της. Για έναν εξωστρεφή εσωστρεφή, ορισμένα άτομα μπορούν να μας δώσουν ενέργεια, ενώ άλλα να μας απο-στραγγίζουν. Έχει να κάνει απλώς με το ποιος κάνει τι. Θα βρούμε κάποιες κοινωνικές καταστάσεις αναζωογονητικές και ευχάριστες, ενώ η είσοδος σε ένα συγκεκριμένο πάρτι θα μπορούσε να μας κάνει να μπούμε σε λειτουργία μάχης ή πτήσης.
Ενώ οι εξωστρεφείς μπορεί να το έχουν αυτό σε κάποιο βαθμό, είναι πολύ πιο συνηθισμένο σε εξωστρεφείς εσωστρεφείς καθώς αντιπροσωπεύουνε και τις δύο πλευρές της κλίμακας.

3. Ο χρόνος όταν είναι μόνοι είναι καλός

Μερικοί εξωστρεφείς απολαμβάνουν να είναι μόνοι, αλλά πολλοί θα προσπαθήσουν να το αποφύγουν αν μπορούν. Δεν απολαμβάνουν να είναι μόνοι με τον ίδιο τρόπο που απολαμβάνουν οι εσωστρεφείς, επομένως είναι κυρίως για ξεκούραση ή δουλειά παρά για ευχαρίστηση. Αλλά οι εσωστρεφείς ευδοκιμούν μόνοι τους, είναι συχνά το χαρούμενο μέρος τους.
Επειδή είμαι εξωστρεφής εσωστρεφής μου αρέσει να κάθομαι με ένα βιβλίο. Μου αρέσει να πηγαίνω βόλτες ή να παρακολουθώ μια τηλεοπτική εκπομπή τα Σαββατοκύριακα. Μου αρέσει να ξοδεύω τον χρόνο μου σε χόμπι χειροτεχνίας ή να δουλεύω πάνω στο γράψιμό μου. Αν και απολαμβάνω να βλέπω ανθρώπους και χρειάζομαι κοινωνική αλληλεπίδραση πότε-πότε, δεν ανταποκρίνεται να είμαι μόνος στον κυρίως χρόνο μου.
Ένας εξωστρεφής εσωστρεφής δεν φοβάται να είναι μόνος και θα το αναζητήσει ενεργά, αλλά θα βρει κάποια ισορροπία εισάγοντας κοινωνικές καταστάσεις. Μπορούν να τα πάνε καλά και στα δύο περιβάλλοντα, αλλά φυσικά κλίνουν προς το χρόνο μόνοι ή σε μικρότερες ομάδες.

4. Δημιουργείς σχέδια απόδρασης

Όταν επιλέγω να δω ανθρώπους, έχω πάντα στο μυαλό μου ένα σχέδιο απόδρασης. Συχνά προτιμώ να πηγαίνω στο σπίτι κάποιου άλλου, καθώς μετά μπορώ να φύγω ανά πάσα στιγμή. Ξέρω ότι πρέπει να μπορώ να προτείνω σε κάποιον να φύγει από τη θέση μου, αλλά το βρίσκω δύσκολο. Αυτό με βοηθά να αποφύγω την κοινωνική εξάντληση ως εσωστρεφής.
Όταν πηγαίνω σε οποιαδήποτε κοινωνική κατάσταση, ήδη υπολογίζω πόσο καιρό θα μείνω στο μυαλό μου. Δεν είναι ότι δεν θέλω να δω το άτομο, αλλά απλώς θέλω να ξέρω τι να περιμένω και να νιώσω προετοιμασμένος. Είναι κάτι εσωστρεφές.
Έτσι, αν μπείτε σε κοινωνικές καταστάσεις με ένα πιθανό σχέδιο διαφυγής, τότε πιθανότατα είστε εξωστρεφής εσωστρεφής, π.χ. λέγοντας ότι έχετε μια έκθεση να ολοκληρώσετε, νωρίς το πρωί αύριο ή κάτι άλλο να κάνετε. Δείχνει ότι, ενώ απολαμβάνετε κοινωνικές ρυθμίσεις, τις χρειάζεστε σε περιορισμένη χωρητικότητα, και έτσι διασφαλίζετε ότι θα συμβεί αυτό.

5. Απεχθάνεστε τις κουβέντες

Θα νόμιζες ότι ένας εσωστρεφής αναζητά το πιο εύκολο θέμα συζήτησης και έτσι ασχολείται με την επίφοβη κουβέντα, αλλά στην πραγματικότητα θα έκανες λάθος. Οι περισσότεροι εσωστρεφείς απεχθάνονται τις κουβέντες με φλογερό πάθος. Απλώς αισθάνεται σαν χάσιμο του χρόνου όλων, σαν μια ευγενική ευχαρίστηση που όλοι θα προτιμούσαμε να παρακάμψουμε – παρόμοιο με το να πρέπει να φιλήσεις τη θεία σου στο μάγουλο όταν τη βλέπεις.
Οι εξωστρεφείς εσωστρεφείς συνήθως προτιμούν να βουτήξουν ακριβώς στη συζήτηση μπροστά τους. Θέλουν να παρακάμψουν τα ρηχά νερά και αντ ‘αυτού να ανακαλύψουν τι σας κάνει να τσιμπήσετε, τι σας ενδιαφέρει πραγματικά. Αυτό μπορεί να φαίνεται παράξενο καθώς οδηγεί σε μια πιο μακροσκελή συνομιλία, είναι σχεδόν σαν να αξίζει την κοινωνική κατάσταση.
Για τους ανθρώπους που αγωνίζονται περισσότερο σε κοινωνικά περιβάλλοντα, είναι πιο εύκολο να κάνουν αυτό που φαίνεται φυσικό παρά να κοροϊδεύουν την κοινωνική εθιμοτυπία. Είναι πιο εύκολο να ξεκαθαρίσεις τα πράγματα και να κάνεις μια γνήσια συζήτηση.


6. Τα πλήθη μπορούν να καταστρέψουν την ημέρα σας

Αυτό δεν προορίζεται μόνο για εσωστρεφείς, καθώς φαίνεται ότι πολλοί από εμάς νιώθουμε άβολα στα πλήθη καθώς μεγαλώνουμε, ιδιαίτερα μετά την πανδημία. Νιώθουμε σαν να γλιστρούσαμε απρόσκοπτα μέσα από τα πλήθη, και όμως τώρα γινόμαστε ιδρωμένοι και ανήσυχοι μέσα σε αυτά, καταφεύγοντας συχνά σε παράλογο θυμό καθώς ξεφεύγουμε από την κατάσταση. Ένα πλήθος μπορεί να είναι αρκετό για να καταστρέψει τη μέρα σας.
Αν αυτό ακούγεται σε σας οικείο, τότε μπορεί να είστε εξωστρεφής εσωστρεφής, καθώς αγωνίζονται ιδιαίτερα στα πλήθη. Μπορούν να χειριστούν τις καταστάσεις μικρών ομάδων με ευκολία, αλλά αν είναι πολλοί θα κατευθυνθούν προς την πόρτα.

7. Οι άνθρωποι είναι συναρπαστικοί

Συχνά με αποδοκιμάζουν οι φίλοι μου επειδή είμαι πολύ αδιάφορος. Είμαι ένοχος που κάνω πάρα πολλές ερωτήσεις. Προέρχεται από καλό σκοπό, το ορκίζομαι. Απλώς με γοητεύουν οι άνθρωποι. Με γοητεύει το πώς λειτουργούν και αλληλεπιδρούν, οι μοναδικές κοινωνικές καταστάσεις και το πώς τις αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι και πολλά άλλα. Έτσι, όταν έρχεται κάτι, μου αρέσει να κάνω ένα σωρό ερωτήσεις για να φτάσω πραγματικά στο βάθος του θέματος και να το καταλάβω από κάθε οπτική γωνία.
Είναι πιθανό να συνδέεται ότι είμαι συγγραφέας, γιατί μόλις κάποιος αναφέρει έναν ενδιαφέροντα τρόπο συνάντησης με τον σύντροφό του, το μόνο που μπορώ να δω είναι μια πιθανή πλοκή για το επόμενο μυθιστόρημά μου. Κάνω λοιπόν αρκετές επακόλουθες ερωτήσεις για να ανακαλύψω όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν, μέχρι να ρωτήσουν άβολα αν τους παίρνει συνέντευξη.
Αλλά νομίζω ότι είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Νομίζω ότι πηγάζει επίσης από το να είσαι εξωστρεφής εσωστρεφής. Κοιτάζω τους εξωστρεφείς φίλους μου και σκέφτομαι «Πώς στο καλό λειτουργείς;». Όπως ειλικρινά, πώς πάνε σε πάρτι μετά από πάρτι. Πώς μιλάνε σε ένα σωρό αγνώστους και δεν αμφιβάλλουν για κάθε λέξη τους; Πώς χειρίζονται τα τεράστια πλήθη; Με εκπλήσσουν.
Οι εξωστρεφείς εσωστρεφείς γοητεύονται από τους άλλους ανθρώπους γιατί προσπαθούμε να τους μελετήσουμε και να μάθουμε πώς να τους μιμούμαστε. Θέλουμε να εργαζόμαστε σε κοινωνικές καταστάσεις και γι’ αυτό συλλέγουμε συνεχώς ενδείξεις. Νιώθουμε άνετα όταν υποβιβαζόμαστε στο ρόλο του ακροατή, αλλά είμαστε πολύ δραστήριοι ακροατές που θα συνεχίσουν τη συζήτηση, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι το άλλο άτομο θα αναλάβει την ηγεσία.

8. Συχνά σε μπερδεύουν με εξωστρεφή

Κάθε φορά που λέω στους ανθρώπους ότι θεωρώ τον εαυτό μου εσωστρεφή, πάντα σοκάρονται. Απλώς δεν με πιστεύουν. Πολλά από αυτά οφείλονται στην απαρχαιωμένη ρητορική μας γύρω από τους εσωστρεφείς, καθώς υποθέτουμε ότι δεν θα φύγουν από το σπίτι ή δεν μπορούν να συνομιλήσουν, και τα υπόλοιπα οφείλονται στο γεγονός ότι μπορώ να παίξω αυτό τον ρόλο. Μπορεί να είμαι εξωστρεφής για μια νύχτα, αλλά θα είμαι εξουθενωμένος την επόμενη μέρα και σπάνια μπαίνω στην κατάσταση πρόθυμα. Έπρεπε να μάθω πώς να επαναφορτίζομαι ως εσωστρεφής.

Ένα από τα πιο σίγουρα σημάδια του να είσαι εξωστρεφής εσωστρεφής είναι όταν όλοι στη ζωή σου υποθέτουν ότι είσαι εξωστρεφής, αλλά ξέρεις ότι δεν ισχύει αυτό. Κάτι μέσα σου ξέρει ότι είσαι εσωστρεφής.
Και στο τέλος της ημέρας, δεν έχει σημασία τι πιστεύουν ότι είστε, αυτό που έχει σημασία είναι τι ξέρεις για τον εαυτό σου. Αν νιώθετε ότι προτιμάτε να είστε μόνοι ή σε μικρές ομάδες, να κάνετε πιο ήρεμες δραστηριότητες και να αποφεύγετε τις κουβέντες, τότε είστε εσωστρεφής στην καρδιά. Δεν έχει σημασία πώς φαίνεστε στους άλλους. Η εσωστρέφεια αφορά το πώς νιώθεις μέσα σου και πώς αντιδράς εσωτερικά.
Το να είσαι εξωστρεφής εσωστρεφής μπορεί να σου επιτρέψει να βυθίσεις το δάχτυλό σου και στους δύο κόσμους και να προσαρμοστείς σε οποιαδήποτε κατάσταση. Μπορεί όμως να συνοδεύεται και από ένα άδικο αίσθημα ενοχής, λες και μπορείς να προσαρμοστείς σε εξωστρεφείς ανθρώπους και καταστάσεις, γιατί υποχωρείς στον εαυτό σου; Αλλά το να είσαι εσωστρεφής είναι εξίσου έγκυρο με το να είσαι εξωστρεφής και αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να είσαι πιστός στον εαυτό σου και σε αυτό που χρειάζεσαι. Ακριβώς επειδή μπορείτε να συμπεριφέρεστε σαν εξωστρεφείς, δεν σημαίνει ότι πρέπει να κουράζεστε και να αγνοείτε τις εσωστρεφείς ανάγκες σας. Βρείτε την ισορροπία χωρίς να νιώθετε ότι περπατάτε σε τεντωμένο σκοινί και να θυμάστε ότι δεν είναι ποτέ κακό να κουλουριάζεστε με ένα καλό βιβλίο και ένα φλιτζάνι τσάι

Διαβάστε και τα άρθρα: