Οι πολιτικοί κατά τον Νικολό Μακιαβέλι

Η εκτίμηση που έχουμε για τους πολιτικούς διχάζεται μεταξύ της ελπίδας και της απογοήτευσης. Από τη μια πλευρά, έχουμε μια ιδεαλιστική ιδέα ότι ένας πολιτικός πρέπει να είναι ένας ήρωας, όρθιος στα  προβλήματα του τόπου, ένας άντρας που μπορεί να δώσει νέα ηθική ζωή στη διεφθαρμένη λειτουργία του κράτους.

NiccolòMachiavelli

Ωστόσο, φτάνουμε τακτικά και στον κυνισμό τους, όταν συνειδητοποιούμε τον αριθμό των παρασκηνιακών συμφωνιών και την έκταση του ψεύδους που κάνουν οι πολιτικοί.

Μοιάζουμε λοιπόν διχασμένοι ανάμεσα στις ιδεαλιστικές μας ελπίδες και στους απαισιόδοξους φόβους μας για το κακό υπόβαθρο της πολιτικής. Παραδόξως, ο ίδιος ο άνθρωπος που έδωσε το όνομά του στη λέξη «μακιαβελικός», μια λέξη που χρησιμοποιείται τόσο συχνά για να περιγράψει τη χειρότερη πολιτική μεθόδευση, μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τους κινδύνους αυτής της κουρασμένης διχοτομίας.

Τα γραπτά του Μακιαβέλι υποδηλώνουν ότι δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν οι πολιτικοί λένε ψέματα και διαφωνούν, αλλά ούτε πρέπει να τους θεωρούμε ανήθικους και «κακούς» που τα κάνουν. Ένας καλός πολιτικός –κατά την αξιοσημείωτη άποψη του Μακιαβέλι – δεν είναι κάποιος που είναι ευγενικός, φιλικός και ειλικρινής, είναι κάποιος –όσο και μερικές φορές σκοτεινός και πονηρός – που ξέρει πώς να υπερασπίζεται, να εμπλουτίζει και να τιμάει το κράτος. Μόλις κατανοήσουμε αυτή τη βασική απαίτηση, θα είμαστε λιγότερο απογοητευμένοι και θα είμαστε πιο ξεκάθαροι σχετικά με το τι θέλουμε να είναι οι πολιτικοί μας.

Ο Niccolò Machiavelli γεννήθηκε στη Φλωρεντία το 1469. Ο πατέρας του ήταν πλούσιος και ισχυρός δικηγόρος, και έτσι ο Μακιαβέλι έλαβε εκτεταμένη καλή εκπαίδευση και πήρε την πρώτη του δουλειά ως γραμματέας για την πόλη, συντάσσοντας κυβερνητικά έγγραφα. Αλλά αμέσως μετά το διορισμό του, η Φλωρεντία εξερράγη πολιτικά, έδιωξε την οικογένεια των Μεδίκων, που την κυβερνούσε για εξήντα χρόνια και υπέφερε δεκαετίες πολιτικής αστάθειας, με συνέπεια ο Μακιαβέλι να γνωρίσει μια σειρά από ανατροπές της σταδιοδρομίας του.

Τον Μακιαβέλι τον απασχολούσε ένα θεμελιώδες πρόβλημα στην πολιτική: είναι δυνατόν να είσαι καλός πολιτικός και καλός άνθρωπος ταυτόχρονα; Και είχε το θάρρος να δει την τραγική πιθανότητα, βλέποντας πώς είναι πραγματικά ο κόσμος, η απάντηση να είναι αρνητική. Δεν πιστεύει μόνο ότι η πολιτική ανέλιξη έρχεται πιο εύκολα στους αδίστακτους. Μας κάνει να σκεφτούμε μια πιο σκοτεινή πιθανότητα: ότι το να κάνει σωστά και καλά αυτό που πρέπει ένας πολιτικός ηγέτης, όπως και να εκπληρώνει τα κατάλληλα καθήκοντα πολιτικής ηγεσίας έρχεται σε αντίθεση με το να είσαι καλός άνθρωπος.

Ο Μακιαβέλι έγραψε το πιο διάσημο έργο του, Ο Πρίγκιπας (1513), σχετικά με το πώς να αποκτήσετε και να διατηρήσετε την εξουσία και τι κάνει τα άτομα αποτελεσματικούς ηγέτες. Πρότεινε ότι η κύρια ευθύνη ενός καλού πρίγκιπα είναι να υπερασπιστεί το κράτος από εξωτερικές και εσωτερικές απειλές για να υπάρχει σταθερή διακυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξέρει πώς να πολεμά, αλλά το πιο σημαντικό, πρέπει να γνωρίζει τη φήμη και τη διαχείριση των τριγύρω του. Οι άνθρωποι δεν πρέπει ούτε να πιστεύουν ότι είναι μαλθακός και εύκολος στην ανυπακοή, ούτε να τον βρίσκουν τόσο σκληρό που να αηδιάζει την κοινωνία του. Θα πρέπει να φαίνεται απρόσιτα αυστηρός αλλά λογικός. Όταν στράφηκε στο ερώτημα εάν είναι καλύτερο για έναν πρίγκιπα να τον αγαπούν ή να τον φοβούνται, ο Μακιαβέλι έγραψε ότι ενώ θεωρητικά θα ήταν υπέροχο για έναν ηγέτη να τον αγαπούν και να τον υπακούν, θα έπρεπε πάντα να εμπνέει φόβο στους ανθρώπους του, γιατί αυτό είναι που τελικά κρατά τους ανθρώπους υπό έλεγχο.

Η πιο ριζοσπαστική και χαρακτηριστική αντίληψη του Μακιαβέλι ήταν η απόρριψη της χριστιανικής αρετής ως οδηγού για τους ηγέτες. Οι χριστιανοί σύγχρονοι του Μακιαβέλι είχαν προτείνει οι πρίγκιπες να είναι φιλεύσπλαχνοι, ειρηνικοί, γενναιόδωροι και ανεκτικοί. Νόμιζαν ότι το να είσαι καλός πολιτικός, με λίγα λόγια, ήταν το ίδιο με το να είσαι καλός Χριστιανός.

Girolamo Savonarola

Αλλά ο Μακιαβέλι διαφωνούσε διαφορετικά με αυτό. Ζήτησε από τους αναγνώστες του να επιμείνουν στην ασυμβατότητα μεταξύ της χριστιανικής ηθικής και της χρηστής διακυβέρνησης, φέρνοντας το παράδειγμα του Girolamo Savonarola. Ο Σαβοναρόλα ήταν ένας ένθερμος, ιδεαλιστής Χριστιανός που ήθελε να χτίσει την πόλη του Θεού πάνω στη γη, στη Φλωρεντία. Είχε κηρύξει αγώνα ενάντια στις υπερβολές και την τυραννία της κυβέρνησης των Μεδίκων, και είχε καταφέρει μάλιστα για λίγα χρόνια να οδηγήσει τη Φλωρεντία σε ένα ειρηνικό, δημοκρατικό και (σχετικά) έντιμο κράτος.

Ωστόσο, η επιτυχία του Savonarola δεν μπορούσε να διαρκέσει πολύ, γιατί – κατά την άποψη του Μακιαβέλι – βασιζόταν στην αδυναμία που πάντα υπάρχει στο να είσαι «καλός» με τη χριστιανική έννοια. Δεν πέρασε πολύς καιρός πριν το καθεστώς του έγινε απειλή για τον διεφθαρμένο Πάπα Αλέξανδρο, του οποίου οι κολλητοί του μεθόδευσαν την εναντίον του κατηγορία, τον συνέλαβαν και τον βασάνισαν, τον κρέμασαν και τον έκαψαν στο κέντρο της Φλωρεντίας.

Αυτό, στα μάτια του Μακιαβέλι, συμβαίνει αναπόφευκτα στα καλά παιδιά της πολιτικής. Τελικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί με γενναιοδωρία, καλοσύνη ή ευπρέπεια. Επειδή θα αντιμετωπίσουν αντιπάλους ή εχθρούς που δεν παίζουν με αυτούς τους κανόνες. Οι αδίστακτοι θα έχουν πάντα ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Θα είναι αδύνατο να τους κερδίσουμε αξιοπρεπώς. Επειδή θα αντιμετωπίσουν αντιπάλους ή εχθρούς που δεν παίζουν με αυτούς τους κανόνες.

Οι αδίστακτοι θα έχουν πάντα ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Θα είναι αδύνατο να κερδίσουμε αξιοπρεπώς. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να κερδίσουμε για να διατηρήσουμε μια κοινωνία ασφαλή.

Αντί να ακολουθήσει αυτό το ατυχές χριστιανικό παράδειγμα, ο Μακιαβέλι πρότεινε ότι ένας ηγέτης θα έκανε καλά να χρησιμοποιήσει με σύνεση αυτό που αποκαλούσε, «εγκληματική αρετή».

Ο Μακιαβέλι παρείχε ορισμένα κριτήρια για το ποια είναι η κατάλληλη αφορμή για εγκληματική αρετή: πρέπει να είναι απαραίτητο για την ασφάλεια του κράτους, πρέπει να γίνεται γρήγορα (συχνά τη νύχτα) και δεν πρέπει να επαναλαμβάνεται πολύ συχνά, μήπως η φήμη η βαρβαρότητα για τον ανεγκέφαλο συσσωρεύεται.

Ο Μακιαβέλι έδωσε το παράδειγμα του σύγχρονου του Τσέζαρε Μποργία (Cesare Borgia), τον οποίο θαύμαζε μεν πολύ ως ηγέτη – αν και μπορεί να μην ήθελε να είναι φίλος του. Όταν ο Τσέζαρε Μποργία κατέκτησε την πόλη Cesena, διέταξε έναν από τους μισθοφόρους του, τον Remirro de Orco, να φέρει τάξη στην περιοχή, κάτι που ο Remirro έκανε με γρήγορους και βάναυσους τρόπους. Οι άνδρες αποκεφαλίστηκαν μπροστά στα μάτια των γυναικών και των παιδιών τους, οι περιουσίες κατασχέθηκαν, οι προδότες ευνουχίστηκαν. Στη συνέχεια, ο Cesare στράφηκε στον ίδιο τον μισθοφόρο de Orco τον σκότωσε και τον έβαλε στη δημόσια πλατεία, απλώς για να υπενθυμίσει στους κατοίκους της πόλης ποιο ήταν το πραγματικό αφεντικό. Αλλά τότε, όπως επιδοκιμαστικά σημείωσε ο Μακιαβέλι, χύθηκε βέβαια αρκετό αίμα, όμως ο Τσέζαρε προχώρησε στη μείωση των φόρων, εισήγαγε φθηνά σιτηρά, έχτισε ένα θέατρο και οργάνωσε μια σειρά από όμορφα φεστιβάλ για να εμποδίσει τους ανθρώπους να μένουν στις κακές αναμνήσεις.

Η Καθολική Εκκλησία απαγόρευσε τα έργα του Μακιαβέλι για 200 χρόνια λόγω της δύναμης με την οποία είχε υποστηρίξει ότι το να είσαι καλός Χριστιανός ήταν ασυμβίβαστο με το να είσαι καλός ηγέτης. Αλλά ακόμη και για τους άθεους και όσους από εμάς δεν είμαστε πολιτικοί, οι ιδέες του Μακιαβέλι είναι σημαντικές.

Γράφει ότι δεν μπορούμε να είμαστε καλοί σε ή για όλα τα πράγματα. Πρέπει να επιλέξουμε σε ποιους τομείς θέλουμε να διαπρέψουμε και να αφήσουμε τους άλλους να φύγουν μπροστά — όχι μόνο λόγω των περιορισμένων ικανοτήτων και των πόρων μας, αλλά και λόγω των συγκρούσεων στους ηθικούς κώδικες.

Μερικά από τα πεδία που επιλέγουμε — αν δεν είμαστε πρίγκιπες, τότε ίσως η επιχειρηματική ή οικογενειακή ζωή ή άλλες μορφές πίστης και υπευθυνότητας — μπορεί να απαιτούν αυτό που ονομάζουμε «δύσκολες αποφάσεις», με τις οποίες πραγματικά εννοούμε να κάνουμε ηθικούς συμβιβασμούς. Ίσως χρειαστεί να θυσιάσουμε τα ιδανικά μας οράματα καλοσύνης για χάρη της πρακτικής αποτελεσματικότητας. Ίσως χρειαστεί να πούμε ψέματα για να διατηρήσουμε μια σχέση. Ίσως χρειαστεί να αγνοήσουμε τα συναισθήματα του εργατικού δυναμικού για να συνεχίσουμε μια επιχείρηση. Αυτό – επιμένει ο Μακιαβέλι – είναι το τίμημα του να αντιμετωπίζουμε τον κόσμο όπως είναι, και όχι όπως πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να είναι. Ο κόσμος συνέχισε να αγαπά και να μισεί εξίσου τον Μακιαβέλι επειδή επέμενε σε αυτήν την άβολη αλήθεια.

Ο Μακιαβέλι είναι λεία μιας φυσικής παρεξήγησης. Μπορεί να ακούγεται σαν να είναι στο πλευρό τραμπούκων ή ελαφρώς βάναυσων ανθρώπων. ότι επευφημεί αυτούς που είναι κακοί ή σκληροί. Αλλά στην πραγματικότητα η αυστηρή συμβουλή του – για το να είναι αδίστακτος – απευθύνεται καλύτερα σε εκείνους που διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν αυτό που πραγματικά τους ενδιαφέρει, επειδή σε σημαντικές στιγμές δεν είναι αρκετά αδίστακτοι.

Πηγή: www.theschooloflife.com