Εστιάστε στο να είστε ευγενικοί, αποφύγετε να κάνετε λεκτικές επιθέσεις, να χρησιμοποιείτε άσχημες λέξεις ή να επικρίνετε τον σύντροφό σας με οποιονδήποτε τρόπο. Δηλώστε ό,τι πρέπει να πείτε μέσω μηνυμάτων, στο στυλ : «Όταν λες (ή κάνεις) αυτό, νιώθω έτσι». ‘Έτσι, δεν φαίνεσαι πλέον σαν να επιτίθεσαι στον σύντροφό σου, αλλά στον τρόπο του.
Ένα από τα σπουδαία πράγματα του γάμου είναι να σε κάνει να γνωρίσεις τον σύντροφό σου σε απίστευτα βαθύ επίπεδο. Ένα από τα χειρότερα πράγματα του γάμου; Το ίδιο πράγμα.
Η εξοικείωση είναι σημαντική. Από εκεί προέρχονται, τελικά, τα καλά πράγματα – το να γνωρίζεις έναν άνθρωπο τόσο καλά που να νιώθεις αρκετά άνετα για να είσαι ο εαυτός σου. Αλλά υπάρχει ένας λόγος που λένε ότι η εξοικείωση γεννά περιφρόνηση. Μετά από χρόνια συμβίωσης με κάποιον, η άνεση που νιώθουμε στο να είμαστε ο πραγματικός εαυτός μας κοντά σε κάποιον – και να εμφανιζόμαστε σε κοινή θέα με καλές ή κακές και άσχημες συνήθειες – μπορεί να μας κάνει να χάσουμε τα μικρά πράγματα που κάναμε ή δεν κάναμε αν δεν γνωριζόμαστε τόσο καλά. Οι απλές ωραίες κινήσεις, οι ωραίες λέξεις, ο ενθουσιασμός, η εκτίμηση. Όλα αυτά είναι σημαντικά, αλλά, όταν τα πράγματα γίνονται αγχωτικά, είμαστε όλοι τουλάχιστον λίγο ένοχοι που τα αφήσαμε να ξεφύγουν. Η γλώσσα γίνεται λίγο πιο έντονη, βρισκόμαστε να επικρίνουμε και να παραπονιόμαστε για τον/την σύζυγό μας πιο συχνά.
Συμβαίνει σε όλους μας. Αλλά είναι σημαντικό να αποφύγετε αυτές τις τάσεις όσο το δυνατόν περισσότερο. Για να διατηρήσετε τον εαυτό σας υπό έλεγχο, υπάρχει μια ενδιαφέρουσα νοητική άσκηση που προτείνουν μερικές φορές οι σύμβουλοι των σχέσεων: Να συμπεριφέρεστε στον σύντροφό σας με τον ίδιο τρόπο που θα μπορούσατε να συμπεριφέρεστε σε έναν ξένο.
Έχετε παρατηρήσει ποτέ πόσο καλοί είστε με τους φίλους, τους γνωστούς σας, ακόμα και με τους εντελώς ξένους; Χαμογελάς. Λέτε «γεια». Δείχνεις τέτοιες ευγένειες όπως να τους κρατάς ανοιχτές τις πόρτες. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, ρωτάς ακόμη και: «Πώς είσαι;» και ακόμη και να κουβεντιάσεις. Μπορούν να κάνουν κάτι που δεν μας αρέσει και τις περισσότερες φορές το αφήνουμε να φύγει!
Γιατί είμαστε έτσι; Γιατί είμαστε τόσο ευγενικοί με τους ξένους και αγαπητοί με τους συναδέλφους και τους φίλους μας, αλλά όταν πρόκειται για τους συζύγους μας, δεν είμαστε το ίδιο; Η απάντηση είναι απλή, αλλά και πάλι όχι και τόσο απλή. Θα σκεφτόσαστε ότι αφού διαλέξαμε τους συντρόφους μας για μια ζωή, ότι θα έπρεπε να είναι εύκολο να είμαστε ευγενικοί μαζί τους χωρίς σκέψη. Αλλά είναι το αντίθετο. Όταν ένας άγνωστος ή απλώς ένας γνωστός μας προσβάλλει, γενικά δεν σημαίνει τίποτα και τις περισσότερες φορές συγχωρούμε και ξεχνάμε. Αλλά, αφήστε τον σύζυγό σας να πει κάτι λίγο άχρωμο… ενεργοποιεί σε σας και όλους τους συναγερμούς! Έχουμε τόσους πολλούς βαθιά ριζωμένους συναισθηματικούς δεσμούς μεταξύ μας που μας κάνει να είμαστε ευάλωτοι ή «υπερευαίσθητοι» στις πράξεις του συζύγου μας. Και για να λέμε την αλήθεια, οι σύντροφοί μας είναι αυτοί που ξέρουν ακριβώς πού βρίσκονται τα «κουμπιά» μας, οπότε είναι λίγο πιο εύκολο να τα πατήσουμε,
«Η έννοια του να συμπεριφέρεσαι στον σύζυγό σου σαν ξένος φαίνεται κάπως περίεργη, αλλά όταν ψάχνεις λίγο πιο βαθιά, είναι απολύτως λογικό», λέει μία σύμβουλος σχέσεων.
Να γιατί: Όταν μιλάμε με αγνώστους, προσπαθούμε να αυτορυθμιζόμαστε και να ασκούμε στον εαυτό μας έναν αυτοέλεγχο. Είμαστε πιο ευγενικοί και πιο περίεργοι. Το πάμε χαλαρά. Δεν εκδηλώνουμε τόσο συχνά τις απογοητεύσεις μας.
Ένας τρόπος λοιπόν για να είστε πιο ευτυχισμένοι: Να είστε πιο ενθουσιώδεις όταν μιλάτε στον σύζυγό σας, όπως θα κάνατε με έναν γνωστό σας.
Τα ζευγάρια που είναι μαζί για κάποιο χρονικό διάστημα μπορεί να μην σκεφτούν, ας πούμε, να πουν ευχαριστώ που βγάλατε τα σκουπίδια ή κρατήσατε για τον άλλον μια πόρτα. Αλλά θα το έκανες φυσικά για έναν ξένο. Αυτό επεκτείνεται και στον τρόπο που αντιδράτε ο ένας στον άλλον σε στρεσογόνες καταστάσεις. Εάν είστε θυμωμένοι με το σύζυγό σας, ίσως να μην το σκεφτείτε δύο φορές για να τσακωθείς. Αλλά, αν κάποιος άγνωστος σας εξόργισε, πιθανότατα θα σταματήσετε και θα προσπαθήσετε να βρείτε μια πιο λογική λύση ή να του δώσετε το πλεονέκτημα της αμφιβολίας.
Το να δείχνεις σεβασμό και ευγένεια θα ενθαρρύνει τον σύζυγό σου να σου φερθεί με τον ίδιο τρόπο. Αυτό θα βοηθήσει εσάς και τον σύντροφό σας να νιώσετε ότι σας εκτιμούν και σας αγαπούν περισσότερο. Με τη σειρά του, θα σας επιτρέψει να είστε πιο ευγενικοί με τον εαυτό σας και θα σας επιτρέψει να έχετε περισσότερη ενσυναίσθηση. Αυτό συμβαίνει γιατί θα νιώσετε ότι σας αξίζει καλύτερη μεταχείριση προς τον εαυτό σας.
Το καταλαβαίνουμε: Αυτή είναι μια περίεργη άσκηση. Αλλά μάλλον θα είναι χρήσιμη. Επίσης, πιθανότατα θα αισθανθείτε κάπως άβολα, εν μέρει επειδή φέρνει στο φως πράγματα που έχετε πει ή κάνει που δεν θα κάνατε σε έναν εντελώς άγνωστο.
Αυτό συμβαίνει απλώς επειδή με την πάροδο του χρόνου διαμορφώνονται νέες συνήθειες στις σχέσεις, χωρίς καν να το συνειδητοποιούν. Πολλά ζευγάρια είναι πολύ σοκαρισμένα όταν μαθαίνουν πώς οι συμπεριφορές τους ο ένας προς το άλλο έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Αλλά η συνειδητοποίηση είναι το πρώτο βήμα, γιατί αυτό δημιουργεί μια μεταμορφωτική αλλαγή προοπτικής που επιτρέπει στους συντρόφους να χτίσουν νέες, θετικές συνήθειες.
Αυτή δεν είναι μια άσκηση για όλη την ώρα. Αλλά είναι χρήσιμο να προσπαθείτε κάθε τόσο. Τελικά, ο τελικός στόχος είναι να ανακαλύψετε ξανά τον/την σύζυγό σας και να τον δείτε με διαφορετικό πρίσμα.
Αφήστε, που η μεταχείριση του συζύγου σας σαν να είναι ένας ξένος μειώνει, επίσης, την τάση για κάποιον από εσάς να θεωρείτε δεδομένο ο ένας τον άλλον, καθώς θα νιώσετε ότι σας εκτιμούν πλήρως και σας φροντίζουν. Οτιδήποτε λοιπόν μας βοηθά να το νιώθουμε αξίζει να το δοκιμάσουμε.
Ορισμένοι σύμβουλοι γάμου προτείνουν να κάνετε παρέα με ευτυχισμένα ζευγάρια με καλούς γάμους, ώστε να μπορείτε να μάθετε από αυτά και να τα μιμηθείτε.
Ωστόσο, εάν ο γάμος σας αντιμετωπίζει προβλήματα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι το να είστε με άλλα ζευγάρια απλώς αυτό φανερώνει τα προβλήματα γιατί α δυστυχισμένα ζευγάρια τείνουν να προσελκύουν άλλα δυστυχισμένα ζευγάρια και να ενισχύουν τα τοξικά πρότυπα αλληλεπίδρασης.
Η πραγματικότητα είναι ότι οι δυστυχισμένοι άνθρωποι δεν διασκεδάζουν πολύ. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια συνειδητά ή ασυνείδητα έλκονται προς άλλα ευτυχισμένα ζευγάρια. Αν λοιπόν διαπιστώσετε ότι οι προσκλήσεις σας δεν γίνονται δεκτές ή ανταποδίδονται, ελπίζω να μην κρίνετε τον εαυτό σας πολύ αυστηρά. Πάρτε το ως σημάδι ότι μπορεί να χρειαστείτε κάποια βοήθεια για την οικοδόμηση του κοινωνικού σας κεφαλαίου ως ζευγάρι. Εάν η επαγγελματική σας επιτυχία περιλαμβάνει την κοινωνικοποίηση ως ζευγάρι, αυτό μπορεί να είναι ένα μεγάλο κίνητρο για να εργαστείτε στη σχέση σας.
Τι άλλο συμβουλεύουν οι ειδικοί:
-
Βγείτε ραντεβού μαζί.
-
Απομακρυνθείτε από όλους τους καθημερινούς περισπασμούς της ζωής, ώστε οι δυο σας να αποκαταστήσετε την εγγύτητα που λαχταράτε.
-
Μην κρύβεστε μπροστά στην οθόνη της κινητής συσκευής ή της τηλεόρασής σας.