Από τις γιαγιάδες μας, που έλεγαν πως αν σπάσει το γυαλί δεν ξανακολλάει, μέχρι τους trendy συμβούλους γάμου και σχέσεων, που αναλαμβάνουν, ουσιαστικά, να κάνουν ακριβώς αυτό –να ξανακολλήσουν το γυαλί και να «σώσουν το γάμο» ή τη σχέση, όταν έχει επέλθει η σύγκρουση που υπό κανονικές συνθήκες θα οδηγούσε στο χωρισμό – πολλές απόψεις έχουν διατυπωθεί σχετικά με το αν υπάρχει ή όχι επιστροφή μετά το χωρισμό.
Λειτουργούν οι επανασυνδεδεμένες σχέσεις; Είναι νόστιμο το ξαναζεσταμένο φαγητό; Πρόκειται, όντως, για ξαναζεσταμένο φαγητό; Ή μήπως μετά το χωρισμό, και ανάλογα τα χρόνια που έχουν παρέλθει, τα… συστατικά του φαγητού –οι δύο ξεχωριστές προσωπικότητες μιας σχέσης– έχουν αλλάξει τόσο, που τελικά συνθέτουν μια νέα συνταγή; Υπάρχουν συνταγές, ή προϋποθέσεις, επιτυχίας;
Στην προσπάθειά μας να επιλύσουμε τα προαιώνια αυτά ερωτήματα επιστρατεύσαμε φίλους και συναδέλφους. Τους θέσαμε μια τόσο απλή όσο και δύσκολη ταυτόχρονα ερώτηση: «υπάρχει επιστροφή μετά το χωρισμό;». Οι απαντήσεις τους μπορεί να σας διαφωτίσουν, να σας προβληματίσουν, να σας αλλάξουν γνώμη, ή να ενισχύσουν τη δική σας.
Το μεγάλο comeback
Λοιπόν… Δεν ξέρω αν λειτουργούν οι άλλες επανασυνδεδεμένες σχέσεις, η δική μου πάντως οδήγησε σε γάμο. Και μάλιστα ευτυχισμένο. Χα! Δεν την περίμενες αυτή την εξέλιξη… Το «φαγητό» ήταν νοστιμότατο, διότι είχε μεταλλαχθεί σε κάτι τελείως διαφορετικό, σαν να λέμε οι βραστές πατάτες που περίσσεψαν, έγιναν νοστιμότατες ογκρατέν με μπέικον.
Όσο για συνταγή, δεν νομίζω ότι υπάρχει. Ισχύει ό,τι και σε κάθε άλλη σχέση. Βασικό στοιχείο είναι να ξέρεις τι θέλεις πρώτον για τον εαυτό σου, δεύτερον από τον άλλον, τρίτον τι είσαι διατεθειμένος να δώσεις – θυσιάσεις και, εφόσον γνωρίζεις τον άλλον, τι είναι διατεθειμένος να δώσει – θυσιάσει ο άλλος. Γενικά πάντως, οι συμπεριφορές δεν αλλάζουν εύκολα. Άρα, ό,τι ήταν, λογικά θα είναι. Εκτός πια αν έχουν περάσει τόσο πολλά χρόνια που, όπως συνέβη στη δική μου περίπτωση, και οι δυο –λόγω εμπειριών πλέον–έχουν υποστεί ριζική μετάλλαξη.
Maybe, baby…
* Εξαρτάται νομίζω πολύ από τις συνθήκες και τους λόγους για τους οποίους χώρισες:
αν υπάρχουν ακόμη ερωτικά συναισθήματα
αν κάποιος από τους δύο δεν είναι πολύ πληγωμένος ώστε να χρησιμοποιήσει την επανασύνδεση για να πάρει αναδρομικά την εκδίκηση του
αν ο χωρισμός έλυσε κάποια ακανθώδη προβλήματα της σχέσης
αν παρόλα τα προβλήματα η έλξη είναι τόσο δυνατή
τότε νομίζω ότι υπάρχει επιστροφή, ίσως και δριμύτερη. Δεν είναι ξαναζεσταμένο φαγητό. Είναι το αγαπημένο σου φαγητό και σου είχε λείψει.
* Έρευνες λένε, ότι η χρήση φούρνου μικροκυμάτων βλάπτει μακροχρόνια την υγεία. Υπό αυτή την έννοια, το “ξαναζεσταμένο φαγητό” κάτω από τέτοιες συνθήκες μπορεί να βλάπτει και αυτό μακροπρόθεσμα την υγεία. Χωρίς ωστόσο να είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο. Μια επανασύνδεση λοιπόν, μπορεί να επηρεάζεται ταυτόχρονα από ετερόκλητους παράγοντες, επιθυμίες, αντιλήψεις κτλ., οι οποίοι μπορούν να καθορίσουν την τελική κατεύθυνση, ανάλογα με τις συντεταγμένες που έχουν χαραχθεί απ’τον καθένα.
Επιστροφές καταστροφές
* Δεν νομίζω ότι είναι κατ’ ανάγκην ζήτημα ξαναζεσταμένου φαγητού. Στην καλύτερη περίπτωση, θεωρητικά πάντα, θα μπορούσαμε να μιλάμε για επανεκτίμηση –πραγμάτων, συμπεριφορών, χαρακτήρων– που οδηγούν στην επανασύνδεση. Στη χειρότερη… «αυτό ξέρουμε, αυτό προτιμάμε και πού να τρέχουμε τώρα» ή «δεν μπορώ να είμαι μόνος». Οπότε, αφού δεν έχει αλλάξει τίποτα επί της ουσίας, θα παιχτεί ξανά απ’ την αρχή και το έργο του επανα-χωρισμού.
* Δεν πιστεύω ότι υπάρχει επιστροφή. Ακόμα κι αν αιτία χωρισμού δεν ήταν κάποιο τρίτο πρόσωπο αλλά απλά «ασυμφωνία χαρακτήρων», ακόμα κι αν κατά βάθος αγαπάει ο ένας τον άλλον, το πιθανότερο σενάριο για ένα ζευγάρι που αποφασίζει να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία είναι ότι μετά από λίγο καιρό τα αρχικά προβλήματα θα επανέλθουν και τότε ο χωρισμός θα είναι οριστικός. Εξαιρέσεις υπάρχουν πάντα φυσικά, αλλά είναι για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Στην πράξη κανένας γνωστός μου που δοκίμασε δεύτερη φορά με το ίδιο άτομο δεν κατάφερε να διατηρήσει την σχέση για πολύ καιρό.
* Καταστροφικές περιπτώσεις:
1) Μια σχέση δεν έκανε τον κύκλο της. Επιστρέφεις και χωρίζεις φιλικά. Νομίζω είναι και η μοναδική περίπτωση που μπορείς να μείνεις καλός φίλος.
2) Δεν έχεις καλύτερη επιλογή, δεν έχεις τίποτα καλύτερο να κάνεις και βλέπεις τον άλλο σαν καβατζούλα. Επιστρέφεις, εσύ ξενερώνεις πιο πολύ και ο άλλος καλά θα κάνει να σε διαολοστείλει.
3) Επιστρέφεις γιατί η άλλη πλευρά… κόβει φλέβες. Τι να το κάνεις αν δεν κόβεις κι εσύ;
4) Επιστρέφεις πιο ώριμος –συνήθως οι άνδρες. Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις μια γυναίκα θα σε δεχτεί μόνο για να σε διώξει.
5) Και μια περίπτωση θετική: Επιστρέφεις πιο ώριμος, πιο αποφασισμένος. Η άλλη πλευρά κάνει πάρτι –θέλει να παντρευτεί και δεν έχει βρει κάτι άλλο– και η κοινή ζωή αρχίζει.
* Επιστροφή μετά το χωρισμό υπάρχει, και αυτό είναι σίγουρο: είτε αυτός ή αυτή θα θελήσει κάποια στιγμή να επιστρέψει στη σχέση, είτε επειδή του/της λείπει είτε επειδή ισχύει το ρητό «Καταλαβαίνεις τι είχες, αφού το χάσεις» είτε επειδή τον άνθρωπο που έχεις αφήσει τον ξέρεις και νιώθεις μια άλφα σιγουριά.
Το θέμα είναι ότι ελάχιστες επανασυνδεδεμένες σχέσεις επιβιώνουν –αυτό πιστεύω εγώ τουλάχιστον. Οι λόγοι είναι αρκετοί. Ένα παράδειγμα είναι ότι αφού γυρίσει αυτός/αυτή νιώθεις την επιβεβαίωση σου –την οποία ζητάς με την επιστροφή σε μια παλιά σχέση– και ο έρωτας σου «τελειώνει» για άλλη μια φορά. Ένας άλλος λόγος είναι ότι βγαίνουν πάλι στην επιφάνεια οι λόγοι που είχες χωρίσει εξαρχής, γιατί ο άνθρωπος δεν αλλάζει. Ίσως διαμορφώνονται κάποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του με το πέρασμα των χρόνων. Οπότε… γιατί να επιστρέψεις; Θα παίζουμε τώρα;
Νομίζω πως απλά θα πρέπει να το σκεφτόμαστε καλά πριν χωρίσουμε, γιατί οι σχέσεις την σήμερον ημέρα είναι δύσκολες και εάν τα πάμε καλά με τον σύντροφό μας σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει λόγος να χωρίσουμε. Συνταγές επιτυχίας σίγουρα δεν υπάρχουν.
Υπάρχει η τύχη. Γιατί πρέπει να είσαι τυχερός για να βρεις «το άλλο σου μισό» και αν το βρεις… μην το αφήσεις.
της Ηρώ Κουνάδη www.in2life.gr