Όχι μόνο οι παντρεμένοι αλλά και οι ελεύθεροι έχουν ψυχολογικά οφέλη

Το λένε εδώ και χρόνια ότι ο γάμος κάνει καλό στην υγεία γιατί μας κάνει να αισθανόμαστε περισσότερο ασφαλείς και τα λοιπά και τα λοιπά. Όμως η κοινωνιολόγος  Bella De Paulo δίνει τη δική της μάχη όλα αυτά τα χρόνια για υπερασπιστεί τους σινγκλ και να τους δώσει πίσω τη χαμένη τους αξιοπρέπεια. Και να που τώρα ενισχύονται τα επιχειρήματά της με μια έρευνα που διήρκεσε 16 ολόκληρα χρόνια και βασίστηκε σε ένα δείγμα 11.000 Ελβετών. Σύμφωνα με την Αμερικανίδα κοινωνιολόγο, το ατού της συγκεκριμένης έρευνας είναι ότι συγκρίνει παντρεμένους με ανύπαντρους για να αξιολογήσει τον γάμο, ενώ στην εξίσωση μπήκαν και οι χωρισμένοι.  Η έρευνα έρχεται να καθησυχάσει τους singles αναφέροντας πως υπάρχουν κάποια σημαντικά ψυχολογικά οφέλη από το προσωπικό τους status.

o-SINGLE-WOMAN

Η κοινωνιολόγος Bella De Paulo από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα ανέλυσε περίπου 800 μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς για τους παντρεμένους και τους ελεύθερους και έβγαλε κάποια αξιόλογα συμπεράσματα.

Στην μελέτη που παρουσίασε σε αμερικάνικο συνέδριο ψυχολογίας, η ίδια επισήμανε πως οι άνθρωποι που είναι single πετυχαίνουν κατά 30% περισσότερο τους στόχους τους από όσους βρίσκονται σε μακροχρόνια σχέση.

Εκτός αυτού, οι άνθρωποι που έχουν μείνει αρκετό διάστημα μόνοι τους έχουν καλύτερες σχέσεις με την οικογένειά τους, τους φίλους τους και τους συνεργάτες τους.

SINGLE-WOMAN«Όταν οι άνθρωποι παντρεύονται (ή ζουν σαν παντρεμένοι) είναι πιο στενόμυαλοι»,αναφέρει χαρακτηριστικά h Bella De Paulo.

«Το ότι οι singles είναι κατά μέσο όρο πιο αυτάρκεις άτομα από τους παντρεμένους, σημαίνει πως δεν διέπονται από αρνητικά συναισθήματα. Ακόμη και αν όσοι έχουν μακροχρόνια σχέση έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν οικονομική σταθερότητα και λιγότερες πιθανότητες κατάθλιψης, οι ίδιοι συνήθως νιώθουν περισσότερο λύπη, στεναχώρια και άγχος από τους ορκισμένους εργένηδες», συμπληρώνει η Bella.

Εν τέλει, μπορεί σύμφωνα με την επιστήμονα να μην υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο για το πως να έχει κανείς μία ισορροπημένη ζωή, ωστόσο οι singles έχουν το προνόμιο να είναι πιο αυτάρκεις και ενεργητικοί από όσους είναι σε σχέση.

Το συμπέρασμα είναι λοιπόν ότι υπάρχει η ευνοϊκή στάση απέναντι στον γάμο είναι προϊόν μιας «ιδεολογίας», η οποία έχει αρχίσει και συγκρούεται όλο και περισσότερο με την πραγματικότητα

Πηγή