Αλλάζουν οι συστάσεις για τη χρήση κινητών και tablets από τα παιδιά

Δέσμια της ψηφιακής τεχνολογίας είναι, πλέον, τα παιδιά από μικρές ηλικίες. Και χωρίς κάποιος να παραγνωρίζει ότι η επαφή με τα νέα μέσα έχει και πλεονεκτήματα, είναι γεγονός ότι γίνεται κατάχρηση. Έτσι η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής άλλαξε τις συστάσεις για τη χρήση κινητών και tablets

7-kids-with-cell-phones

Στις Ηνωμένες Πολιτείες πάνω από 3 στα 10 παιδιά έρχονται σε επαφή με μία κινητή συσκευή όταν, ακόμη, είναι βρέφη. Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι ανάλογη – το κινητό χρησιμοποιείται ενίοτε για να αποσπάσει την προσοχή του μωρού από κάτι. Το επόμενο βήμα είναι να αρνείται να το αφήσει από τα χέρια του και να πατάει τα πλήκτρα… Οι ενστάσεις των απανταχού ειδικών, αν και γνωστές, αγνοούνται επιδεικτικά.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής έχει από καιρό προειδοποιήσει ότι τα παιδιά δεν πρέπει να περνούν καθόλου χρόνο μπροστά από κινητά και tablets πριν από την ηλικία των 2 ετών, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά θα πρέπει να περιορίζονται στις δύο ώρες καθημερινά. Ωστόσο οι παιδίατροι αλλάζουν τις συστάσεις τους προς τους γονείς, δεδομένου ότι τα σημερινά παιδιά μεγαλώνουν στην ψηφιακή εποχή. Η Πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, Ari Brown, MD, αναφέρει: «Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τους γονείς. Γνωρίζουμε τις προκλήσεις και θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές στην προσέγγισή μας. Ως παιδίατρος και ως μαμά, προσωπικά έχω παλέψει με το πώς να συμβουλεύω τις οικογένειες (και τη δική μου μαζί) ως προς την έκρηξη της τεχνολογίας, καθώς υπάρχουν πολλά οφέλη, αλλά σίγουρα και κάποιες ανησυχίες».

Το πιο σημαντικό είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να μάθουν την υγιή πλευρά της ψηφιακής τεχνολογίας. Είναι στο χέρι των γονέων να αποφασίσουν πότε και για πόσο χρονικό διάστημα να εισάγουν τα παιδιά τους στην τεχνολογία. «Οι παλαιότερες κατευθυντήριες γραμμές μας, σχετικά με τον κανόνα των δύο ωρών, είχαν προηγηθεί της χρήσης των iPads στα σχολεία», αναφέρει η Dr. Brown.

Αναλυτικά οι νέες συμβουλές από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής:
  • .Αντιμετωπίστε τα τεχνολογικά μέσα, όπως θα κάνατε σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση στη ζωή του παιδιού σας (μάθετε τους διαδικτυακούς φίλους του, ελέγξτε τις ιστοσελίδες που επισκέπτεται κτλ).
  • .Να είστε σωστό πρότυπο για το παιδί. Περιορίστε τη δική σας ενασχόληση με τα κινητά και τα tablets.
  • .Μάθετε στο παιδί την αξία της διαπροσωπικής επικοινωνίας (καλέστε φίλους του στο σπίτι, επισκεφθείτε τον παππού και τη γιαγιά).
  • .Οι οικογένειες που παίζουν μαζί, μαθαίνουν μαζί. Διαλέξτε ένα εκπαιδευτικό βιντεοπαιχνίδι και παίξτε παρέα με τα παιδιά.
  • .Χρησιμοποιήστε τα τεχνολογικά μέσα στο διάβασμα για το σχολείο. Θα βρείτε πληθώρα εκπαιδευτικών εφαρμογών στο διαδίκτυο.
  • .Ορίστε συγκεκριμένες ώρες μακριά από τις ηλεκτρονικές συσκευές. Κρατήστε τα κινητά και τα tablets μακριά από το μεσημεριανό γεύμα και από το παιδικό δωμάτιο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

ΑΠΕ