Πως να χτίσετε μια υγιή σχέση

Οι υγιείς σχέσεις σας επιτρέπουν να εκφράζετε την ατομικότητά σας (και με τον σύντροφό σας και χωρίς), να αναδείξετε ότι καλύτερο υπάρχει και στους δύο και να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη της σχέσης. Ειδικά αν είστε σε μια νέα σχέση, είναι καλύτερο να βάλετε τα θεμέλια για μια θετική και υγιή σχέση από την αρχή. Εστιάζοντας στον σεβασμό και την χρήσιμη επικοινωνία, μπορείτε να απολαύσετε μια υγιή και ικανοποιητική σχέση.

good-relations

Ποιά είναι τα σημάδια μιας υγιούς σχέσης;

1. Σεβασμός   2. Επικοινωνία 3. Υποστήριξη 4. Ειλικρίνεια 5. Υπεράσπιση του άλλου 6. Πίστη και εμπιστοσύνη 7. Ανάληψη ευθύνης για τα λάθη 8. Ανεξαρτησία 9. Ισότητα 10. Συγχρονισμός στα αισθήματα

1ον Αποτελεσματική επικοινωνία

✔ Μίλα. Μην περιμένετε από τον σύντροφό σας να είναι σε θέση πάντα να διαβάσει το μυαλό σας ή να το “καταλάβει”. Εάν έχετε ανάγκη ή θέλετε να εκφράσετε κάτι, πρέπει να το επικοινωνήσετε μόνοι σας. Δεν είναι δίκαιο για εσάς ή τον σύντροφό σας όταν δεν μπορείτε να κοινωνείτε τις ανάγκες σας. Ομοίως, μην κρατάτε τα πράγματα που σας ενοχλούν. Αν κάτι σας ενοχλεί, πείτε κάτι στον σύντροφό σας.

Εάν δεν ξέρετε πώς να ξεκινήσετε μια συνομιλία, πείτε: «Υπάρχει κάτι στο μυαλό μου και θα το ήθελα αν το άκουγες». Μπορείτε επίσης να πείτε, “Κάτι με ενοχλεί και νιώθω ότι πρέπει να το συζητήσουμε“.

✔ Άκου προσεκτικά. Μέρος μιας υγιούς σχέσης είναι να ξέρεις πότε να μιλάς και πότε να ακούς. Αναπτύξτε τις δεξιότητές σας της ακρόασης μη διακόπτοντας και αφήνοντας τον σύντροφό σας να τελειώσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Ακούστε πραγματικά και μην προσπαθήσετε να βρείτε μια απάντηση ενώ ο σύντροφός σας μιλάει.

Χρησιμοποιήστε ενεργητικές δεξιότητες ακρόασης αντανακλώντας το περιεχόμενο και τα συναισθήματα αυτών που λέει ο σύντροφός σας. Πείτε: «Επιτρέψτε μου να βεβαιωθώ ότι κατάλαβα. Σε ακούω να λες ότι στενοχωριέσαι που δεν σου είπα τι ώρα θα είμαι σπίτι και εύχεσαι να έλεγα κάτι νωρίτερα επειδή ανησυχούσες ».

✔ Δημιουργήστε υγιή όρια . Τα όρια δεν προορίζονται να σας κάνουν να αισθανθείτε εγκλωβισμένοι. έχουν δημιουργηθεί για να διατηρούν τον σεβασμό και να κατανοούν τις προσδοκίες στη σχέση. Εάν κάτι σας κάνει να νιώθετε άβολα, αναφέρετε το και συζητήστε πώς πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα και πώς θα κάνει ο καθένας από εσάς αλλαγές. Εάν το ένα άτομο θέλει να περάσει πολύ χρόνο μαζί και το άλλο όχι, είναι σημαντικό να θέσετε ένα όριο για το πόσο χρόνο είστε ελεύθερος μαζί του.

Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να δημιουργήσετε σεξουαλικά όρια (σεξουαλική αποκλειστικότητα) και κοινωνικά όρια (να έχετε μία νύχτα την εβδομάδα για φίλους ή δραστηριότητες).
Μην αφήνετε τον σύντροφό σας να σας ελέγχει και μην προσπαθείτε να ελέγχετε τον σύντροφό σας. Το να θέτεις όρια σημαίνει να σέβεσαι ο ένας τον άλλον και να βρίσκεις συμβιβασμούς για να λειτουργήσει καλά η σχέση.

✔ Επικοινωνήστε με σαφήνεια. Χωρίς καθαρή επικοινωνία, μια σχέση μπορεί γρήγορα να αναδείξει το χειρότερο στους ανθρώπους. Όταν έχετε κάποια ανάγκη, εκφράστε την στον σύντροφό σας ξεκάθαρα. Μην τριγυρίζετε γύρω από το θέμα σας και μην λέτε κάτι που πιστεύετε ότι θα ευχαριστήσει μεν τον σύντροφό σας όταν αυτό θα σας κάνει δυστυχισμένους. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τις “δηλώσεις” για να εκφράσετε τα συναισθήματά σας, να κάνετε μια παρατήρηση ή να μοιραστείτε τη γνώμη σας. Οι δηλώσεις μου σάς επιτρέπουν να εκφράζεστε καθαρά και άμεσα και να αναλαμβάνετε την ευθύνη για τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, αποφεύγοντας τις κατηγόριες προς τους άλλους.

Για να επικοινωνήσετε σωστά, πείτε: «Νομίζω/αισθάνομαι/θέλω…. πότε… γιατί… ” Για παράδειγμα, “Νιώθω αναστατωμένος όταν αφήνετε την πόρτα ανοιχτή επειδή το δωμάτιο γίνεται κρύο και βρώμικο.”

✔ Εκφράστε συναισθήματα. Μοιραστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας με τον σύντροφό σας και μείνετε ανοιχτοί στα συναισθήματα που προκύπτουν. Δείξτε ενδιαφέρον για τα συναισθήματα του συντρόφου σας και στηρίξτε τον σε αγχωτικές καταστάσεις. Η συναισθηματική σύνδεση με τον σύντροφό σας σας επιτρέπει να τον συμπονέσετε με τα προβλήματα του.

Εάν αισθάνεστε συναισθηματικά αποκομμένοι από τον σύντροφό σας, ξεκινήστε να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με τα συναισθήματα (και προσοχή μην τον κατηγορείτε ή μην κάνετε υποθέσεις). Ανακαλύπτοντας τα συναισθήματα του συντρόφου σας, μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε περισσότερη συμπόνια απέναντί ​​τους.

✔ Ελέγξτε το ένα θέμα μετά το άλλο. Βρείτε χρόνο περιοδικά για να συζητήσετε τη σχέση. Μερικές φορές συμβαίνουν αλλαγές ή είστε πολύ απασχολημένοι και μπορεί να χάσετε χρόνο για να αρχίσετε την σύνδεση ή να μιλήσετε για πράγματα. Μπορεί να θέλετε να αναφέρετε στόχους και προσδοκίες σχετικά με την σχέση, καθώς αυτές μπορεί μερικές φορές να αλλάξουν. Η αγνόηση δύσκολων θεμάτων ή η ελπίδα ότι θα εξαφανιστούν είναι ένας τρόπος για να καταρρεύσει μια σχέση. 

Ένα παράδειγμα επικοινωνίας θα μπορούσε να είναι: “Γεια σου, είσαι καλά μετά τη διαφωνία μας χθες;  απλώς ήθελα απλώς να βεβαιωθώ ότι δεν υπήρχαν κατάλοιπα άσχημων συναισθημάτων ή πράγματα που δεν επιλύσαμε χθες“.
Ρωτήστε τον σύντροφό σας εάν έχει την ίδια άποψη με σας όσον αφορά τις προσδοκίες της σχέσης. Μπορεί να συζητήσετε για μία συγκατοίκηση μαζί, τη σεξουαλική ικανοποίηση, τον γάμο, τα παιδιά ή για σχέδια αλλαγής μιας πόλης. Να είστε ξεκάθαροι για το τι θέλετε και πώς ταιριάζετε με όσα θέλει ο σύντροφός σας για αυτά τα ζητήματα.

2ον Αντιμετωπίζοντας ο ένας τον άλλον καλά

✔ Δημιουργήστε ένα θεμέλιο σεβασμού. Οι σχέσεις μπορεί να είναι διασκεδαστικές και συναρπαστικές από νωρίς, αλλά είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι εσείς και ο σύντροφός σας έχετε ρίζες σεβασμού. Ενεργήστε με τρόπους που απαιτούν σεβασμό από τον σύντροφό σας.  Προσπαθήστε να αντιμετωπίζετε ο ένας τον άλλον με σεβασμό ανά πάσα στιγμή, ακόμη και όταν είστε θυμωμένοι ο ένας με τον άλλον.

Οι επιθυμίες, οι σκέψεις και τα συναισθήματα του συντρόφου σας έχουν αξία. Επικοινωνήστε με τον σύντροφό σας για να λάβετε υπόψη τον τρόπο που αισθάνεται. Ο αμοιβαίος σεβασμός είναι ένα σημαντικό μέρος για να λειτουργήσει μια υγιής σχέση.

Συζητήστε με τον σύντροφό σας για τη δημιουργία σεβασμού στη σχέση σας. Αποφασίστε τα «πρέπει» και τα «μη», όπως οι άσχημες προσφωνήσεις ή η σεξουαλική επαφή.

Μπορεί να θέλετε να εφαρμόσετε κανόνες “δίκαιης μάχης”. Είναι οι εξής:

  • Χωρίς απαξιωτική γλώσσα
  • Χωρίς κατηγόριες
  • Χωρίς φωνές
  • Καμία χρήση βίας
  • Καμία κουβέντα για διαζύγιο/χωρισμό
  • Μην προσπαθήσετε να πείτε στο σύντροφό σας τι σκέφτεται/βιώνει/αισθάνεται
  • Μείνετε στο παρόν
  • Μιλήστε εναλλάξ
  • Χρησιμοποιήστε χρονικά όρια όταν είναι απαραίτητο
  • Κάντε τους ευτυχισμένους

✔ Εκτιμήστε ο ένας τον άλλον. Μια υγιής σχέση θα πρέπει να είναι εκείνη στην οποία εσείς και ο σύντροφός σας αισθάνεστε ότι σας εκτιμούν. Συχνά, οι σχέσεις χτίζονται από πολλά μικρά πράγματα που προστίθενται το ένα πάνω στο άλλο. Βρείτε τα πράγματα που κάνει ο σύντροφός σας για εσάς και πείτε «ευχαριστώ». Αντί να εστιάζετε σε λάθη που κάνει ο σύντροφός σας, εστιάστε στους τρόπους που προσθέτει ο σύντροφός σας στη ζωή σας.  Όταν παρατηρείτε κάτι, μιλήστε και δείξτε την εκτίμησή σας.

Ρωτήστε τον σύντροφό σας πώς του αρέσει να αισθάνεται ότι τον εκτιμούν. Γράψτε μια σημείωση ή μια κάρτα ή κάντε μια προσπάθεια να πείτε συχνά «ευχαριστώ».
Ενημερώστε τον σύντροφό σας πώς σας αρέσει να σας εκτιμούν. Πείτε: «Σημαίνει πολλά για μένα όταν παρατηρείς τα πράγματα που κάνω για σένα».

✔ Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί. Είναι εύκολο να μεταβείτε από πρόσωπο με πρόσωπο πρόσωπο στην ψηφιακή επικοινωνία. Ωστόσο, μερικές φορές τα νοήματα μπορούν να χαθούν στη μετάφραση ή η μη λεκτική επικοινωνία καθίσταται ανύπαρκτη. Το να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε τη σχέση σας και να αυξήσετε τον δεσμό που εσείς και ο σύντροφός σας αισθάνεστε μαζί.

Βρείτε δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε τακτικά μαζί. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο να απολαμβάνετε ένα φλιτζάνι καφέ κάθε πρωί ή να διαβάζετε μαζί το βράδυ.
Το να δοκιμάσετε κάτι νέο μαζί μπορεί να είναι ένας διασκεδαστικός και συναρπαστικός τρόπος για να περάσετε χρόνο μαζί. Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα τρελό – ακόμη και να βγείτε για φαγητό σε ένα νέο εστιατόριο ή να δοκιμάσετε μια νέα κουζίνα μπορεί να είναι μια διασκεδαστική εμπειρία.

✔ Δώστε χώρο ο ένας στον άλλον. Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να εκπληρώσει τα πάντα και κάθε ρόλο για ένα άλλο άτομο. Αφήστε τον σύντροφό σας να έχει χρόνο με φίλους και οικογένεια και ασχοληθείτε με χόμπι. Είναι σημαντικό για κάθε άτομο να έχει τους δικούς του φίλους και δραστηριότητες που απολαμβάνουν μόνοι του. Ενώ μπορεί να θέλετε να περάσετε κάθε στιγμή μαζί κατά την έναρξη της σχέσης, σεβαστείτε ο ένας τον άλλο αρκετά για να περάσετε χρόνο χωριστά και να ξέρετε ότι ο χρόνος που περνά χωριστά δεν σημαίνει τίποτα αρνητικό για τη σχέση. Υποστηρίξτε τον σύντροφό σας στη διατήρηση φιλιών.

Αποφύγετε να εγκαταλείψετε τους φίλους σας ή να πιέσετε τον σύντροφό σας να εγκαταλείψει τους φίλους σας. Είναι σημαντικό να έχετε φίλους και τη συναισθηματική υποστήριξη που παρέχουν. Ομοίως, μην επιτρέπετε στον σύντροφό σας να υπαγορεύει εάν μπορείτε ή όχι να δείτε την οικογένειά σας.

✔ Περιμένετε να έρθουν αλλαγές. Να ξέρετε ότι η σχέση σας πιθανότατα θα αλλάξει. Επιτρέψτε την ανάπτυξη της προς το καλύτερο για τον εαυτό σας, τον σύντροφό σας και για την ίδια τη σχέση. Αναγνωρίστε ότι οι αλλαγές στη σχέση σας είναι ευκαιρίες για νέα βελτίωση. Η αλλαγή είναι αναπόφευκτη, οπότε καλωσορίστε τις αλλαγές και αποδεχτείτε ότι η σχέση σας θα προσαρμοστεί.

Όταν συμβαίνουν αλλαγές, πάρτε μια βαθιά ανάσα και αντιμετωπίστε τις μία προς μία.

3ον Βελτίωση ανθυγιεινής σχέσης

✔ Δείτε έναν ψυχοθεραπευτή. Εάν έχετε παγιδευτεί σε λάθος συμπεριφορές στην σχέση και θέλετε να τις βελτιώσετε, ζητήστε από τον σύντροφό σας να δει έναν ψυχοθεραπευτή μαζί σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να απομακρύνεται τις λάθος συμπεριφορές στις οποίες μπορεί να νιώθετε εγκλωβισμένοι, όπως να φωνάζετε, να κατηγορείτε, να απομονώνεστε, να κάνετε υποθέσεις και να μην επικοινωνείτε αποτελεσματικά. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη συναισθηματική αποφυγή, στην τροποποίηση της συμπεριφοράς, αλλά και στην αλλαγή των απόψεων που έχετε για τη σχέση σας.  Η επίσκεψη σε θεραπευτή δεν σημαίνει ότι η σχέση σας είναι καταδικασμένη – σημαίνει ότι είστε διατεθειμένοι να συνεργαστείτε για να τη βελτιώσετε.

✔ Αφήστε την κακή αλληλεξάρτηση. Η δυσλειτουργική συμπεριφορά σε μια σχέση μοιάζει με το ένα άτομο να δείχνει ανευθυνότητα, ανωριμότητα, εθισμό ή κακή ψυχική συμπεριφορά και ο άλλος να το δέχεται λόγω εξάρτησης. Εάν είστε αυτός που τα υπομένει, μπορεί να αισθάνεστε ένοχοι ότι δεν βοηθάτε  σωστά τον άλλον, ακόμα κι αν γνωρίζετε ότι βλάπτει τον σύντροφό σας μακροπρόθεσμα.  Η αλληλεξάρτηση συχνά έχει τις ρίζες της στην παιδική ηλικία και μπορεί να περιλαμβάνει καταπιεσμένα συναισθήματα (να μην μιλάς όταν έχεις ανάγκη, να σιωπάς για να αποφύγεις τον καυγά) και αδυναμία να πεις «όχι».

Εσείς και ο σύντροφός σας μπορεί να απομονωθείτε από άλλους ανθρώπους και να μην έχετε φίλους εκτός της σχέσης σας. Είναι μεγάλο λάθος. Εκπαιδεύστε λοιπόν τον εαυτό σας για την σωστή και υγιή αλληλεξάρτηση και αφιερώστε λίγο χρόνο προσδιορίζοντας τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές σας (ή του συντρόφου σας).  Μπορεί να θέλετε να συνεργαστείτε με έναν θεραπευτή ατόμων ή ζευγαριών.

Η υγιής σχέση από την άλλη, είναι μια σχέση όπου και τα δύο μέρη αλληλεξαρτώνται σωστά. Βασίζεστε ο ένας στον άλλο για αμοιβαία υποστήριξη, αλλά μπορείτε να διατηρήσετε θετικά κάθε ταυτότητά σας ως μοναδικά άτομα. Η σχέση έχει ισορροπία και συνέπεια. Σε αυτήν αγαπάτε ο ένας τον άλλον, αλλά η αίσθηση της αξίας και της αυτοεκτίμησής σας δεν εξαρτάται από το άλλο άτομο.

✔ Σεβαστείτε την ιδιωτικότητα του συντρόφου σας. Το να είσαι σε σχέση δεν σημαίνει ότι πρέπει να περνάς κάθε στιγμή μαζί ή να μοιράζεσαι τα πάντα.  Σεβαστείτε την ανάγκη του συντρόφου σας για ιδιωτικότητα και χώρο. Εάν εμφανιστεί ζήλια, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι η ζήλια είναι κάτι που αισθάνεστε και μπορεί να μην σχετίζεται άμεσα με τις ενέργειες του συντρόφου σας.

Μην απαιτείτε τους κωδικούς πρόσβασης του συντρόφου σας σε λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης ή email. Σεβαστείτε το απόρρητο του συντρόφου σας και να είστε πρόθυμοι να εμπιστευτείτε τον σύντροφό σας. Δεν είναι υγιές για εσάς ή τον σύντροφό σας να παρακολουθείτε συνεχώς τις συμπεριφορές του άλλου. Αυτό μπορεί να έχει τις ρίζες του στη ζήλια ή στον έλεγχο, τα οποία δεν είναι υγιή συστατικά για να φέρουμε σε μια σχέση.

✔ Σημειώστε προειδοποιητικά σημάδια κακοποίησης. Οι σχέσεις πρέπει να οικοδομηθούν με σεβασμό και ισότητα, όχι με δύναμη και έλεγχο. Ενώ μπορεί να μην σκέφτεστε πολλές συμπεριφορές στην αρχή, οι ασέβειες συμπεριφέρουν τον τόνο σε μια σχέση. Εάν ο σύντροφός σας είναι κτητικός, υβριστικός, φωνάζει, ταπεινώνει ή δεν σας σέβεται με οποιονδήποτε τρόπο, σημειώστε το. Δεν υπάρχει δικαιολογία για κατάχρηση. Η κατάχρηση είναι μια επιλογή που κάνει ένα άτομο και δεν χρειάζεται να είστε το θύμα.