Είναι καλό ή κακό το να ζεις μαζί με τον σύντροφο σου πριν από το γάμο;

Τις τελευταίες δεκαετίες, πολλά ζευγάρια αναρωτιούνται για το αν η συμβίωση πριν από το γάμο είναι μία σοφή πράξη. Αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο οι άνθρωποι έπρεπε να το σκεφτούν μερικές γενιές πριν, επειδή ήταν πολύ ασυνήθιστο. Ωστόσο, σήμερα, γίνεται ολοένα και πιο συνηθισμένο και αποδεκτό. Αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν να μετακομίσετε μαζί.

Young loving couple in the bed

Πρώτα, πρέπει και οι δύο να εξετάσετε τις προθέσεις σας και να έχετε την ίδια άποψη σχετικά με αυτό το θέμα. Με άλλα λόγια, μένετε μαζί για να δείτε αν ταιριάζετε στο ίδιο σπίτι; Μένετε μαζί επειδή ο ένας ή και οι δύο αποφεύγετε (ή αναβάλλετε) τον γάμο; Αν ναι, γιατί το κάνετε αυτό;

Στην ιδανική περίπτωση, πρέπει να κάνετε μια μακρά και ειλικρινή συζήτηση σχετικά με το γιατί ο ένας ή και οι δύο θέλετε να ζήσετε μαζί χωρίς να είστε παντρεμένοι. Ίσως, ένας από εσάς να υποθέσει ότι ο άλλος θέλει να παντρευτεί, και δεν το κάνει. Ή ο ένας έχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να παντρευτεί, και ο άλλος όχι. Ή κάποιος πιστεύει ότι πρόκειται απλώς για μια σοβαρή σχέση και δεν έχει σκεφτεί πραγματικά τον γάμο.

Η συζήτηση αυτής της συνομιλίας είναι ζωτικής σημασίας, διότι εάν δεν είστε συγχρονισμένοι με τις προθέσεις σας, αυτό θα προκαλέσει προβλήματα στο δρόμο. Ωστόσο, για τους σκοπούς αυτού του άρθρου, ας υποθέσουμε ότι και οι δύο γνωρίζετε ότι ο τελικός στόχος είναι ο γάμος—όχι απλώς οποιοδήποτε είδος γάμου, αλλά, ελπίζουμε, ένας γάμος γεμάτος αγάπη και ευτυχισμένος και υγιής.

1. Κοινή χρήση οικονομικών

Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς λόγους για να ζήσετε μαζί πριν τον γάμο. Σκεφτείτε το, τα περισσότερα σοβαρά ζευγάρια πρακτικά ζουν μαζί ούτως ή άλλως. Διατηρούν ρούχα και άλλα προσωπικά αντικείμενα στην κατοικία ενός ατόμου και μπορεί να είναι εκεί περισσότερο από ό,τι στο σπίτι τους. Έτσι, σε αυτήν την περίπτωση, θα ήταν λογικό να σταματήσουμε να πληρώνουμε δύο διαφορετικά ενοίκια ή υποθήκες, δύο διαφορετικούς λογαριασμούς κοινής ωφελείας και τηλεφώνων, και τόσα άλλα.

Αν και αυτό είναι σίγουρα ένα πλεονέκτημα της συμβίωσης, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είστε σοφοί με τα χρήματα. Είναι πολύ δελεαστικό να ξοδεύετε τα επιπλέον χρήματα που εξοικονομείτε και να μην ξέρετε καν πού τα ξοδέψατε. Μια καλύτερη ιδέα θα ήταν να εξοικονομήσετε χρήματα από το άλλο νοικοκυριό και να τα επενδύσετε στο μέλλον σας μαζί.

2. Είναι λιγότερο αγχωτικό όταν τελικά παντρεύεσαι

Η συμβίωση με οποιονδήποτε μπορεί να είναι αγχωτική. Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για τους δικούς σας γονείς, αδέρφια ή παιδιά, ο καθένας έχει τη δυνατότητα να σας νευριάζει όταν ζείτε στον ίδιο χώρο 24/7. Είναι απλώς ένα γεγονός της ζωής.

Αλλά όταν βγαίνετε ραντεβού ή είστε σε μια σοβαρή ρομαντική σχέση, είχατε πολύ λιγότερο χρόνο για να γνωρίσετε τις συνήθειες κάποιου. Όταν βγαίνετε για πρώτη φορά ραντεβού, δεν βλέπετε —ή παραβλέπετε— ορισμένες από τις ενοχλητικές συνήθειες του συντρόφου σας. Μπορεί ακόμη και να πιστεύετε ότι είναι χαριτωμένο. Αλλά όσο περνάει ο καιρός, αυτό που νόμιζες ότι ήταν εντάξει σε ενοχλεί μερικές φορές.

Φανταστείτε, λοιπόν, να μην είχατε ζήσει ποτέ μαζί πριν παντρευτείτε, και μετά όταν μετακομίσετε μαζί, είχατε μια κρίση μπροστά σας. Μπορεί να σκεφτείτε, «αυτό το άτομο με τρελαίνει γιατί δεν πλένει ποτέ τα πιάτα!»

Εάν ζείτε μαζί πριν από το γάμο, θα μπείτε σε αυτό με τα μάτια σας ορθάνοιχτα και θα υπάρξουν πολύ λιγότερες εκπλήξεις.

3. Έρχεστε πιο κοντά και χτίζετε έναν ισχυρότερο δεσμό

Η οικειότητα είναι πολύ σημαντικό πράγμα σε κάθε σχέση, αλλά κυρίως στους γάμους. Αλλά όταν λέω «οικειότητα», δεν εννοώ μόνο σωματική/σεξουαλική ή συναισθηματική οικειότητα. Υπάρχουν στην πραγματικότητα άλλα διαφορετικά είδη οικειότητας που είναι εξίσου σημαντικά, όπως η πνευματική, η ιδεολογική, η βουλητική και η βιωματική.

Ας μιλήσουμε για τη βουλητική οικειότητα. Αυτό το είδος αφορά τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν δύο άνθρωποι μεταξύ τους. Για παράδειγμα, εάν αποφασίσετε να αγοράσετε μαζί ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο ή έναν σκύλο, αυτό σημαίνει ότι δεσμεύεστε ο ένας στον άλλον (ανεξάρτητα από το αν είστε παντρεμένοι ή όχι). Και η μετακίνηση μαζί αντιπροσωπεύει αυτό το είδος οικειότητας.

Όταν ένα ζευγάρι έχει όλα αυτά τα είδη οικειότητας συγχρονισμένα, τότε η σχέση είναι δυνατή. Έτσι, η συμβίωση θα σας βοηθήσει να «δοκιμάσετε» και να δείτε αν μπορείτε ή όχι να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε αυτές τις οικειότητες πριν παντρευτείτε. Και αν ναι, θα ενισχύσει τον δεσμό σας και θα σας κάνει πιο σίγουρους για το γάμο.

Τα μειονεκτήματα

1. Άλλα άτομα ενδέχεται να μην εγκρίνουν

Ο καθένας έχει μία άποψη για τα πάντα. Και στους περισσότερους αρέσει να σας ενημερώνουν για το τι γίνεται και τι συμβαίνει, είτε το ζητάτε είτε όχι. Με αυτά τα λόγια, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να κάνετε κάτι χωρίς την έγκριση της οικογένειας ή των φίλων σας. Πολλές φορές, η θρησκεία μπαίνει εμπόδιο στα αγαπημένα σας πρόσωπα. Υπάρχουν πολλοί που περιφρονούν τους ανθρώπους που ζουν μαζί πριν από το γάμο.

Για παράδειγμα, πολλοί Καθολικοί δεν το εγκρίνουν. Έτσι, ίσως ένας ή και οι δύο από εσάς μεγαλώσατε σε μια οικογένεια που πήγαινε στην εκκλησία κάθε εβδομάδα και ακολουθούσε πολύ στενά τις διδασκαλίες της εκκλησίας. Εάν αποφασίσετε να απομακρυνθείτε από τις πνευματικές οδηγίες της θρησκείας σας, τότε η οικογένειά σας μπορεί να θυμώσει πολύ.

Εάν τόσο η οικογένεια όσο και οι φίλοι των ανθρώπων είναι αντίθετοι με τη μετακόμιση, είναι κακό. Ωστόσο, ακόμα κι αν ένας από εσάς έχει μια οικογένεια που δεν το εγκρίνει, αλλά του άλλου το εγκρίνει, αυτό μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα. Ο σύντροφος του οποίου η οικογένεια το βλέπει καλά μπορεί να μην καταλαβαίνει γιατί η οικογένεια του άλλου ατόμου δεν το εγκρίνει.

Σε ακραίες συνθήκες, αυτό μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να χάσουν τις σχέσεις τους με την οικογένεια ή/και τους φίλους τους. Επομένως, είναι κάτι που πρέπει να εξετάσετε σοβαρά πριν αποφασίσετε να μετακομίσετε μαζί.

2. Η έλλειψη υποστήριξης θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη σχέση σας

Το να ζεις μαζί με τον σύντροφό σου είναι μια μεγάλη απόφαση, είτε παντρεύεσαι είτε όχι. Καλά, το να ζεις με οποιονδήποτε άλλο εκτός από τον εαυτό σου δεν είναι πάντα εύκολο. Σίγουρα, το να έχεις συγκάτοικο μπορεί να σε κάνει λιγότερο μοναχικό, αλλά πολλές προκλήσεις μπορεί να συνοδεύονται και από αυτό το γεγονός.

Έτσι, εάν δεν έχετε την υποστήριξη του κοινωνικού σας συστήματος, πιθανότατα θα επηρεάσει τη σχέση σας – και όχι προς το καλύτερο. Μπορεί να υπάρχει άγχος και αγανάκτηση που κρύβεται στον αέρα ανάμεσα στους δυο σας. Μπορεί να ειπωθεί ή να μην ειπωθεί, και μπορεί να μην έχει καν σχέση με τους δυο σας συγκεκριμένα, αλλά οι εξωτερικές δυνάμεις – & περιβάλλοντα, μπορεί να σας προκαλέσουν σύγκρουση ούτως ή άλλως.

Το να ζεις με οποιονδήποτε μπορεί να είναι ένας αγώνας μερικές φορές από μόνος του. Αν είχατε συγκάτοικους στο παρελθόν, τότε ξέρετε για τι πράγμα μιλάω. Έτσι, χωρίς ένα καλό σύστημα υποστήριξης, μπορείτε να θέσετε τη σχέση σας σε κίνδυνο γιατί θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες δυσκολίες που εσείς και ο σύντροφός σας δεν έχετε αντιμετωπίσει ακόμα.

3. Θα εξοικονομήσετε χρήματα, αλλά θα μπορούσε να αποδυναμώσει τον δεσμό σας

Όταν είσαι ελεύθερος/η ή απλά ζεις μόνος, έχεις τον απόλυτο έλεγχο των οικονομικών σου. Κανείς δεν μπορεί να σας πει σε τι μπορείτε ή δεν μπορείτε να ξοδέψετε τα χρήματά σας. Αλλά όταν μετακομίζεις με το σημαντικό σου άλλο, αυτό μπορεί να αλλάξει.

Σίγουρα, μπορεί να έχετε ακόμα ξεχωριστούς τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά θα μοιράζεστε τα έξοδα. Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφάσεις όπως το πώς θα πληρωθεί το ενοίκιο/υποθήκη ή ποιος θα πληρώσει για τα είδη του σούπερ μάρκετ και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και μπορεί να έχετε πολύ διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πώς πρέπει να γίνει.

Και μετά υπάρχει το πρόβλημα των εξωτερικών ή/και ατομικών δαπανών. Ίσως ένας από εσάς να είναι «ξοδευτής» και ο άλλος «αποταμιευτής». Ο αποταμιευτής πρόκειται να στεναχωρηθεί όταν ο ξοδευτής ξοδεύει τα χρήματά του, και εάν πιστεύει ότι είναι ανεύθυνο άτομο στα οικονομικά.

Για παράδειγμα, ίσως κάποιος από εσάς πιστεύει ότι η αγορά ενός ρούχου 200 € για μία έξοδο είναι καλή ιδέα και ο άλλος πιστεύει ότι είναι μια ανόητη απόφαση. Ή ίσως ο ένας θέλει να ξοδέψει 200 € για να φτιάξει ένα γκουρμέ γεύμα και ο άλλος πιστεύει ότι είναι σπατάλη χρημάτων. Αυτού του είδους οι διαφορές για τον τρόπο με τον οποίο ξοδεύετε τα χρήματα μπορεί να προκαλέσουν πολλά προβλήματα μεταξύ των ζευγαριών.

Βοηθά λοιπόν η συμβίωση πριν από το γάμο για τον γάμο που θα γίνει αργότερα;

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν μια οριστική απάντηση σε αυτήν την ερώτηση, είτε το πιστεύετε είτε όχι, υπάρχει μικτή έρευνα για το θέμα. Παλαιότερες μελέτες από τις δεκαετίες του 1960, του 70 και του 80 διαπίστωσαν ότι τα ζευγάρια που ζούσαν μαζί πριν από το γάμο είναι πιο πιθανό να χωρίσουν. Ωστόσο, η συμβίωση τότε δεν ήταν τόσο κοινωνικά αποδεκτή όσο είναι σήμερα. Πιο πρόσφατες μελέτες δεν δείχνουν τα ίδια στατιστικά στοιχεία, αν και οι διαφορές δεν είναι υπερβολικά εντυπωσιακές.

Άλλες μελέτες υποδεικνύουν ότι το ποσοστό διαζυγίων των ανθρώπων που ζουν μαζί δεν συνδέεται απαραίτητα με το πραγματικό μέρος της εξίσωσης «συμβίωση». Τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στο διαζύγιο εκτός από τη συμβίωση.

Σημασία για παράδειγμα έχει η ηλικία της συμβίωσης. Γενικά, όσο μεγαλύτερος είσαι, τόσο πιο πιθανό είναι να αντέξει ο γάμος σου. Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά προσωπικότητας όπως η ικανότητα δέσμευσης. Με άλλα λόγια, ίσως οι άνθρωποι που ζουν μαζί πριν από το γάμο είτε δεν εκτιμούν τη σοβαρή, νομική ή θρησκευτική δέσμευση όσο εκείνοι που δεν ζουν μαζί.

Με όλα αυτά που λέγονται τώρα στο τέλος του άρθρου, δεν υπάρχει πραγματικά μια ολοφάνερη απάντηση για το εάν η συμβίωση πριν από το γάμο είναι επωφελής ή όχι. Εξαρτάται πραγματικά από τους ανθρώπους ως άτομα και το μοναδικό ζευγάρι συνολικά.

The Bottom Line

Σαν τέλος, η επιλογή του αν θα μετακομίσετε μαζί πριν τον γάμο είναι τελικά θέμα που εξαρτάται από εσάς. Όπως μπορείτε να δείτε, δεν υπάρχει σαφής, καθαρή, σωστή ή λάθος απάντηση – απόφαση, εξαρτάται μόνο από το ίδιο το ζευγάρι.

Οπότε, ό,τι κι αν αποφασίσετε, απλώς βεβαιωθείτε ότι εσείς και ο σύντροφός σας έχετε κάνει σημαντικές συζητήσεις σχετικά με αυτό και είστε και οι δύο πολύ ξεκάθαροι για τα υπέρ και τα κατά. Στη συνέχεια, κάντε το καλύτερο δυνατό που μπορείτε και εμπιστευτείτε την κρίση σας ότι όλα θα πάνε όπως πρέπει.