40 πράγματα που πρέπει να θυμάστε για να πάρετε τη ζωή στα χέρια σας κάθε φορά που νιώθετε ότι όλα γύρω σας καταρρέουν

Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν όλη τους τη ζωή σε προεπιλεγμένες ρυθμίσεις, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι μπορούν να προσαρμόσουν τα πάντα. Μην είσαι ένας από αυτούς. Μην εγκαταστήσετε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις στη ζωή. Τολμήστε να κάνετε αλλαγές και βελτιώσεις. Τολμήστε να κάνετε την προσωπική σας ανάπτυξη κορυφαία προτεραιότητα.

little-things

Η αλήθεια είναι ότι δεν θα είστε πάντα προτεραιότητα για τους άλλους και γι ‘αυτό πρέπει να είστε προτεραιότητα για τον εαυτό σας. Μάθετε να σέβεστε, να φροντίζετε τον εαυτό σας και να γίνετε το δικό σας σύστημα υποστήριξης. Οι ανάγκες σας έχουν σημασία. Αρχίστε να τις συναντάτε!

Μην περιμένετε άλλους να σας επιλέξουν. Επιλέξτε τον εαυτό σας σήμερα!

Εάν αισθάνεστε διαφορετικά, ή αν έχετε συγκρατήσει τον εαυτό σας πρόσφατα, συνειδητοποιήστε ότι η πραγματική μάχη είναι στο μυαλό σας. Και το μυαλό σας είναι υπό τον έλεγχό σας, όχι το αντίστροφο. Μπορεί να έχετε καταρρεύσει από αντιξοότητες ή απόρριψη ή άγχος, αλλά δεν είστε διαλυμένοι. Επομένως, μην αφήσετε το μυαλό σας, ή οποιονδήποτε άλλο, να προσπαθήσει να σας πείσει διαφορετικά.

Θεραπεύστε τον εαυτό σας και μεγαλώστε πέρα ​​από τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις στη ζωή, αρνούμενοι να μείνετε  με τον τρόπο που ήταν πάντα τα γεγονότα και πράγματα της ζωής σας. Επιλέξτε σήμερα να αποκτήσετε πολύ θετικό χώρο στη ζωή σας. Επιλέξτε να δώσετε στον εαυτό σας την άδεια για να καλύψει τις δικές σας ανάγκες. Επιλέξτε να τιμήσετε τα συναισθήματά σας. Επιλέξτε να κάνετε την προσωπική φροντίδα και την προσωπική ανάπτυξη κορυφαίες προτεραιότητες. . .

Επιλέξτε να σκέφτεστε καλύτερα για τον εαυτό σας, έτσι ώστε να μπορείτε να ζήσετε καλύτερα παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε.

Και ναι, ξέρουμε ότι είναι μερικές φορές πολύ πιο εύκολο να το πούμε παρά να το κάνουμε.

Η πραγματοποίηση θετικών αλλαγών απαιτεί καθοδήγηση και πρακτική. Και αυτό ακριβώς θα σας βοηθήσει να επιτύχετε αυτό το βιβλίο (1000 μικρά πράγματα που οι ευτυχισμένοι επιτυχημένοι άνθρωποι κάνουν διαφορετικά (1000 μικρά πράγματα που οι ευτυχισμένοι επιτυχημένοι άνθρωποι κάνουν διαφορετικά), ένα μικρό βήμα τη φορά.

Για να πούμε την αλήθεια, μερικές φορές πρέπει να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας να σηκωθούμε πραγματικά και να κάνουμε τα μικρά πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να είμαστε ξανά ευτυχείς. Τα πράγματα που μας φοβίζουν. Τα πράγματα που οι άλλοι δεν μπορούν να κάνουν για εμάς. Τα πράγματα που κάνουν τη διαφορά μεταξύ των υπαρχόντων και των ζωντανών – μεταξύ της γνώσης του μονοπατιού και της πορείας του δρόμου – μεταξύ μιας ζωής κενών υποσχέσεων και ήττας και μιας ζωής γεμάτης με ανανεωμένη ευτυχία, δυνατότητα και ειρήνη.

1. Αρχίστε να επενδύετε το χρόνο σας στους σωστούς ανθρώπους

Οι σωστοί άνθρωποι είναι οι άνθρωποι που μας διασκεδάζουν, μας αγαπούν και μας εκτιμάνε. Είναι αυτοί που μας ενθαρρύνουν να βελτιωνόμαστε με υγιείς τρόπους. Είναι όσοι μας κάνουν να αισθανόμαστε ζωντανοί και όχι μόνο αποδέχονται αυτό που είμαστε τώρα, αλλά και αυτό που θέλουμε να γίνουμε άνευ όρων.

2. Αντιμετωπίστε τα προβλήματά σας κατά πρόσωπο

Δεν είναι τα ίδια τα προβλήματά μας που μας προσδιορίζουν σαν άτομα, αλλά ο τρόπος που τα διαχειριζόμαστε. Κάθε πρόβλημα δεν εξαφανίζεται από μόνο του, αλλά όταν αποφασίζουμε να το λύσουμε. Γι’ αυτό ας κάνουμε πάντα ό,τι μπορούμε, όταν μπορούμε κι έχοντας πλήρη επίγνωση της προσπάθειάς μας. Κάθε φορά, βήμα προς βήμα, σπιθαμή προς σπιθαμή φτάνουμε στη δικαίωση των κόπων μας και κοιτώντας πίσω βλέπουμε πώς το κάθε μικρό βήμα μας οδήγησε μίλια μπροστά, εκεί που βρίσκεται ο στόχος.

3. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας.

Φροντίστε να λέτε την αλήθεια στον εαυτό σας όχι μόνο για το σωστό, αλλά και για το λάθος που χρειάζεται να αλλάξετε. Ξεκαθαρίστε τους στόχους και τις βλέψεις σας. Να είστε ειλικρινείς σε όλα, γιατί ο εαυτός μας θα μας στηρίξει πριν το κάνει οποιοσδήποτε άλλος. Να αναζητάτε μέσα σας την αλήθεια, κοιτώντας κατάματα τον εαυτό σας όπως είναι. Όταν το πετύχετε, με πλήρη επίγνωση της ταυτότητάς σας πλέον, θα ξεκαθαρίσουν όλα τα υπόλοιπα: τα που, πως, πότε και γιατί.

4. Δώστε προτεραιότητα στην προσωπική σας ευτυχία.

Οι δικές σας ανάγκες μετράνε περισσότερο. Αν υποτιμάτε την αξία σας, αν δεν προσέχετε τον εαυτό σας, αν εσείς οι ίδιοι δεν είστε στήριγμα για αυτόν τότε μάλλον τον σαμποτάρετε! Θυμηθείτε τις οδηγίες των αεροσυνοδών εν ώρα πτήσης: ”Εφαρμόστε τη μάσκα πρώτα σε εσάς κι ύστερα σε όποιους συνοδεύετε!”. Αν δεν εξασφαλίσετε πρώτα τον εαυτό σας, πώς θα μπορέσετε να φροντίσετε για άλλους;

5. Να είστε αληθινοί και περήφανοι γι’αυτό που είστε.

Απλά χάνετε το χρόνο σας αν προσπαθείτε να γίνεται κάτι που δεν είστε. Η καλύτερη επιλογή είναι να είστε ο εαυτός σας. Αποδεχθείτε τις ιδιαιτερότητές σας, τα δυνατά και θετικά σημεία σας και χρησιμοποιείστε τα για να μετριάσετε τα αδύναμα. Γίνετε η “ανανεωμένη έκδοση” του εαυτού σας. Αν δεν μπορείτε να βάλετε όλη σας την ψυχή και τον πραγματικό σας εαυτό σε κάθε τί που κάνετε, τότε μην το κάνετε καθόλου!

6. Γίνετε παρατηρητικοί και ξεκινήστε να ζείτε στο παρόν.

Ό,τι διαδραματίζεται αυτή τη στιγμή είναι ένα θαύμα. Το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί κανείς ότι μας ανήκει είναι αυτή η στιγμή, ΤΩΡΑ! Γι’αυτό μη σπαταλάτε χρόνο, μετανιώνοντας για το παρελθόν που δε γυρνάει πίσω, ή ατενίζοντας το μέλλον που είναι τόσο αβέβαιο. Μάθετε να είστε παρόντες στο “τώρα” και στο “εδώ” κι εκτιμήστε την ομορφιά της στιγμής που ξεγλιστράει από τα χέρια μας κάθε δευτερόλεπτο.

7. Διδαχθείτε από τα λάθη σας.

Από τα λάθη μας μαθαίνουμε. Αν δεν κάναμε λάθη, δεν θα βελτιωνόμασταν. Αν δεν κάνετε λάθη, σημαίνει ότι δεν προσπαθείτε αρκετά και σαν αποτέλεσμα δεν εξελίσσεστε. Μη φοβηθείτε να πάρετε το ρίσκο, να σκοντάψετε στην πορεία, να πέσετε και να σηκωθείτε ξανά, έτοιμοι πάντα για μια νέα προσπάθεια. Είναι προνόμιο να κάνεις λάθη, άλλωστε οι μεγαλύτερες ανακαλύψεις και τα σπουδαιότερα κατορθώματα που έχει να θυμάται η ανθρωπότητα, δεν προέκυψαν από κάποιο ανθόσπαρτο δρόμο, αλλά από μια πορεία με συνεχείς αποτυχίες. Κι όλοι όσοι δεν πτοήθηκαν από αυτές, όταν έφτασαν στο στόχο τους, κοιτώντας πίσω είδαν ένα λάθος να τους χαμογελάει και κατάλαβαν ότι χάρη σε αυτό είχαν βρεθεί εκεί.

8. Να “μιλάτε” με σεβασμό στον εαυτό σας.

Φανταστείτε να είχατε ένα φίλο που σας μιλάει με τον ίδιο τρόπο που μιλάτε εσείς στον εαυτό σας κάποιες φορές. Θα επιτρέπατε σε αυτό το άτομο να είναι μέρος της ζωής σας και φίλος σας; Ο τρόπος που εσείς οι ίδιοι συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας είναι που θέτει τον πήχη και στη συμπεριφορά των υπολοίπων απέναντί σας. Αν εσείς ο ίδιος δεν σέβεστε την προσωπικότητά σας, μην περιμένετε να το κάνουν οι γύρω σας. Αγαπήστε αυτό που είστε για να αγαπηθείτε.

9. Εκτιμήστε και απολαύστε όσα έχετε.

Το πρόβλημα είναι πως όλοι θέτουμε κάποια στάνταρ για να είμαστε ευτυχισμένοι. ”Όταν πάρω προαγωγή”, ”Όταν σπουδάσω”, ”Όταν πάρω καινούριο σπίτι”…Παρατηρούμε τις δουλειές των άλλων, τα σπίτια τους, τη ζωή τους και φανταζόμαστε να ήμασταν εμείς στη θέση τους. Τελικά, όταν τα καταφέρνουμε, σφηνώνει στο μυαλό μας ένα νέο όραμα, ένα νέο όνειρο, ένας άλλος προορισμός. Καταλήγουμε έτσι να περνάμε τη ζωή μας σε μια αέναη αναζήτηση της ευτυχίας, τυφλοί και ανίκανοι να δούμε την ευτυχία εκεί που βρισκόμαστε. Όταν ξυπνάτε το πρωί, αφιερώστε λίγα λεπτά σιωπής για να συνειδητοποιήσετε πού είστε και τί έχετε: αυτό είναι η αληθινή χαρά.

10. Γίνε εσύ ο ίδιος ο δημιουργός της ευτυχίας σου

Αν περιμένετε η ευτυχία να έρθει από κάπου αλλού ή από κάποιον τρίτο…το χάσατε το παιχνίδι. Χαμογελάστε. Διαλέξτε την ευτυχία. Γίνετε εσείς οι ίδιοι κοινωνοί της αλλαγής που θέλετε να δείτε στον κόσμο. Συνειδητοποιείστε ότι πρέπει να είστε ευχαριστημένοι με τα πράγματα και τους ανθρώπους που έχετε γύρω σας και αποκτήστε μια θετική ματιά, για να μπορείτε να αντιμετωπίσετε το μέλλον. Η ευτυχία συχνά μπορεί να βρεθεί όταν και όπου αποφασίσουμε να την αναζητήσουμε. Αλλά αν δεν χάνουμε ευκαιρία να μας πτοούν η γκρίνια και η μιζέρια, αναπόφευκτα στο δρόμο μας θα συναντάμε κι αυτές.

11. Δώστε μια ευκαιρία στα όνειρα και στις ιδέες σας.

Το νόημα της ζωής δεν είναι το να κυνηγάς την ευκαιρία, αλλά το να δίνεις την ευκαιρία, να δοκιμάζεις και να ρισκάρεις. Ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για την έκβαση των προσπαθειών μας, αλλά είναι 100% σίγουρο πως χωρίς προσπάθεια δεν καταφέρνουμε τίποτα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συνεχίζουμε τον αγώνα κι όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, ακόμα κι αν δεν πετύχουμε σίγουρα έχουμε πάρει ένα καλό μάθημα για το μέλλον.

12. Πείσετε τον εαυτό σας ότι είστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα.

Κι έτσι θα είστε πραγματικά έτοιμοι. Σκεφτείτε το λίγο: έχετε στη διάθεσή σας όλα όσα πραγματικά χρειάζεστε για το επόμενο μικρό και ρεαλιστικό βήμα μπροστά. Αγκαλιάστε κάθε κίνητρο και κάθε ευκαιρία που θα βρεθεί στο δρόμο σας, αποδεχθείτε κάθε πρόκληση και δείτε την σαν ένα δώρο που σας προσφέρεται για να ωριμάσετε.

13. Δοκιμάστε νέες σχέσεις, πάντα για τους σωστούς λόγους.

Βάλτε στη ζωή σας νέους ανθρώπους, τίμιους και ανεξάρτητους που αντανακλούν την δική σας προσωπικότητα και την βελτιωμένη έκδοση του εαυτού σας στην οποία στοχεύετε. Επιλέξτε ανθρώπους που σας κάνουν να νιώθετε περήφανοι για αυτούς, που τους θαυμάζετε και σας αγαπούν, σας θαυμάζουν και ανταποδίδουν τη δέσμευση και την ευγένειά σας. Και δώστε μεγάλη σημασία στις πράξεις τους, γιατί οι πράξεις είναι σημαντικότερες από τα λόγια ή από τις φήμες που ακούμε γι’αυτούς.

14. Δώστε μια ευκαιρία σε νέους ανθρώπους που γνωρίζετε.

Ακούγεται σκληρό αλλά οι σχέσεις φθείρονται και δεν κρατάνε όσο υπολογίζαμε. Αυτό συμβαίνει γιατί τόσο οι άνθρωποι όσο και οι προτεραιότητές τους αλλάζουν καθώς μεγαλώνουν. Καθώς, όμως, κάποιες σχέσεις κάνουν τον κύκλο τους, αρχίζουν κάποιες καινούριες. Εκτιμήστε τις νέες γνωριμίες που μπορεί να κάνετε και μη φοβηθείτε να απαγκιστρωθείτε από αυτές που δεν λειτουργούν πια. Εμπιστευθείτε την κρίση σας κι αφεθείτε στο άγνωστο. Να είστε έτοιμοι για το καινούριο, την πρόκληση, τα μαθήματα που θα πάρετε, αλλάζοντας τη ζωή σας για πάντα.

15.  Αρχίστε να ανταγωνίζεστε τον εαυτό σας.

Εμπνευστείτε από άλλους, μάθετε από τις ιστορίες και τα λάθη τους, αλλά μην μπαίνετε στη διαδικασία να τους ανταγωνισθείτε. Προτιμήστε να κοντράρετε τον εαυτό σας κι έτσι μέρα με τη μέρα θα γίνεστε καλύτεροι. Στόχος σας πρέπει να είναι να σπάτε τα ίδια σας τα ρεκόρ κάθε φορά!

16. Μάθετε να χαίρεστε με τις νίκες των ανθρώπων γύρω σας.

Παρατηρείστε τί είναι αυτό που σας αρέσει σε άλλους ανθρώπους και φροντίστε να τους το επισημαίνετε τακτικά. Δεν φαντάζεστε πόσο παραγωγικό μπορεί να αποδειχθεί το να είστε χαρούμενοι για την πρόοδο των άλλων. Κι επειδή ο τροχός γυρνάει, κάποια στιγμή όλοι όσοι στηρίξατε και θαυμάσετε θα σας ανταποδώσουν τα ίδια αισθήματα και την ίδια στήριξη.

17. Ψάξτε για ένα «ξέφωτο» σε στιγμές απόγνωσης.

Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά και σας κατακλύζουν αρνητικά συναισθήματα και απελπισία, βρείτε λίγο χρόνο να πάρετε μερικές βαθειές ανάσες, να ηρεμήσετε και να θυμηθείτε πόσα έχετε καταφέρει ως τώρα. Συγκεντρωθείτε σε όσα έχετε ήδη και όχι σε όσα δεν διαθέτετε. Θα βρείτε την ενέργεια να συνεχίσετε και θα εκπλήξετε τον εαυτό σας.

18. Μάθετε να συγχωρείτε.

Είναι σημαντικό να ξέρουμε να συγχωρούμε τόσο τους άλλους όσο και τους εαυτούς μας. Όλοι έχουμε πληγωθεί από αποφάσεις που πήραμε ή που πήραν άλλοι για εμάς. Ο πόνος κρατάει μερικές φορές πάρα πολύ και το μόνο καλό γιατροσόφι είναι η συγχώρεση. Το να συγχωρείς σημαίνει ότι αφήνεις πίσω σου τον πόνο και τα λάθη και κοιτάζεις μπροστά, επιλέγοντας να μάθεις από οποιοδήποτε λάθος πώς θα διαχειρίζεσαι καλύτερα τη ζωή σου

19. Βοηθήστε τους γύρω σας.

Νοιαστείτε. Οδηγείστε κάποιον που δεν ξέρει το δρόμο, αν εσείς τον ξέρετε καλύτερα. Δώστε το χέρι σας εκεί που το έχουν ανάγκη. Το συναίσθημα είναι ασύγκριτο και σίγουρα σημαίνει πως κάποια στιγμή όλη η αγάπη και η καλοσύνη που προσφέρατε θα γυρίσουν σε εσάς όταν τη χρειαστείτε.

20. Δώστε σημασία στην εσωτερική φωνή σας.

ν σας βοηθάει κάτι τέτοιο, συζητείστε με τους στενούς σας φίλους τον προβληματισμό σας αλλά να ξέρετε πως η καλύτερη επιλογή που εναπόθεσε η φύση στο γενετικό υλικό μας είναι το ένστικτο. Όταν νιώθετε ότι κάτι είναι σωστό, πείτε το, κάντε το άφοβα. Το ένστικτό μας δύσκολα πέφτει έξω.

21. Προσπαθήστε να ελέγξετε το στρες και κάντε διάλειμμα.

Ελαττώστε ταχύτητα. Αναπνεύστε. Δώστε στον εαυτό σας τη δυνατότητα μιας παύσης, ανασυνταχθείτε και προχωρήστε πιο ψύχραιμα πλέον και ξεκάθαρα. Όταν το άγχος μας χτυπάει την πόρτα, αφιερώστε λίγο χρόνο σε μια ευχάριστη ανάπαυλα που θα φορτίσει ξανά τις μπαταρίες σας και θα σας κάνει πιο παραγωγικούς.

22. Αφεθείτε στη γοητεία των καθημερινών στιγμών.

Αντί να περιμένετε την κατάλληλη στιγμή, τη σωστή στιγμή, το μεγάλο όνειρο να γίνει πραγματικότητα, βρείτε τη χαρά. Θα την εντοπίσετε ανάμεσα σε μικρά καθημερινά πράγματα: τον ζεστό καφέ το πρωί, τη γεύση του σπιτικού φαγητού, τη χαρά του να μοιράζεσαι πράγματα με φίλους και συνεργάτες, όταν ο σύντροφός σου κρατάει το χέρι σου. Στο σύνολό τους, οι μικρές χαρές είναι που δίνουν την ποιότητα στη ζωή μας.

23. Αποδεχθείτε τις λιγότερο τέλειες καταστάσεις.

Θυμηθείτε το τέλειο είναι ο εχθρός του καλού. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τους ανθρώπους  που καθημερινά παλεύουν να γίνουν καλύτεροι είναι να αποδεχθούν τον εαυτό τους και τον κόσμο όπως είναι: ατελής. Δεν σημαίνει πως αφηνόμαστε μοιρολατρικά σε μια μετριοπαθή ζωή αλλά μαθαίνουμε να αγαπάμε και να εκτιμάμε τα πράγματα όπως είναι, έστω κι αν δεν είναι τέλεια.

24. Εργαστείτε καθημερινά για τους στόχους σας.

Θυμηθείτε πως κάθε ταξίδι ξεκινάει με ένα μικρό βήμα κάθε φορά. Δεν φτάνουμε ποτέ αμέσως στον προορισμό. Ένα βήμα την ημέρα σας φέρνει όλο και πιο κοντά στο όνειρό σας. Κι όσο πιο πολύ δουλεύεις, τόσο η τύχη σε βοηθάει. Πολλοί δεν αντέχουν την καθυστέρηση και τα παρατάνε. Εκείνοι, όμως, που επιλέγουν να κάνουν πένα μικρό βήμα κάθε φορά, στο τέλος τα καταφέρνουν.

25. Μην κρύβετε τα συναισθήματά σας.

Αν έχετε πληγωθεί, αφήστε τον πόνο να ζυμωθεί μέσα σας και θρηνήστε, αλλά μην απομακρύνεστε από ανθρώπους που αγαπάτε και σας αγαπούν. Μιλήστε μαζί τους. Ακούστε τους. Είναι το πρώτο βήμα για να μαλακώσει ο πόνος.

26. Κάντε μια …απογραφή της ζωής σας ως τώρα.

είτε τις επιλογές σας και τα λάθη σας, εντοπίστε το σημείο που όλα αυτά σας οδήγησαν. Κάντε το εσείς για τη ζωή σας αλλιώς θα σας προλάβει κάποιος άλλος, μετατρέποντάς σας σε πιόνι του. Δεν είναι πάντα εύκολο να το κάνουμε γιατί έχουμε όλοι κάποια εμπόδια στο δρόμο μας. Αλλά αναγνωρίζοντας τη φύση των εμποδίων θα καταφέρουμε να τα ξεπεράσουμε, είναι κι αυτά μέσα στην απογραφή ζωής που οφείλουμε στον εαυτό μας.

27. Φροντίστε τις σημαντικότερες σχέσεις σας.

Φέρτε την ίδια την ευτυχία στη δική σας ζωή αλλά και στη ζωή αυτών που αγαπάτε, απλά λέγοντάς τους πόσα σημαίνει για εσάς η παρουσία τους. Μπορεί να μην είμαστε σημαντικοί σε όλους, αλλά είμαστε απαραίτητοι σε ορισμένους λίγους που είναι σημαντικοί και για εμάς. Σημασία δεν έχει η ποσότητα των ανθρώπων γύρω μας αλλά η ποιότητά τους. Σε αυτούς, φροντίστε να φέρεστε άψογα.

28. Συγκεντρωθείτε στα πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε.

Δεν είμαστε σε θέση να τα αλλάξουμε όλα, αλλά πάντα μπορούμε να αλλάξουμε κάτι. Το να επενδύετε χρόνο σε πράγματα που είναι πέραν του ελέγχου σας είναι απλά σπατάλη του χρόνου και της ενέργειάς σας και δεν αξίζει. Αντίθετα, εστιάστε σε όλα όσα μπορείτε να χειριστείτε και αναλάβετε δράση.

29. Φανταστείτε ένα αίσιο τέλος σε όσα σας απασχολούν.

ο μυαλό μπορεί να φέρεις εις πέρας οποιαδήποτε αποστολή, αρκεί να το πείσουμε ότι μπορεί. Απαλλαχθείτε από αρνητικές σκέψεις και καταστροφικά συναισθήματα. Όπως και να έχει η κατάσταση που αντιμετωπίζετε, εστιάστε την προσοχή σας σε αυτό που ΘΕΛΕΤΕ να συμβεί. Δεν μπορείτε να τα ελέγξετε όλα, αλλά σίγουρα μπορείτε να ορίσετε εσείς την αντίδρασή σας σε αυτά και τον τρόπο που θα διαχειριστείτε κάθε κατάσταση.

30. Συνειδητοποιείστε πόσο «ευλογημένοι» είστε.

Όπως είπε και ο Ανρί Νταβίντ Θορώ, η ευλογία είναι η ικανότητα ν ζεις τη ζωή απόλυτα. Ακόμα και τις πιο δύσκολες μέρες, δοκιμάστε να δείτε τη ζωή κάτω από ένα θετικό πρίσμα: Έχω ένα σπίτι να κοιμηθώ, μια κουβέρτα να σκεπαστώ, δεν κοιμήθηκα νηστικός, δεν ζω μέσα στο φόβο, το πρωί θα έχω ρούχα να φορέσω, έχω πόσιμο νερό, ιατρική περίθαλψη. Υπάρχουν εκεί έξω άνθρωποι που στερούνται πολλά από αυτά, αν όχι όλα. Άρα, γιατί να μην είμαστε ευχαριστημένοι κάθε μέρα; Πόσο ευγνώμονες, μάλιστα, θα έπρεπε να νιώθουμε!

31. Ο πόνος είναι μέρος της ανάπτυξης.

Μερικές φορές η ζωή κλείνει τις πόρτες, γιατί είναι η ώρα να προχωρήσουμε προς τα εμπρός. Αυτό είναι ένα πολύ καλό πράγμα. Πολλές φορές δεν κάνουμε βήματα μπροστά αν δεν μας αναγκάσουν οι περιστάσεις. Όταν οι καιροί είναι δύσκολοι, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι κανένας πόνος δεν έρχεται χωρίς σκοπό. Προσπεράστε τη δυσκολία, αλλά μην ξεχνάτε ποτέ τι σας δίδαξε. Το ότι η ζωή χρειάζεται αγώνα δεν σημαίνει ότι δεν θα τα καταφέρετε. Κάθε μεγάλη επιτυχία απαιτεί δύσκολη προσπάθεια. Το καλό πράγμα αργεί. Να έχετε υπομονή και να παραμείνετε αισιόδοξος. Όλα θα γίνουν. Ίσως όχι αμέσως, κάποια στιγμή όμως σίγουρα.

Να θυμάστε ότι υπάρχουν δύο είδη πόνου: Ο πόνος που πονάει και ο πόνος που σας αλλάζει. Όταν αφήσετε τη ζωή να σας κυλίσει αντί να της αντισταθείτε, τότε και τα δύο είδη πόνου θα σας βοηθήσουν να ωριμάσετε.

32. Τα πάντα στη ζωή είναι προσωρινά.

Κάθε φορά που βρέχει, κάποτε σταματά και βγάζει ήλιο. Κάθε φορά που θα πληγωθείτε, θα έρθει η στιγμή που θα νιώσετε καλύτερα. Μετά το σκοτάδι υπάρχει πάντα το φως. Αυτό το βλέπουμε κάθε πρωί, αλλά εξακολουθούμε να το ξεχνάμε, επιλέγοντας τη σκέψη ότι το σκοτάδι θα διαρκέσει για πάντα. Δεν διαρκεί. Τίποτα δεν διαρκεί για πάντα.

Έτσι, αν τα πράγματα σας πάνε καλά τώρα, απολαύστε το. Δεν θα διαρκέσει για πάντα. Αν τα πράγματα σας πάνε άσχημα, μην ανησυχείτε γιατί ούτε αυτό πρόκειται να διαρκέσει για πάντα. Επειδή η ζωή σας δεν είναι εύκολη αυτή τη στιγμή, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να χαμογελάσετε. Επειδή υπάρχει κάτι που σας προβληματίζει δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να χαμογελάσετε. Κάθε στιγμή που έρχεται, σας δίνει μια νέα αρχή και ένα νέο τέλος. Μπορείτε να βρείτε μια δεύτερη ευκαιρία, το αμέσως επόμενο δευτερόλεπτο. Απλά πρέπει να την αρπάξετε και να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε.

33. Με το να ανησυχείτε και να διαμαρτύρεστε για τα πάντα δεν αλλάζει κάτι.

Αυτοί που διαμαρτύρονται περισσότερο, πετυχαίνουν τα λιγότερα στη ζωή. Είναι καλύτερο να προσπαθούμε να πετύχουμε κάτι μεγάλο και να αποτύχουμε, παρά να μην προσπαθήσουμε καθόλου και να πετύχουμε. Τίποτα δεν τελείωσε αν αποτύχατε σε μια προσπάθεια σας. Αντίθετα όλα τελειώνουν αν δεν προσπαθήσετε καθόλου και το μόνο που κάνετε είναι να διαμαρτύρεστε ότι όλα σας πάνε στραβά.

Αν πιστεύουμε σε κάτι, συνεχίζουμε να το προσπαθούμε. Μην αφήνετε τις σκιές του παρελθόντος να σας κρύψουν το κατώφλι των μελλοντικών σας στόχων. Μην περνάτε τις μέρες σας γκρινιάζοντας για το χθες. Αναλάβετε δράση αντ ‘αυτού. Αφήστε ό, τι έχετε μάθει να βελτιώσει το τρόπο που ζείτε. Κάντε μια αλλαγή και ποτέ μην κοιτάξετε πίσω.

Και ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί μακροπρόθεσμα, να θυμάστε ότι η αληθινή ευτυχία αρχίζει μόνο όταν σταματήσετε να διαμαρτύρεστε για τα προβλήματά σας και μόνο όταν αρχίσετε να είστε ευγνώμων για όλα τα προβλήματα που δεν έχετε.

34. Τα σημάδια σας είναι τα σύμβολα της δύναμής σας.

Μην ντρέπεστε ποτέ για τα σημάδια που σας άφησε η ζωή σας. Μια ουλή σημαίνει ότι το κακό έχει τελειώσει και η πληγή κλείνει. Αυτό σημαίνει ότι νικήσατε τον πόνο, πήρατε το μάθημα, δυναμώσατε και προχωρήσατε μπροστά. Μια ουλή είναι το τατουάζ του θριάμβου για το οποίο πρέπει να νιώθετε υπερήφανοι. Μην αφήνετε τα σημάδια σας να σας κρατήσουν ομήρους. Μην τα αφήνετε να σας οδηγούν να ζείτε μια φοβισμένη ζωή. Δεν μπορείτε να κάνετε τα σημάδια της ζωής σας να εξαφανιστούν, αλλά μπορείτε να αλλάξετε το τρόπο που τα βλέπετε. Μπορείτε να αρχίσετε να βλέπετε τα σημάδια σας ως ένα σημάδι δύναμης και όχι πόνου.

Ο Rumi είπε κάποτε, “Η πληγή είναι το μέρος από όπου μπαίνει το φως στο σώμα.” Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο κοντά στην αλήθεια. Από τα δεινά έχουν προκύψει οι ισχυρότερες ψυχές. Οι πιο ισχυροί χαρακτήρες σε αυτό το μεγάλο κόσμο έχουν σφυρηλατηθεί με ουλές. Δείτε τα σημάδια σας ως ένα σημάδι του «ΝΑΙ! Το έκανα αυτό! Επέζησα και έχω τα σημάδια που το αποδεικνύουν! Τώρα έχω την ευκαιρία να γίνω ακόμη δυνατότερος. “

35. Κάθε μικρός αγώνας είναι ένα βήμα προς τα εμπρός.

Στη ζωή, υπομονή δεν σημαίνει να περιμένεις. Σημαίνει να έχεις την ικανότητα να κρατήσεις μια σωστή στάση, ενώ εργάζεσαι σκληρά για να πετύχεις τα όνειρά σου γνωρίζοντας ότι ο κόπος σου αξίζει τον κόπο. Έτσι, αν έχετε σκοπό να προσπαθήσετε, βρείτε το χρόνο να το πάτε μέχρι τέλους. Βρείτε το χρόνο να ολοκληρώσετε όλη τη διαδρομή. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να ξεκινήσετε καν.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα χάσετε για λίγο την σταθερότητα και την άνεση σας. Θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν θα τρώτε όσο τρώγατε και ότι δεν θα κοιμάστε όσο είχατε συνηθίσει να κοιμάστε. Θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα θυσιάσετε τις σχέσεις σας. Ότι θα σας κοροϊδέψουν οι συμμαθητές σας. Ότι θα περάσετε ένα μεγάλο διάστημα μοναξιάς. Η μοναξιά, όμως, είναι το δώρο που καθιστά δυνατά τα σπουδαία πράγματα. Σας δίνει το χώρο που χρειάζεστε. Όλα τα άλλα είναι μια δοκιμασία της αποφασιστικότητας σας, για το πόσο το θέλετε πραγματικά.

Και αν το θέλετε, θα το κάνετε, παρά την αποτυχία και την απόρριψη. Και σε κάθε βήμα θα αισθάνεστε καλύτερα από όσο μπορείτε να φανταστείτε. Θα συνειδητοποιήσετε ότι ο αγώνας δεν βρίσκεται στη διαδρομή, είναι η διαδρομή. Και αξίζει τον κόπο. Έτσι, αν έχετε σκοπό να προσπαθήσετε, περπατήστε όλη τη διαδρομή μέχρι τέλους. Δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα στον κόσμο … δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από το να γνωρίζεις τι σημαίνει να είσαι ΖΩΝΤΑΝΟΣ.

36. Η αρνητικότητα των άλλων ανθρώπων δεν είναι δικό σας πρόβλημα.

Να είστε θετικοί όταν η αρνητικότητα σας περιβάλλει. Να χαμογελάτε όταν οι άλλοι προσπαθούν να σας τραβήξουν κάτω. Είναι ένας εύκολος τρόπος για να διατηρήσετε τον ενθουσιασμό σας και την εστίαση σας. Όταν οι άλλοι σας αντιμετωπίζουν με άσχημο τρόπο, συνεχίστε να είστε ο εαυτός σας. Μην αφήσετε ποτέ την πικρία κάποιου άλλου να αλλάξει αυτό που είστε. Μην παίρνετε αυτά που λένε οι άλλοι προσωπικά, ακόμη και αν είναι προσωπικά. Σπάνια οι άνθρωποι κάνουν πράγματα εξαιτίας σας. Ότι κάνουν, το κάνουν εξαιτίας τους.

Πάνω απ ‘όλα, μην αλλάξετε ποτέ απλά για να εντυπωσιάσετε κάποιον που λέει ότι δεν είστε αρκετά καλός. Να αλλάξετε επειδή αυτό θα σας κάνει καλύτερο άνθρωπο και θα σας οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον. Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να μιλάνε για εσάς, ανεξάρτητα από το τι κάνετε ή πόσο καλά μπορείτε να το κάνετε. Έτσι να ανησυχείτε για τον εαυτό σας, πριν αρχίσετε να ανησυχείτε για το τι σκέφτονται οι άλλοι. Αν πιστεύουμε σε κάτι, δεν πρέπει να φοβόμαστε να αγωνιστούμε για αυτό. Τη μεγάλη δύναμη θα τη βρείτε αν αγνοήσετε όσους υποστηρίζουν ότι δεν μπορείτε να τα καταφέρετε.

Σίγουρα το έχετε ακούσει κάπου: “Η ζωή έρχεται μόνο μία φορά”. Αλήθεια είναι. Για αυτό, κάντε ό, τι σας κάνει ευτυχισμένο και να είστε μαζί με όποιον σας κάνει να χαμογελάτε.

37. Ότι είναι γραφτό να γίνει, τελικά θα ΓΙΝΕΙ.

Η αληθινή δύναμη έρχεται όταν, ενώ έχετε τόσα πολλά να κλάψετε και να στεναχωρηθείτε, προτιμάτε να χαμογελάσετε και να εκτιμήσετε τη ζωή σας. Υπάρχουν ευλογίες κρυμμένες σε κάθε αγώνα που αντιμετωπίζετε. Θα πρέπει όμως να είστε πρόθυμοι να ανοίξετε τη καρδιά και το μυαλό για να τις δείτε. Δεν μπορείτε να αναγκάσετε τα πράγματα να συμβούν. Μπορείτε όμως να προσπαθήσετε πολύ σοβαρά. Σε κάποιο σημείο ίσως θα πρέπει να αφήσετε να γίνει αυτό που είναι γραφτό να γίνει.

Στο τέλος, το να αγαπήσετε τη ζωή σας σημαίνει να εμπιστευτείτε τη διαίσθησή σας, να παίρνετε ρίσκα, να χάνετε και να βρίσκετε την ευτυχία, να αποκτήσετε όμορφες αναμνήσεις και να μάθετε μέσα από την εμπειρία. Είναι ένα μακρύ ταξίδι. Θα πρέπει να σταματήσετε να ανησυχείτε, να αναρωτιέστε και να αμφιβάλλετε για κάθε βήμα που κάνετε. Να χαμογελάτε, να ζείτε συνειδητά την κάθε στιγμή και να απολαύσετε τη ζωή σας, όπως αυτή ξετυλίγεται. Μπορεί να μην καταλήξετε ακριβώς εκεί που θέλατε να πάτε, αλλά θα φθάσετε τελικά ακριβώς εκεί που πρέπει να πάτε.

38. Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να συνεχίσετε.

Μην φοβάστε να προσπαθήσετε ξανά, να αγαπήσετε και πάλι, να ζήσετε και πάλι και να ονειρευτείτε και πάλι. Μην αφήνετε ένα σκληρό μάθημα να σκληρύνει την καρδιά σας. Τα καλύτερα μαθήματα της ζωής συχνά διδάσκονται από τα χειρότερα λάθη και στις χειρότερες συνθήκες. Θα υπάρξουν στιγμές που θα νομίζετε ότι τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα. Ότι έχετε φτάσει στον πάτο του βαρελιού και ότι δεν πρόκειται να ξεφύγετε ποτέ από το αδιέξοδο. Δεν ισχύει. Όταν αισθάνεστε ότι ξεμείνατε από δυνάμεις και ότι είστε έτοιμος να τα παρατήσετε, να θυμάστε ότι μερικές φορές τα πράγματα πρέπει να πάνε πολύ στραβά πριν εξελιχθούν σωστά. Μερικές φορές πρέπει να ζήσετε το χειρότερο, για να φτάσετε στο καλύτερο.

39.  Βρες μία ισορροπία ανάμεσα στο “ψάχνω την αγάπη” και στο “την αφήνω να έρθει”

Ο έρωτας έρχεται εκεί που δεν το περιμένεις. Ένα κλισέ που δεν είναι η απόλυτη αλήθεια. Συν Αθηνά και χείρα κίνει είναι το motto σου αν θέλεις πραγματικά να βρεις μια ποιοτική σχέση. Αυτό θα ξεκινήσει πρώτα από σένα βάζοντας ως προτεραιότητα να είσαι ευτυχισμένη. Έτσι θα είσαι και ευχαριστημένη και δεν θα μείνεις προσκολλημένη σε όλα αυτά τα “πρέπει” που έχεις βάλει για τον μελλοντικό σου σύντροφο.

40. Το να έχεις ξεκαθαρίσει τις προθέσεις σου θα σε βοηθήσει να κάνεις πιο ουσιαστικές επαφές

Αν ξέρεις τι ακριβώς ψάχνεις, έχεις πολλές περισσότερες πιθανότητες να το βρεις. Δεν θα χάσεις χρόνο βγαίνοντας με λάθος υποψήφιους. Αν ξέρεις ότι ψάχνεις μακροχρόνια σχέση, για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να βγαίνεις με κάποιον που δεν είναι σε αυτή τη φάση.

1000-little-things-happy-successful-people-do-differentlyΝαι, η ζωή είναι σκληρή, αλλά εσείς είστε πιο σκληρός. Βρείτε τη δύναμη να γελάτε κάθε μέρα. Βρείτε το θάρρος να αισθανθείτε διαφορετικά, όμορφα. Ανακαλύψτε στη καρδιά σας τον τρόπο να κάνετε τους άλλους να χαμογελούν. Μην εκνευρίζεστε με πράγματα που δεν μπορείτε να αλλάξετε. Ζήστε απλά. Μοιράστε την αγάπη σας απλόχερα. Μιλήστε με ειλικρίνεια. Εργαστείτε επιμελώς. Ακόμη και αν πέσετε, σηκωθείτε και συνεχίστε. Συνεχίστε.

Κάθε πρωί που θα ξυπνάτε, να έχετε στο μυαλό σας αυτή τη λίστα:

“Να σκέφτεσαι θετικά. Να τρως υγιεινά. Να ασκείς το σώμα σου. Να ανησυχείς λιγότερο. Να δουλέψεις σκληρά. Να γελάς συχνά. Να κοιμάσαι καλά. Επανάληψη…”

Των Marc και Angel  Chernoff συγγραφέων του Best Seller “1000 μικρά πράγματα που οι ευτυχισμένοι επιτυχημένοι άνθρωποι κάνουν διαφορετικά”.