Ποιές είναι οι πιο συνηθισμένες (και ύπουλες) χειριστικές πρακτικές που συμβαίνουν στις σχέσεις;

Gaslighting Περιγράφει έναν χειριστικό σύζυγο που χειραγωγεί τη γυναίκα του σε τέτοιο σημείο που εκείνη χάνει επαφή με την πραγματικότητα. Όταν αρχίζει αυτή να αμφισβητεί τον ίδιο τον εαυτό της και πιστεύει μόνο αυτά που σου λέει ο άλλος.

xeiristikos

✔ Η τακτική της σιωπής

Η κλασική αποφευκτική τάση. Όταν αγνοούν αυτά που λες ενώ βρίσκεστε στον ίδιο χώρο. Αν και υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν τον χρόνο τους πριν απαντήσουν, είναι σημαντικό να σέβονται τα συναισθήματα του άλλου και να μπαίνουν όρια.

✔ Το παιχνίδι των ενοχών

Το χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι όταν ο ένας θέλει να χωρίσει. «Δεν σκέφτεσαι τι έχω θυσιάσει για εσένα», είναι μία κλασική φράση. Αν την πεις σε έναν βαθιά ενοχικό άνθρωπο, ξέρεις ότι πατάς τα κουμπιά του και ότι θα τον αναγκάσεις να μείνει ή να κάνει αυτά που θες.

✔ Οι πολλές κολακείες

Αν έχεις έναν σύντροφο που σε εξυψώνει συνέχεια και χρησιμοποιεί τα θετικά σου για να σε κρατήσει στη σχέση, υπάρχει ο κίνδυνος να αποφεύγει τα προβλήματα και τις διαφωνίες. Μία σχέση πρέπει να είναι ισότιμη και να περιλαμβάνει θετική επιβράβευση αλλά και εκδήλωση παραπόνων.

✔ Love bombing

Άλλη μία νέα τάση που είναι τρομερά χειριστική γιατί δεν είναι ξεκάθαρη. Όταν βομβαρδίζεσαι με δώρα και εκδηλώσεις αγάπης, νιώθεις ότι είσαι πολύ τυχερή. Όταν όμως συμβαίνει πολύ συχνά, μάλλον γίνεται για να μείνεις στη σχέση από υποχρέωση ή για να συγχωρήσεις τοξικές συμπεριφορές.

✔ Οι χειριστικοί άνθρωποι δεν κατανοούν την έννοια των ορίων. Θα επιδιώξουν σθεναρά αυτό που θέλουν και δεν δίνουν ελάχιστη σημασία για το ποιος πληγώνεται στην πορεία. Δεν τους νοιάζει ο προσωπικός σας χώρος και θα επιδιώξουν να τον καταλάβουν αμέσως – σωματικά, συναισθηματικά, ψυχολογικά ή πνευματικά.

✔ Ο χειριστικός άνθρωπος αποφεύγει να πάρει ευθύνη για τη δική του συμπεριφορά, κατηγορώντας τους άλλους ότι την προκάλεσαν.

✔ Αν θέλετε να διακρίνετε εύκολα τους χειριστικούς ανθρώπους από τους συμπονετικούς ανθρώπους, δώστε προσοχή στον τρόπο που μιλούν για τους άλλους. Συχνά θα μιλάνε και για σας πίσω από την πλάτη σας, με τον ίδιο τρόπο που μιλάνε για άλλους ανθρώπους.

✔ Ποτέ μην σπαταλάτε χρόνο προσπαθώντας να εξηγήσετε το ποιοι είστε σε ανθρώπους που έχουν ταχθεί να σας παρεξηγήσουν. Αν κάποιος δεν σας καταλαβαίνει, μην περιμένετε ώσπου να το κάνει. Μην το κάνετε αυτοσκοπό σας: να κάνετε τους άλλους να σας καταλάβουν για να τους αρέσετε – δεν ενδιαφέρονται για εσάς ως άτομα.

✔ Χαρακτηρίστε τους ανθρώπους από τις πράξεις τους και ποτέ δεν θα ξεγελαστείτε από τα λόγια τους. Να θυμάστε πάντα ότι αυτά που ένα άτομο λέει και πράττει, είναι δύο πολύ ξεχωριστά πράγματα. Παρατηρήστε κάποιον από κοντά, χωρίς να προσπαθήσετε να τον δικαιολογήσετε: συνήθως αυτό που βλέπετε είναι η αλήθεια.