Ο γάμος από έρωτα έχει αποτύχει !;

Με θαυμαστικό ή με ερωτηματικό; Οι πολέμιοι του θεσμού του γάμου θα βάλουν θαυμαστικό ζητωκραυγάζοντας και εξηγώντας ότι γάμος και έρωτας δεν πάνε μαζί, ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα, ο γάμος -για να θεωρείται επιτυχημένος- πρέπει να είναι σαν μια επιχειρηματική συμφωνία και πάει λέγοντας!

341060

Οι φανατικοί του θεσμού θα βάλουν ερωτηματικά (πολλά κι όχι μόνο ένα)  υποστηρίζοντας ότι ο γάμος είναι η φυσική κατάληξη του έρωτα κι ότι ακόμα και η εκκλησία ευλογεί τρεις γάμους, επιτρέποντας έτσι το δικαίωμα στην αυταπάτη …γιατί όπου λάθος και πάθος!

Ο Pascal Bruckner, ο Γάλλος φιλόσοφος, δοκιμιογράφος και βραβευμένος μυθιστοριογράφος,  μια από τις πιο φωτεινές, δραστήριες και διεθνώς αναγνωρισμένες μορφές της σύγχρονης γαλλικής κουλτούρας που έγινε γνωστός στη χώρα μας από το φημισμένο μυθιστόρημά του “Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα”, καταθέτει τις απόψεις του για το θεσμό του γάμου στη σημερινή εποχή, μια εποχή που είμαστε εντελώς ελεύθεροι να ερωτευτούμε και να παντρευτούμε με τη θέλησή μας: «Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, υπάρχει ο πειρασμός, η επιθυμία για αλλαγή, η επιθυμία να αποδείξει κανείς στον εαυτό του ότι είναι ελεύθερος», λέει ο Bruckner. «Όταν αυτός που αγαπάμε αποτελεί από μόνος του ένα σύμπαν που ικανοποιεί όλες τις προσδοκίες μας, αυτός είναι και ο ιδανικός έρωτας.

Σε αντίθεση με τους παππούδες και τους γονείς μας, το μοντέρνο ζευγάρι ξέρει ότι είναι θνητό, επειδή το μόνο στήριγμά του είναι ο έρωτας. Και όταν αυτός φύγει, φεύγει μαζί του και ο λόγος για τον οποίο μένουμε με τον άλλον, αφού ο θεσμός του γάμου δεν είναι πλέον παρά κάτι τυπικό. Ο αμοιβαίος έρωτας όμως είναι σπάνιος, όπως και ο έρωτας που διαρκεί.

Πολλές φορές, θέλουμε απελπισμένα να ζήσουμε με κάποιον. Από τη στιγμή, όμως, που η κοινή ζωή εδραιώνεται με έναν γάμο συνειδητοποιούμε ότι η άνεση που αναζητούσαμε σκοτώνει τον έρωτα. Έτσι ο έρωτας πεθαίνει μιας και δεν τροφοδοτείται πια από την προσμονή, την ανησυχία, την έγνοια να αρέσουμε στον άλλον, όταν το ζευγάρι πέφτει σε μια ρουτίνα. Στη Γαλλία συχνά οι άνθρωποι παντρεύονται έπειτα από 20 ή 30 χρόνια συμβίωσης. Ο γάμος που κάποτε σηματοδοτούσε την αρχή της ερωτικής ζωής σήμερα σηματοδοτεί την κατάληξή της. Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική προοπτική. Παντρευόμαστε όταν πιστεύουμε ότι αξίζουμε το θεσμό αυτόν. Η μεγάλη επανάσταση που συντελέστηκε τον 20ό αιώνα στην Ευρώπη είναι, ότι παλαιότερα ιερός θεωρούνταν ο γάμος, ενώ σήμερα ιερός θεωρείται ο έρωτας».

87627-dream-wedding-couple-wedding-on-the-beachΟ Osho ένας από τους σημαντικότερους δασκάλους και θρησκευτικούς ηγέτες του 20ου αιώνα, που επηρέασε πολλούς φωτισμένους ανθρώπους με τις διδασκαλίες του, έχει πει τα εξής: «Κατ’ εμένα, ο γάμος είναι ένα νεκρό πράγμα. Είναι ένας θεσμός και δεν μπορείς να ζήσεις μέσα σε ένα θεσμό. Μόνο οι τρελοί ζουν μέσα σε θεσμούς και ιδρύματα.

Στη Δύση, ο γάμος καταρρέει, διότι έχει ως βάση του τον έρωτα και αυτό δεν μπορεί ποτέ να αποτελέσει πραγματικά μια σπουδαία βάση για το γάμο, διότι ο έρωτας είναι διασκέδαση και παιχνίδι. Αν παντρευτείς κάποιον από έρωτα, θα απογοητευτείς, γιατί σύντομα θα χαθεί η διασκέδαση, θα χαθεί η αίσθηση του καινούργιου και θα έρθει μέσα η πλήξη. Ο γάμος είναι για βαθιά φιλία, για βαθιά οικειότητα, για τη συνύπαρξη, για να δουλέψεις πάνω σε κάτι που δεν μπορείς να το κάνεις μόνος σου και που μπορείτε να το κάνετε μαζί. Ο έρωτας υπονοείται εκεί, αλλά δεν είναι μόνο αυτός. Δεν υπάρχει ασφάλεια στον έρωτα, ο έρωτας είναι ανασφαλής ενώ ο γάμος είναι ένα είδος ασφάλειας: το δημαρχείο, η αστυνομία, τα δικαστήρια, το κράτος, η κοινωνία, η θρησκεία, όλα αυτά τον στηρίζουν.

They have that unconditional loveΟ γάμος είναι και μόνιμος: μπορείς να στηριχτείς πάνω του. Στα γεράματα θα είναι χρήσιμος. Είναι ένας τρόπος για να αποφεύγεις τις δυσκολίες, όποτε όμως αποφεύγεις τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, θα έχεις αποφύγει και το μεγάλωμά σου επίσης. Οι παντρεμένοι δεν μεγαλώνουν ποτέ. Οι εραστές μεγαλώνουν, διότι χρειάζεται να ανταποκρίνονται την κάθε μια στιγμή στην πρόκληση χωρίς καμιά ασφάλεια.»

Ο δικός μας Σωκράτης ανέφερε εκτός των άλλων: «Όσον αφορά το γάμο, ας πάρει ένας άνθρωπος όποια πορεία θέλει. ‘Ένα είναι σίγουρο ότι θα μετανιώσει. Σε συμβουλεύω να παντρευτείς. Αν βρεις μια καλή γυναίκα θα είσαι ευτυχισμένος. Αν όχι, θα γίνεις φιλόσοφος»!

Βιβλιογραφία/Πηγές

  • The New Dawn του Osho
  • The Message Beyond Words του Osho
  • The Ultimate Alchemy του Osho
  • Ο Γάμος από έρωτα έχει αποτύχει; του Pascal Bruckner

Πηγή  Ελίζα Γεωργιάδου