Ο Ελβετός ψυχίατρος και φιλόσοφος Καρλ Γιουνγκ. που πέθανε σαν σήμερα 6 Ιουνίου του 1961, ήταν ιδρυτής της αναλυτικής ψυχολογίας. Οι ιδέες του και θεωρίες του άνοιξαν τον δρόμο στις μοντέρνες ψυχιατρικές πρακτικές, όπως και την δημιουργία των αρχετύπων: Συμπλέγματα, εξωστρέφεια, εσωστρέφεια και το συλλογικό ασυνείδητο.
Ο Γιουνγκ επηρέασε μεγάλα μυαλά όπως οι Joseph Campbell, Herman Hesse, Alan Watts, Erich Neumann και πολλούς άλλους. Ένωσε μαζί την έμφυτη ανθρώπινη έμφυτη πνευματικότητα και την συσχέτισε με άλλες επιστήμες. Η έρευνα « A Review of General Psychology» έκανε τον Γιουνγκ τον 23ο πιο συχνά αναφερόμενο ψυχολόγο του 20ου αιώνα. Μία από τις θεωρίες του στα ανθρώπινα στάδια ανάπτυξης ανέλυσε στα στάδια σε τέσσερα γενικά αρχέτυπα, 4 φάσεις που περνάμε στη διάρκεια της ζωής μας.
«Τελείως απροετοίμαστοι, βηματίζουμε προς το απόγευμα της ζωής μας. Ακόμη χειρότερα, κάνουμε αυτό το βήμα με την ψεύτικη προϋπόθεση ότι οι αλήθειες μας και τα ιδανικά μας θα συνεχίζουν να μας χρησιμεύουν όπως μέχρι σήμερα. Αλλά δεν μπορούμε να ζήσουμε το απόγευμα της ζωής, σύμφωνα με το πρόγραμμα του πρώτου καιρού της ζωής μας, γιατί ό,τι ήταν μεγάλο στην αρχική φάση της ζωής μας, θα είναι λίγο το βράδυ και ό,τι ήταν αλήθεια στην αρχή, το βράδυ θα έχουν γίνει ένα ψέμα.»
~ Carl Jung
1. Το Στάδιο του Αθλητή
Σε αυτό το στάδιο, είμαστε κυρίως απασχολημένοι την εμφάνιση μας, με τον τρόπο που βλέπουμε το σώμα μας. Σε αυτό το στάδιο θα μπορούσαμε να μείνουμε για ώρες κοιτάζοντας και θαυμάζοντας τον εαυτό μας στον καθρέφτη. Το σώμα μας, η εμφάνιση μας είναι το πιο σημαντικό πράγμα για μας, τίποτα άλλο.
2. Το Στάδιο του Πολεμιστή
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σε αυτό το στάδιο, το κύριο μέλημά μας είναι να βγούμε και να κατακτήσουμε τον κόσμο, να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε, να κάνουμε ό, τι κάνουν οι πολεμιστές, να ενεργούμε σαν πολεμιστές δράσει. Αυτό είναι ένα στάδιο, όταν συνεχώς σκεφτόμαστε τρόπους για να κερδίσουμε περισσότερα οποιονδήποτε άλλο, ένα στάδιο σύγκρισης, νικώντας τους γύρω ώστε να αισθανόμαστε καλύτερα επειδή έχουμε επιτύχει περισσότερα, διότι είμαστε οι πολεμιστές, οι γενναίοι.
3. Το Στάδιο της Δήλωσης
Προς το παρόν, σε αυτό το στάδιο στη ζωή μας, θα συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό που έχουμε επιτύχει μέχρι στιγμής δεν είναι αρκετό για να αισθανόμαστε πλήρης, για να είμαστε ευτυχισμένοι … τώρα αναζητούμε τρόπους για να κάνουμε τη διαφορά στον κόσμο, τρόπους για να εξυπηρετήσουμε εκείνους γύρω μας. Μπορούμε τώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτά που κυνηγήσαμε μέχρι τώρα, χρήματα, δύναμη, υλικά αγαθά, θα συνεχίσουν να εμφανίζονται στη ζωή μας, αλλά δεν μπορούμε πλέον να τους αποδίδουμε την ίδια αξία όπως και πριν, δεν είμαστε πλέον προσκολλημένοι σε αυτά τα πράγματα, επειδή είμαστε τώρα σε ένα διαφορετικό στάδιο της ζωής μας, όπου ξέρουμε ότι υπάρχουν περισσότερα στη ζωή από αυτά. Μπορούμε να τα δεχτούμε, να τα αποδεχτούμε και να είμαστε ευγνώμονες, αλλά είμαστε έτοιμοι να τα αφήσουμε πίσω ανά πάσα στιγμή. Ψάχνουμε τρόπους για να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε μόνο για τον εαυτό μας, τρόπους για να προσφέρουμε.
“Τώρα ξέρετε ότι πρέπει να δώσετε και να πάρετε και είναι καιρός για σας να σταματήσετε να είστε εγωιστές και εγωκεντρικοί και να σκεφτείτε τρόπους για να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη, για να αφήσετε αυτόν τον κόσμο καλύτερο από ό, τι ήταν όταν φτάσατε σε αυτόν”
4. Το Στάδιο του Πνεύματος
Σύμφωνα με τον Jung, αυτή θα είναι η τελευταία φάση της ζωής μας, ένα στάδιο όπου μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι κανένα από αυτά τα 3 στάδια δεν είναι πραγματικά αυτό που είμαστε. Αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε κάτι περισσότερο από το σώμα μας, είμαστε περισσότερο από τα υπάρχοντά μας, περισσότερο από ό, τι οι φίλοι μας, τη χώρα μας και ούτω καθεξής. Ερχόμαστε στη συνειδητοποίηση ότι είμαστε θεϊκά όντα, πνευματικά όντα που έχουν μια ανθρώπινη εμπειρία, και όχι ανθρώπινα όντα που έχουν μια πνευματική εμπειρία. Γνωρίζουμε τώρα ότι αυτό δεν είναι το σπίτι μας, και δεν είμαστε αυτό που νομίζαμε ότι είμαστε. Είμαστε σε αυτόν τον κόσμο, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είμαστε τώρα σε θέση να παρατηρήσουμε τον εαυτό μας από μια διαφορετική σκοπιά. Είμαστε πλέον σε θέση να βγούμε από το δικό μας το μυαλό, από το ίδιο μας το σώμα και να καταλάβουμε ποιοι είμαστε πραγματικά, να δούμε τα πράγματα με τον τρόπο που είναι.
Πάνω από 2500 χρόνια πριν, ο Λάο Τσε (604 π.Χ. – 531 π.Χ.), αυτός ο σοφός που ζούσε στην Κίνα, προσπαθούσε να μας διδάξει ακριβώς αυτό, προσπαθούσε να μας διδάξει πώς να φτάσουμε σε αυτό το τελευταίο στάδιο της ζωής, αυτό το πνευματικό στάδιο:
“Μπορείτε να γυρίσετε πίσω το μυαλό σας και να καταλάβετε όλα τα πράγματα; Τη γέννηση και την ανατροφή, να έχετε χωρίς να κατέχετε, να ενεργείτε χωρίς προσδοκίες, να καθοδηγείτε και να μην προσπαθείτε να ελέγξετε: αυτή είναι η υπέρτατη αρετή “.
Πηγή Luminita Saviuc