1. Επίλεγε λίγους και καλούς για γνωριμία.
Οι ελεύθεροι που δείχνουν ενδιαφέρον σε κάθε σύντροφο που συναντούν ίσως να μη φανούν πρόθυμοι και ανοιχτοί, αλλά απλώς απελπισμένοι.
2. Συντονίσου σε μεγάλο βαθμό με τον άλλον.
Εκτός από το σεξ και τη φιλία, η ικανότητα να συντονίζετε τις καθημερινές υποχρεώσεις, όπως τα ψώνια και τα διάφορα τρεχάματα, είναι κρίσιμο συστατικό της ευτυχίας ενός ζευγαριού. Υπόβαλλέ την σχέση σε πιεστικές δοκιμασίες συντονισμού. Αντί να παρακολουθήσετε τηλεόραση μαζί ή κάτι άλλο εξίσου αναπαυτικό και βολικό, πηγαίνετε ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο, διαδικασία που απαιτεί συνεργασία. Ανάλαβε εσύ για παράδειγμα έξι πράγματα και ανάθεσε στο σύντροφό σου άλλα έξι και μετά αναρωτηθείτε: “Πόσο καλά τα πήγαμε σε αυτά;”».
3. Επαίνεσε τον άλλο, αυτό είναι καλύτερο από την παρηγοριά.
Ο τρόπος που αντιδράς στα καλά νέα του συντρόφου σου είναι πιο σημαντικός από το πώς αντιδράς στις απογοητεύσεις του. Όμως, προσοχή: Ο σύντροφος μπορεί να διαισθανθεί τον ψεύτικο ενθουσιασμό. Βέβαια, μη φανταστείς ότι τα ζευγάρια πρέπει να γιορτάζουν κάθε ευχάριστο γεγονός με δείπνο σε ακριβό εστιατόριο. Τα απλά και ειλικρινή επαινετικά λόγια αρκούν.
4. Ζήτα αυτό που χρειάζεσαι
Όλα τα ζευγάρια διαπράττουν λάθη. Να λες λοιπόν αυτό που αισθάνεσαι, όπως : “Ξέρεις, νιώθω παραμελημένος. Χρειάζομαι να σε βλέπω περισσότερο μες στη μέρα”. Επίσης, για παράδειγμα, αντί να πεις «Έχω βαρεθεί να σου μαγειρεύω», ανάφερε: «Ξέρεις, έχω βαρεθεί να μαγειρεύω. Λέω να παραγγείλουμε απέξω ή να αναλάβεις το μαγείρεμα για λίγο».
5. Επένδυσε σε 60 δευτερόλεπτα
Για τα ζευγάρια που δουλεύουν πολύ, έχουν πολλές υποχρεώσεις και δε διαθέτουν καθόλου χρόνο, οι σύμβουλοι σχέσεων έχουν μία συμβουλή: Τα ζευγάρια να σκεφτούν μια σειρά από πράγματα που τους αρέσει να κάνουν μαζί μέσα σε λιγότερο από 1 λεπτό: να λένε αστεία, να φιλιούνται κ.λπ. Αυτές οι «λεπτομέρειες απόλαυσης των 60 δευτερολέπτων», δε χρειάζεται να γίνονται όλες από κοντά. Ενθαρρύνουν, έτσι, τα ζευγάρια να στέλνουν sms ή e-mail με ένα αστείο ή μια κριτική για ένα εστιατόριο – με ένα σημείωμα. Μειώνουν επίσης τις προσδοκίες του ζευγαριού για καλοκαιρινές διακοπές. Δεν τις αντιμετωπίζουν ως τη μοναδική τους ευκαιρία να έρθουν σε επαφή, αλλά ως μια ευκαιρία να παρατείνουν τις λεπτομέρειες απόλαυσης, επεκτείνοντας το φιλί των 60 δευτερολέπτων σε κάτι περισσότερο.
6. Προτίμησε την πρόληψη από τη θεραπεία
Γνωρίζετε ότι μόνο το 50% των ζευγαριών που ολοκληρώνουν τις συνεδρίες συμβουλευτικής γάμου βελτιώνεται –και διατηρείται έτσι–, όμως το άλλο μισό είτε δε διαπιστώνει βελτίωση είτε υποτροπιάζει.
Και αυτό γιατί τα ζευγάρια συνήθως πηγαίνουν σε σύμβουλο, όταν η σχέση έχει ήδη αρχίσει να καταρρέει.
Οι σύμβουλοι γάμου και σχέσεων προτείνουν έτσι στα ζευγάρια να κάνουν στον εαυτό τους τρεις ερωτήσεις κάθε χρόνο:
* Αισθάνεται ασφαλής ο σύντροφός μου να είναι συναισθηματικά ευάλωτος μαζί μου;
* Νιώθει αποδοχή;
* Όταν νιώθω τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια μου, μπορώ να στραφώ στο σύντροφό μου για υποστήριξη, χωρίς όμως να εισπράξω κριτική;.
Η απάντηση «όχι», έστω και σε μία, μπορεί να είναι σημάδι μιας σχέσης που φθείρεται. Εννοείται ότι τα ζευγάρια να αποφύγουν μια πολύ τοξική συμπεριφορά που δεν την υπολογίζουν συχνά: την αποξένωση. Γι΄αυτό η κουβέντα μπορεί να βοηθήσει, όπως κι αν γίνεται.
7. Ώθησέ τον άλλο να αλλάξει. Μπορεί!
Αυτοί που είναι παντρεμένοι καιρό έμαθαν μηχανικά να μην επιμένουν να κάνει ο σύντροφός τους μεγάλες αλλαγές στη συμπεριφορά του.
Ζητούσαν μόνο μικρές μετατροπές, για παράδειγμα: «Δεν μπορείς να μην είσαι τόσο άτσαλος;» ή «Θα μάθεις ποτέ να κάνεις κάτι μόνος σου;» ή «Μπορείς να βάζεις τα ρούχα σου στο καλάθι με τα άπλυτα;».
Αυτό, όμως, που προκαλεί έκπληξη είναι ότι μέσω των μικρών αλλαγών, πολλοί κατάφεραν να ωθήσουν το σύντροφό τους να κάνει σημαντικές αλλαγές χωρίς όμως να τον αποξενώσουν. Μάλιστα, αυτή η τεχνική είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, κυρίως όταν εφαρμόζεται στους άνδρες.